Apelul unui deputat botosanean pentru salvarea Teatrului „Mihai Eminescu”

„Sa salvam Teatrul Mihai Eminescu”, este apelul disperat, insistent pe care un deputat botosanean il lanseaza autoritatilor centrale, personal ministrului Dezvoltarii Regionale, Sevil Shhaideh. Deputatul PNL Cristian Achitei, intr-o interpelare adresata ministrului Shhaideh, a aratat situatia in care se afla una dintre cele mai frumoase si emblematice cladiri ale municipiului, cea a Teatrului Mihai Eminescu, pentru a carei restaurare si consolidare este nevoie urgenta de fonduri, situatie explicata in amanunt si de primarul Catalin Flutur, care a solicitat finantare pentru lucrarile care ar trebui sa demareze cat mai repede posibil. E un demers la care ar trebui sa adere toti botosanenii care au putere sa schimbe situatia aceasta ingrijoratoare, toti alesii botosanenilor, trimisi in functii inalte pentru a le reprezenta interesele. Acum e momentul sa arate daca le pasa de orasul lor, de cei care le-au dat voturile.

„Sa nu uitam de un proiect major, extrem de important pentru toti botosanenii, care poate fi finantat prin Programul National de Dezvoltare Locala: „Consolidarea si Restaurarea Teatrului Mihai Eminescu din municipiul Botosani”. Sper ca din analiza doamnei ministru Sevil Shhaideh sa rezulte decizia alocarii banilor necesari municipiului Botosani pentru finantarea acestei investitii”, scrie pe o retea de socializare deputatul liberal Cristian Achitei.

Parlamentarul botosanean a adresat o interpelare in acest sens ministrului, textul acesteia fiindu-va prezentat in continuare:

„INTERPELARE

Adresata: Doamnei Sevil SHHAIDEH, Ministrul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene
De catre: Vasile Cristian ACHITEI, Deputat PNL Circumscriptia nr. 7. Botosani
Obiectul interpelirii: Consolidarea si restaurarea Teatrului „Mihai Eminescu” din municipiul Botosani

Stimata Doamna Ministru,

In anul 2009. Consiliul Local al Municipiului Botosani a promovat, in baza Programului Operational Regional 2007-2013, proiectul „Restaurare si consolidare Teatrul Mihai Eminescu Botosani, imobil de patrimoniu”, bugetul proiectului fiind avizat de catre ADR al regiunii Nord-Est. Autorizatia de Construire a fost eliberata in anul 2012, ordinul de incepere a lucrarilor, dupa parcurgerea tuturor celorlalte etape legale, fiind emis catre constructorul desemnat prin licitatie la data de 24.07.2014,

Pe parcursul efectuarii lucrarilor au fost descoperite deficiente majore in structura de rezistenta a cladirii, o remediere fiind indispensabila pentru siguranta constructiei, aceasta nefiind prevazuta in proiectul initial. Ca atare, nu fusese cuprinsa in bugetul proiectului. Consecinta practica a acestei situatii a fost stoparea lucrarilor de catre constructor.

Tinand cont de riscul pierderii intregii finantari, in conditiile in care proiectul nu ar fi finalizat pana la data de 31 decembrie 2018, si avand in vedere preocuparea declarata a dumneavoastra personal si a Guvernului din care faceti parte pentru cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene, va rog sa analizati situatia pe care v-am prezentat-o si sa dati curs, in conditiile legii, solicitarii municipalitatii botosanene de finantare a lucrarilor de consolidare a Teatrului Mihai Eminescu din Botosani. Solicitarea a fost inregistrata la ministerul pe care il conduceti, cu nr. 38977/16.03.2017 si se refera la includerea in cadrul Programului National de Dezvoltare Locala, subprogramul „Regenerarea urbana a municipiilor si oraselor”, a obiectivului de investitii ”Consolidarea si Restaurarea Teatrului Mihai Eminescu, municipiul Botosani”.
Teatrul „Mihai Eminescu” Botosani, inaugurat in anul 1914 si reconstruit in perioada 1956-1958, a atras de-a lungul anilor, prin activitatea sa artistica, consideratia si aprecierea iubitorilor de teatru si de cultura, atat din Botosani, cat si din tara si strainatate!

Mentionez ca obiectivul este situat in centrul municipiului Botosani, in imediata apropiere a Primariei municipiului Botosani, a Prefecturii Botosani si a Consiliului Judetean, starea sa afectand semnificativ aspectul estetic al intregii zone centrale a municipiului resedinta de judet.

Fata de cele de mai sus, rog sa analizati solicitarea Municipiului Botosani si sa aprobati finantarea obiectivului de investitii „Consolidarea si Restaurarea Teatrului Mihai Eminescu, municipiul Botosani”, avand in vedere prevederile art. 7 lit. g din Ordonanta de Urgenta nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului National de Dezvoltare Locala, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobata prin Legea nr. 89/201 S.

Solicit raspuns scris la prezenta interpelare. „

Mai mult, liberalul botosanean cheama in aceasta lupta pentru salvarea cladirii Teatrului Eminescu de la condamnarea la ruina, pe toti botosanenii carora le pasa de ceea ce se intampla cu cladirea care trebuie sa ramana o emblema pentru municipiul care l-a dat tarii pe „poetul nepereche”.

„Haideti dragi prieteni, sa ne unim in a solicita PSD sa finanteze lucrarile la Teatrul Mihai Eminescu. Va propun, dragi prieteni sa aratati ca va pasa, schimbandu-va imaginea de coperta, cu cea a teatrului”, este propunerea cu care vine in fata botosanenilor deputatul Cristian Achitei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.