ANCHETA LUNII : Nereguli crase, contracte false si ceva comisioane grase

Impreuna, toti primarii ultimilor 20 de ani nu au comis atatea nereguli la Primaria Botosani cate s-au depistat la ultimul audit financiar. Este ceea ce mi-a spus, zilele trecute, un inspector de la Camera de Conturi. In 2014 … s-a intrecut masura, dupa cum se vede in Raportul de audit financiar nr. 13397 / 28.05.2015.

Infantilism … edilitar cu abuz plenar
 
Abuzurile se tin lant, primarul Ovidiu Iulian Portariuc este direct raspunzator, ca principal ordonator de credite,  pentru toate abaterile semnalate in Raportul de audit financiar nr. 13397 / 28.05.2015.
Nici in ultimii ani situatia nu a fost pe „roze” , dar parca in 2014 s-a intrecut masura, domnul primar si acolitii sai politici, pusi sa cheltuiasca chibzuit  banul public,  numai asta n-au facut, l-au dirijat prin tot felul de „scenarii contabile” spre anumite firme,  pentru a se intoarce catre cine trebuie  sub ecuatia „parandarat”.  Si cred ca in ceea ce veti vedea in documentele ce urmeaza a vi le prezenta,  veti fi de acord cu asertiunea mea. E o practica in randul celor care ajung la banul public, lectia se invata la nivelul…doctrinar al partidului, indiferent de ce culoare politica imbraca asta. De cate ori iese in fata,  domnul primar de Botosani se da edil imaculat, e primul care sare la gatul rivalilor, atentie!, si fara ca cineva sa-l provoace. Bietul de el crede ca-n felul acesta distrage atentia celor din jur de la petele deja amprentate pe gulerul  camasii sale albe. Vorba unui „ maestru PSD”: „face gesturi de copil de gradinita, il indica educatoarei pe colegul sau ca ar fi facut pipi sub banca, numai ca el e cel ud in pantalonasi”.  Daca stam bine si analizam cei trei ani de mandat de cand ocupa fotoliul de edil al targului,  imaginea sugerata de colegul domniei sale pare una cat se poate de veridica. Cu toate anomaliile sesizate de inspectorii Camerei  de Conturi Botosani, cei implicati in zecile de abuzuri  nu par deloc marcati de faptul c-au sifonat miliarde de lei vechi din banul public. Nu cu mult timp in urma,  intrebandu-l amical pe domnul secretar al Primariei Botosani, Ioan Apostol, daca domnii de la audit au gasit ceva nereguli, am primit un raspuns cat se poate de …la obiect: „mai nimic, doar ceva cu pasunile, dar alea nu tin de primar”. Am ramas in perplexitate, eu auzisem cu totul altceva, nici nu am reusit sa-i multumesc pentru dezinformare. Zau, chiar asa, domnule secretar, acum astept sa-mi spuneti concret ce boi au pascut pe bugetul primariei de s-au evaporat  asemenea sume din bugetul local in 2014!
                      
Nereguli financiare pana si cu locurile de veci
 
Sunt si nereguli minore care nu pot „traduse” decat drept neglijenta. De exemplu:  creantele fiscale privind impozitul pe mijloacele de transport nu au fost inregistrate in evidenta contabila si nici in evidenta fiscala,  pentru a fi urmarite  spre colectare. Acestea fiind datorate de contribuabilii care au inregistrat la Compartimentul  transport vehiculele nesupuse inmatricularii, dar care nu au depus declaratii fiscale prevazute de lege. Suma estimata este de doar 1.310 lei. De asemenea, nu au fost declarate de contribuabili la organul fiscal unele constructii care s-au efectuat in baza unor autorizatii emise de serviciul de urbanism si in felul acesta s-a evitat impozitarea unor cladiri. Paguba estimata este, de asemenea, una minora, de 2.240 lei. Nereguli au fost sesizate si prin cimitire. Aici situatia e mai delicata, aici exista un Serviciu public de administrare a cimitirelor aflat in proprietatea municipalitatii. In perioada 2012-2014 s-au incasat venituri in valoare de 341.003 lei, adica peste 3 miliarde de lei vechi, din tarife privind servicii de concesionare a locurilor de veci si din chiria suprafetelor de teren aferente mormintelor. Sumele incasate au fost inregistrate ca venituri proprii si cheltuite in exercitii financiare pentru ce au fost incasate. Legea spune ca sumele incasate trebuiau sa constituie parte a bugetului local. Mortii cu mortii, vii cu vii, dar banii s-au dus pe Apa Grea a Sambetei! E o vorba-n popor: ”astia-s in stare sa ia si pielea de pe mort”. Si intretinerea gradinilor publice, a parcurilor si zonelor verzi , a bazelor sportive si a celor de agrement,  a  generat ceva balmajeli financiare. S-a ajuns pana intr-acolo incat sa dispara dintr-un depozit 60 de metri cubi de nisip, in valoare de 4.018 lei,  si 451 mc de pamant vegetal, care conform actelor ar trebui sa existe in stoc numai ca s-a…evaporat sau poate a vegetat sub forma unor creitari in buzunarele vreunui functionar de la Urban Serv. Domnul  Simion Drelciuc trebuie sa aiba un raspuns. Valoarea estimata a pagubei este de  3.491 lei. Daca pana acum am evidentiat doar mizilicuri contabile, in continuare vom expune fapte cu nervuri penale.
 
