Batalia pentru posturile de DIRECTORI de SCOLI, apriga si in CL! PSD-istii calca pe lege numai sa-si mentina influenta in scoli

Concursul pentru directorii de scoli a incins spiritele si in Consiliul Municipal Botosani. Sedinta CL de indata, ce a avut  miercuri, trebuia sa clarifice si componenta comisiilor organizate in vederea sustinerii concursului pentru functiile de directori de scoli.

Cum era de asteptat, consilierii locali social-democrati au facut tot posibilul sa isi aduca in aceste comisii cat mai multi oameni. Din acest motiv s-au opus categoric ca primarul, ca parte a autoritatii locale, sa numeasca din partea Primariei un reprezentant in comisie. Legea este clara in acest sens, dar social-democratii nu par sa mai tina cont de lege cand miza este mentinerea oamenilor lor in functiile de conducere ale unitatilor de invatamant botosanene.
 
In aceste conditii, primarul municipiului Botosani a declarat, dupa sedinta, ca va emite o dispozitie prin care va desemna in aceste comisii angajati din cadrul Primariei Botosani, dupa ce Hotararea de Consiliu Local, prin care au fost desemnati in comisii social-democratii Silvia Diaconu si Ioan Branzei nu a primit viza de legalitate din partea secretarului municipiului.
 
Primarul Catalin Flutur a incercat o impartire a membrilor din aceste comisii, sperand intr-o intelegere cu consilierii de la PSD, dar incercarea a esuat.
 
„Este asa, un fel de strangere cu ghearele, cu dintii, de niste pozitii. Acum este o ocazie unica sa depolitizam invatamantul in Romania, Guvernul a spus gata cu aceste directorate prin delegatie, organizam concurs. Numai ca, din cate vad, batalia este imensa. O comisie de concurs este formata din cinci membri: reprezentantul Inspectoratului Scolar care, nu-i asa, nu are culoare politica, doi reprezentanti numiti de Consiliul de Administratie din unitatea de invatamant care, nu-i asa, nu au culoare politica, si mai erau doi reprezentanti ai autoritatilor locale, iar legea este foarte clara si delimiteaza clar ce inseamna autoritate locala in Romania. Eu am pregatit o dispozitie de primar si am incercat o negociere cu colegii de la PSD si le-am spus ca sunt 35 de unitati de invatamant la care Consiliul Local a numit reprezentanti in Consiliul de Administratie si am facut o impartire in felul urmator: din colegii nostri, consilieri locali, sa luam pe un calcul facut de noi: 19 din partea PSD si 16 din partea PNL, ca reprezentanti ai Consiliului Local. Si era logic ca cei care sunt in Consiliul de Administratie sa fie si cei care sunt reprezentantii Consiliului Local in aceste comisii de concurs, urmand ca eu prin dispozitie sa numesc din aparatul Primariei 35 de persoane care sa participe la aceste concursuri. Au spus nu, ca vor veni ei cu o Hotarare. Ce vor ei, ca doi consilieri locali sa faca parte din comisie, e total ilegal”, a declarat primarul Catalin Flutur.
 
Cu alte cuvinte, consilierii PSD merg pana la incalcarea legii, doar pentru a pastra politicul la conducerea scolii. Prin refuzul de a respecta prevederile legii, incearca de fapt o amanare  procedurii de organizare a concursului, constienti ca nu pot obtine un aviz de legalitate la o hotarare care nu se inscrie pe linia legii.
 
„Vor sa faca o comisie de concurs in care toti cei cinci sa fie membri PSD. Probabil directorii care sunt in functie vor vrea numaidecat sa ramana, iar ceilalti se vor gandi si la repercusiunile urmatoare, la ce se poate intampla cu catedrele, in momentul in care si-au permis eventual sa candideze. Va fi o tergiversare a procedurii de concurs, pentru ca este clar ca nu vor primi un aviz de legalitate. Eu astazi (miercuri – n.r.) voi da drumul la dispozitia prin care un reprezentant al primarului va face parte din aceasta echipa de concurs si vor fi colegi din Primarie sau din institutiile subordonate. Singurul impediment era ca din aceste comisii nu poate face parte un membru care nu are studiile la nivelul candidatilor”, a explicat primarul Catalin Flutur.
 
Edilul sef al municipiului sustine ca toate aceste zbateri ale PSD-ului de a pastra influenta politica in scoli nu trebuie sa descurajeze profesorii care se simt bine pregatiti sa se inscrie la concurs. Este sansa scolilor de a reveni la normalitate.
 
„Este foarte grav modul in care procedeaza cei de la PSD si mai fatis decat atat nu exista, orice explicatie ulterioara e egala cu zero si cred ca profesorii din Botosani vor intelege. Sunt directori de institutii scolare bine pregatiti si care isi fac treaba, dar daca punem in balanta sunt si unii care nu au decat carnet de membru PSD si este singura lor calitate”, este opinia exprimata de primar.
 
Concursul pentru directorii si directorii adjuncti este programat sa se sustina in luna octombrie, dupa multi ani in care la conducerea scolilor au fost numiti oameni pe criterii politice, cu delegatie sub pompoasa denumire „in interesul invatamantului”.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.