Home Actualitate AMNISTIE FISCALA pentru UNII ROMANI! Vezi pe cine „A IERTAT” Guvernul la...

AMNISTIE FISCALA pentru UNII ROMANI! Vezi pe cine „A IERTAT” Guvernul la plata Sanatatii

Cine se incadreaza in categoriile de persoane care vor primi banii inapoi platiti la Sanatate (daca i-au achitat deja) sau nu ii vor mai scoate din buzunar pentru a-i da la Fisc? Miercuri, guvernantii au aprobat lista cu aceste categorii care intra sub incidenta amnistiei fiscale.

Potrivit deciziei luata ieri la Guvern, Fiscul va emite din oficiu decizii de anulare a platii contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) impuse anterior pentru persoanele fizice care nu aveau obligatia acestei plati, iar persoanele care au achitat banii vor avea dreptul la restituirea sumelor platite.
 
„Guvernul a aprobat in sedinta de astazi un proiect de lege privind anularea contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru anumite categorii de persoane. Acest proiect de lege este complementar Ordonantei de modificare a Codului fiscal adoptata in sedinta precedenta de Guvern, in sensul ca Ordonanta va actiona pentru viitor, in timp ce proiectul de lege vine sa remedieze inadvertentele aparute in trecut, ca urmare a aplicarii OUG 125/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal”, explica Guvernul.
 
Asadar, in urma hotararii de ieri a Executivului, ar trebui sa avem garantia ca minorii nu vor mai fi somati sa achite asa-zisele datorii catre Fisc, situatie pe care am vazut-o la finalul anului trecut.
 
De amnistia fiscala aprobata ieri se bucura insa si alte categorii sociale.
 
Astfel, se anuleaza contributia de asigurari sociale de sanatate datorata incepand cu 1 ianuarie 2012 pana la data intrarii in vigoare a Ordonantei pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal adoptata de Guvern in 21 ianuarie 2015, pentru urmatoarele categorii de persoane fizice:
 
– copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca au fost elevi, ucenici sau studenti, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor.
 
„Acestor categorii nu li se anuleaza contributia daca au realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura”, arata Guvernul.
 
– tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului.
 
„In cazul in care acestia au realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, sau sunt beneficiari de ajutor social acordat conform Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, pentru aceste venituri nu li se anuleaza contributia”, a mai comunicat Guvernul.
 
– sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate;
 
– persoanele persecutate politic de fostul regim comunist
 
– magistratii inlaturati din justitie pentru considerente politice, in timpul regimului comunist
 
– veteranii si vaduvele veteranilor de razboi
 
– persoanele ale caror drepturi au fost stabilite prin Legea nr. 309/2002 privind recunoasterea si acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar in cadrul Directiei Generale a Serviciului Muncii in perioada 1950 – 1961, cu modificarile si completarile ulterioare
 
– luptatorii raniti in revolutia din Decembrie 1989
 
Important: Categoriilor de persoane mentionate la ultimele cinci puncte li se anuleaza contributia de asigurari sociale de sanatate daca nu au realizat alte venituri decat cele provenite din drepturile banesti acordate in baza acestor legi.
 
– persoanele cu handicap, pentru veniturile obtinute in baza Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, daca nu au realizat alte venituri asupra carora s-a datorat contributia;
 
– bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, pana la vindecarea respectivei afectiuni, daca nu au realizat venituri asupra carora s-a datoreaza contributia;
 
– femeile insarcinate si lauzele, daca nu au realizat venituri asupra carora s-a datorat contributia sau daca nivelul acestora este sub valoarea salariului de baza minim brut pe tara.
 
„Persoanele fizice care se incadreaza intr-una din aceste categorii si care au primit decizii de impunere, dar nu au primit decizia de anulare de la ANAF, beneficiaza de acest drept, la cerere, dupa obtinerea documentului justificativ care atesta calitatea de asigurat fara plata contributiei, eliberat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate”, mai precizeaza reprezentantii Guvernului.
 

Exit mobile version