Invidia politica omoara ratiunea
 
Pe cand inca era plin de cas la gurita, chiar dupa primele luni de mandat  de primar, domnul Ovidiu Portariuc s-a sfatuit cu consilierii sai de partid punand la cale trecerea fostului primar Catalin Flutur pe linie moarta, eliminarea lui de la S.C „Locativa” S.A. Si cum in „mentalul lor colectiv” banul public e un fel  de sac fara fund, inaltele minti pesediste l-au sfatuit pe primar s-o puna de un audit financiar la unitatea condusa legal de fostul primar si sa-i plateasca pe respectivii inspectori din bugetul local. Ca lucrurile ca nu imbrace haina razbunarii, a cerut in acelasi timp un audit financiar si la S.C Urban Serv, unitate subordonata si ea municipalitatii. Zis si facut. Pe 29.08.2013 domnul primar incheie un contract cu SC PRICEWATERHOUSE COOPERS AUDIT SRL Bucuresti  avand ca obiect „Analiza diagnostica activitatii din perspectiva economica si organizationala a doua societati comerciale din subordinea Consiliului local al Municipiului Botosani, respectiv, SC Urban Serv SA si SC Locativa SA Botosani.”
Pe langa faptul ca domnul primar a cerut ca rezultatul auditului sa fie confidential, de parca ar fi fost platit din banii „lui taticu” de la Vlasinesti si nu din banii botosanenilor, a incalcat si OUG nr. 109/ 2011 care suna asa: ”autoritatea publica tutelara nu poate interveni in activitatea de administrare si conducerea intreprinderii publice. Competenta luarii deciziilor de administrare si a deciziilor de conducere a intreprinderilor publice si raspunderea, in conditiile legii, pentru efectele acestora revine consiliului de administratie si directorilor”.
Aceasta distractie a costat, nici mai mult, nici mai putin, aproximativ un miliard si jumatate de lei vechi, bani scosi din bugetul local. Precum vedeti, domnul Ovidiu Portariuc a dorit sa afle diagnosticul economic al S.C Locativa si s-a ales cu un diagnostic dur dat de inspectorii Camerei de Conturi Botosani: returnarea sumei platita  abuziv catre bugetul local. Un alt matrapazlac, de aceeasi natura, si tot cu scop „politic pervers”,  de eliminare din sistem a fostului director Ion Diaconu,  a fost si cazul S. C „Modern Calor” S.A Botosani privind contractul de consultanta cu INTERNATIONAL FINANCE CORPORATION pentru acordarea serviciilor de consultanta privind „ reducerea cheltuielilor cu energie termica in Botosani, Romania”. Domnul primar a ignorat ,pur si simplu,  faptul ca prin proiectul de Reabilitare a sistemului de termoficare urbana la nivelul Municipiului Botosani 2009-2018, o conditie sine qua non este asigurarea unui management performant, care implica reducerea cheltuielilor de orice fel. Suma imputata de inspectorii Camerei de Conturi este de lei 93.464 de lei. Iaca, si aici se apropie de un miliard de lei vechi!
 
Dans, sprituri si voie buna pe bani publici
 
Domnul primar este convins ca pensionarii sunt usor manipulabili, oricand pot constitui un segment important si greu in cantarirea votului, de aceea a incercat pe cat posibil sa le intre in voie, sa raspunda  prompt mofturilor lor.  Gestul lui e de apreciat, numai ca a facut-o din bani publici. De cum a ajuns in primarie s-a duelat cu presedintele Consiliului Judetean, Florin Turcanu, in organizarea de revelioane pentru pensionari. Aceste „intalniri tovarasesti” au tinut si cate trei-patru saptamani, pana aproape de postul  Pastelui. Domnii inspectori de la Camera de Conturi au vazut ceva nereguli in astfel de distractii,  imputand suma de 118.367 lei( peste un miliard de lei vechi reprezentand contravaloarea unor bunuri si servicii pentru actiunea „ Revelionul pensionarilor”.
Atentie, aceste cheltuieli nu fac parte din categoria cheltuielilor strict legate de activitatea primariei, contravine dispozitiilor art. 23(1) din Legea 273/ 2006. Un alt caz, de data aceasta de neglijenta crasa,  este cel privind sumele platite de Primaria Botosani catre Eltrans si alte firme de transport in comun pentru acoperirea financiara a contravalorii abonamentelor lunare de calatorie pentru cei care beneficiaza, conform legii, de asa ceva pentru transportul in comun cu tramvaiele,  dar si pentru transportul cu microbuze. Suma platita nejustificat catre aceste entitati de transport este de 31.385 lei.
 
