Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) a lansat o aplicație pentru extragerea subiectelor la concursuri care poate fi folosită de instituțiile statului.
„În premieră națională, lansăm o aplicație pentru extragerea subiectelor pentru concursuri ce poate fi folosită de toate instituțiile statului. Ea permite extragerea subiectelor din câteva sute de propuneri. Este, dacă vreți, un moment al adevărului și vom vedea câte instituții o vor folosi. Momentan și-au arătat interesul pentru această aplicație Ministerul Transporturilor, Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, al Sănătății, dar și câteva prefecturi din țară. Așteptăm solicitări și din partea celor peste 4.000 de instituții. Am pregătit, de asemenea, și o hotărâre de guvern în acest sens, pentru ca această aplicație să fie folosită în mod obligatoriu de cât mai multe instituții”, a declarat președintele ANFP, Liviu Mălureanu (foto), într-o conferință de presă.
El a precizat că în prezent aplicația este folosită în mod obligatoriu doar în cadrul ANFP. Liviu Mălureanu a menționat că aplicația este disponibilă pe site-ul ANFP.
„Instituțiile se pot loga cu userul și parola pe care noi le oferim, este o aplicație prietenoasă, pe care am dezvoltat-o astfel încât să fie cât mai ușor de folosit de toate instituțiile. Săptămâna viitoare vom face chiar și un training cu toate instituțiile, am lansat în acest sens și o invitație”, a spus Liviu Mălureanu.
Aplicația a costat aproximativ 15.000 de lei și a fost dezvoltată cu servicii externe în domeniul IT.
În altă ordine de idei, el a menționat că din martie toate concursurile pentru funcții publice sunt publicate pe site-ul ANFP în mod complet, adică cu tematică și bibliografie.
„Nu vom mai avea acele concursuri ascunse pe site-urile instituțiilor despre care doar candidații care trebuie știu despre ele. (…) Cine dorește se poate abona și la newsletterul nostru și poate primi notificări zilnice (…), suntem prezenți și pe social media”, a mai declarat Liviu Mălureanu.
Potrivit acestuia, anul viitor, ANFP va organiza concursul național pe model EPSO, iar în aproximativ o lună, instituția va lansa și licitația publică pentru dezvoltarea acestei platforme. Potrivit acestuia, concursul național se va derula în două etape – testare preliminară și selecția pe post.
„Se va face o centralizare a nevoilor din toate instituțiile. Pe baza acestei centralizări, se vor deschide la concurs posturile, se va face o testare preliminară, iar în etapa a doua, instituțiile, pe baza solicitărilor, vor veni către candidații preselectați și vor face (…) selecție pe post”, a punctat Liviu Mălureanu.
El a anunțat că etapa de testare preliminară presupune teste grilă de raționament, verbale, numerice, precum și de limba română.
„Vom avea studii de caz, jocuri de rol, interviuri, prezentări pe diverse teme. Practic, concursurile vor înceta să mai fie acele teste de memorie (…) În etapa a doua vom testa condițiile specifice postului și vom avea interviuri și teste de competență”, a explicat Liviu Mălureanu.
Pentru a face disponibile concursurile și pentru persoanele cu dizabilități, ANFP a achiziționat echipamente asistive care sunt disponibile pentru toate instituțiile și unde se solicită, ANFP va trimite inclusiv un angajat pentru utilizarea lor.
Foto: Agerpres