Azi in Parlament: SALARIILE bugetariilor, cum vor arata GRILELE de SALARIZARE. Atentionare despre riscul ca „Guvernul sa dea cu o mana si sa ia cu doua”

Parlamentarii primesc astazi proiectul cu salariile bugetarilor, cu grilele de salarizare ale angajatilor de la stat. Proiectul Legii salarizarii unitare in sistemul bugetar ajunge in Parlament dupa ce va fi semnat si de senatori, anunta ministrul Muncii si Justitiei Sociale.

Se pare ca pana acum tot s-au facut ajustari la proiect, pana in ultimul moment. De asta, spune ministrul muncii, proiectul nu ar fi ajuns in integralitatea lui la reprezentantii angajatilor. Asadar, ne putem astepta la surprize. Cert este ca raportul dintre cel mai mic salariu din sectorul public si cel mai mare este de 1 la 12.

Primele majorari salariale sunt programate a fi puse in practica de la 1 iulie 2017 pentru militari si politisti, iar de la 1 ianuarie 2018 cresc salariile medicilor si asistentelor, insa salariile din sectorul sanatatii vor ramane aceleasi pana in 2022 deoarece din 2018 este acordata intreaga crestere salariala prevazuta in lege.

In ce priveste salariul minim pe economie, acesta va fi acelasi la stat si in sectorul bugetar, urmand sa creasca anual 100 de lei.

Este de precizat si ca vechimea in munca intra in salariul de baza. Sporurile nu vor trebui sa depaseasca 30% din cheltuielile totale de personal ale institutiei.

Din ce bani se vor acorda majorarile salariale? Intrebata in privinta acestui aspect, de unde vin banii pentru maririle salariale, ministrul Muncii a dat un raspunsul: ministrul Finantelor „ne-a spus ca sunt banii prevazuti in buget pana in 2020 – 32 de miliarde de lei”.

Sunt multi romani care nu pot fi convinsi cu o astfel de explicatie. Mai ales ca finantistii avertizeaza ca aceasta actiune de crestere a salariilor fara ca productivitatea sa tina pasul cu acest ritm al evolutiei lefurilor aduce un mare risc in societate.

„Acest Guvern trebuie sa inteleaga ca trebuie sa apese pe mai multe pedale. Nu se poate inainta doar cu salariile. Riscul cel mai mare e sa ajungem in situatia unui guvern, oricare, care sa dea cu o mana si sa ia cu doua. Raportul salarii – productivitate nu se face in niciun cabinet din lume sau in Romania, ci pe piata”, a atentionat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, in emisiunea „In fata ta” de la Digi24.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.