ASIGURAREA LOCUINTEI, dupa REGULI NOI! Surpriza – O CHELTUIALA in PLUS

Se schimba regulile privind asigurarea facultativa a locuintei, care, incepand de joi, 9 iulie, se face cu o cheltuiala in plus pentru cel care vrea sa se puna la adapost de anumite probleme.

Noutatea: asigurarea facultativa a locuintei se poate incheia doar cu conditia sa ai mai intai incheiata asigurarea obligatorie. 
 
Este o prevedere inscrisa intr-un nou act normativ publicat la inceputul acestei saptamani  in Monitorul Oficial, dar care se aplica incepand de pe 9 iulie 2015. Este vorba de Legea nr. 191/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor.
 
Asadar, societatile de asigurare-reasigurare nu mai au voie sa faca asigurari facultative pentru locuintele pentru care nu s-au incheiat asigurari obligatorii.
 
„Societatile de asigurare-reasigurare autorizate sa practice riscuri de catastrofa nu pot incheia asigurari facultative pentru o locuinta care nu are incheiat in prealabil o asigurare obligatorie PAD (asigurare impotriva dezastrelor naturale – n.r.)”, se arata in document. 
 
„PAID va pune semestrial la dispozitia primariilor, in format electronic, lista proprietarilor care au incheiat contracte de asigurare obligatorie. Primarul, prin compartimentul de specialitate, va trimite, in termen de trei zile de la data primirii listei, scrisori de instiintare, cu confirmare de primire, catre persoanele care nu au incheiat PAD pentru locuintele pe care le detin in proprietate”, se mai arata in document. 
 

Ramane valabila precizarea ca proprietarii de locuinte care nu incheie asigurarea impotriva dezastrelor naturale pot fi sanctionati, de primari sau persoanele imputernicite de catre acestia, cu amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei.

 
Locuintele sunt impartite in doua categorii (tip A si tip B), in functie de cum sunt construite. Pentru casele de tip A, pretul asigurarii este de 20 de euro pe an, iar despagubirile acordate ajung pana la 20.000 de euro. Pentru casele de tip B, pretul este de 10 euro, iar despagubirile ajung pana la 10.000 de euro.
 
Atentie, locuintele din cladirile incluse in clasa I de risc seismic nu pot fi asigurate impotriva dezastrelor naturale decat dupa ce sunt consolidate.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.