Intr-o gradina publica, tacuta, banul botosaneanului e o vorba muta
 
Am parafrazat cateva versuri din George Bacovia pentru a aseza tristetea peste banul public cheltuit fara rost de ai nostri alesi locali: „Intr-o gradina publica legendara, dar tacuta / pe un inspector financiar  l-am auzit racnind / iar frunzele cu droaia se desprind/ cand banul public pentru primar  e doar o vorba muta”. Acum cand ruginiul ne ataca fiinta din toate partile, inspectorii Camerei  de Conturi ne arata cum domnii de la Primaria Botosani  au aruncat in vant sute de milioane de lei din bugetul local. In vara lui 2012 s-au inceput lucrarile de reabilitare si modernizarea a parcului Curcubeului finalizandu-se in primavara lui 2014. Investitia fiind de peste 800.000 de lei, cu 87 % cu fonduri din Ministerul Mediului si restul de la bugetul local. Ne aducem aminte cu cata pompa domnul primar Ovidiu  Portariuc inaugura terminarea lucrarilor, numai ca domnii inspectori de la Curtea de Conturi au descoperit ca anumite lucrari „receptionate” nu au fost efectuate, in valoare de 24.660 de lei. Firma care ar fi trebuit sa le execute este S.C Cornell’s Floor  S.R.L Botosani, care a castigat licitatia. In toamna lui 2012 Primaria Botosani primeste un milion de euro de la Administratia Fondului de Mediu pentru „Reabilitarea si modernizarea Gradina Publica Mihai Eminescu, etapa a II-a, municipiul Botosani”. Dupa cum ne anunta la acea vreme domnul primar : ”Proiectul prevede inlocuirea a 200 de banci, a elementelor uzate din spatiile de joaca pentru copii, refacerea gardului viu, a plantatiilor, a gazonului, reconstructia unui foisor din zona centrala a parcului si refacerea aleilor pietonale acolo unde e cazul”.
Dupa cum se stie S.C Conrec S.R.L Botosani a fost firma castigatoare a licitatie. Aici buba e si mai mare. S-a constatat ca lucrari in valoare de 143.806 lei, facturate in luna aprilie 2014 si platite in luna august 2014, nu au fost executate. Adica, aproape un miliard si jumatate de lei vechi din bani publici s-au topit in parcul ce poarta numele marelui nostru poet.
 
Fantana  cu sistem, bani evaporati prin … dispersie contabila 
 
O alta investitie a Primarie Botosani, care a lasat dare de suspiciuni in urma, este cea privind „Amenajarea zona recreere 8 teren de joaca pentru copii, sport in aer liber) , spatiu dedicat proprietarilor animalelor de companie” in suma totala de 1.102.766 lei, insa au fost receptionate lucrari in valoare de  1.324.960 de lei adaugandu-se  o suma de 40.949 de lei la valoarea proiectului, cica pentru documentatia tehnica si avizele obtinute. Zau, atunci cum s-a licitat fara ca documentatia sa fie completa? Cu siguranta, se vor gasi scuze. S-a mai constatat de catre inspectorii Camerei de Conturi ca la obiectul „ Fantana arteziana” s-au platit lucrari neexecutate in valoare de 38.731 lei catre firma de constructie S.C „Victor Construct” SRL.  Motivatia persoanelor responsabile pentru aceasta „ neglijenta voita” este puerila. Suna asa: la obiectul fantana arteziana s-a facut o nota de renuntare pentru un anumit tip de echipament,  inlocuindu-se cu unul sofisticat, cu sistem de dispersie. Numai ca nu sunt prezentate documente in acest sens de catre furnizor . Oricat s-ar ascunde dupa vorbe, tot sunt atinsi cu stropi de suspiciuni de la fantana arteziana. Unde mai pui, la inaugurarea lucrarilor, domnul primar i-a dat constructorului nota maxima, adica 10, pentru calitatea lucrarilor.
 
Concluzia e una singura: cei 3 auditori publici externi, din cadrul Camerei de Conturi Botosani, i-au dat destul de dur peste labute primarului Ovidiu  Portariuc,  atentionandu-l sa nu se mai joace cu banul public. Daca e sa adunam toate sumele imputate ajungem la o cifra care depaseste suma de zece miliarde de lei vechi. Oare banii astia nu puteau fi folositi intr-un scop benefic botosanenilor? 
 
Asteptam un raspuns concret de la domnul primar. Sunt convins ca la alegerile de la anul va primi din partea electoratului ceea ce merita: un sut in partea dorsala si mult „pa”.
 
Lucian Alecsa
 
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.