Trei angajati ai BCR Asigurari de Viata, retinuti in cazul de evaziune fiscala cu un prejudiciu estimat la sase milioane de euro pentru o perioada de sapte luni, au fost arestati preventiv de Tribunalul Mures, iar alti sapte functionari bancari au primit interdictia de a parasi tara.
Potrivit unui comunicat de presa remis de Tribunalul Mures agentiei de presa Mediafax, magistratii au decis, in noaptea de vineri spre sambata, arestarea preventiva, pentru 29 de zile, a trei angajati de la BCR Asigurari de Viata, fiind vorba despre Sevciuc Diana Violeta, director executiv vanzari BCR Asigurari de Viata, Mantoiu Alin George, manager relatii corporate la BCR Life Insurance, si Mantoiu Gicu Emanuel, in dosarul in care DIICOT a propus arestarea preventiva a zece functionari bancari acuzati de evaziune fiscala.
Ceilalti sapte functionari bancari retinuti miercuri au primit interdictia de a parasi tara.
Totodata, cei opt patroni ai unor firme care ar fi implicate in evaziunea fiscala cu BCR Asigurari si pentru care procurorii au cerut arestarea preventiva intr-un alt dosar inregistrat la Tribunalul Mures vor fi, de asemenea, cercetati in libertate, mai arata sursa citata.
Seful DIICOT Mures, Alin Lazar, a declarat, duminica, pentru Mediafax ca in ambele dosare s-a declarat recurs, care urmeaza sa se judece la Curtea de Apel Targu Mures.
Un numar de 18 persoane, intre care zece angajati ai BCR Asigurari de Viata, au fost retinute, miercuri, in cazul de evaziune fiscala cu un prejudiciu estimat la sase milioane de euro pentru o perioada de sapte luni.
De asemenea, procurorii au decis instituirea sechestrului pe conturile a zeci de firme din cele 112 implicate in acest caz de evaziune fiscala.
Un numar de 166 de perchezitii au avut loc, marti, in Bucuresti si in 26 de judete, la locuinte si la sediile a 112 firme, precum si la sediile unor filiale ale BCR Asigurari de Viata, pentru destructurarea unei grupari specializate in evaziune fiscala.
Surse din randul anchetatorilor afirmau ca noua filiale ale BCR Asigurari de Viata au fost perchezitionate de procurorii DIICOT si de politisti, fiind ridicati, in baza unor mandate de aducere, 21 de functionari, dintre care cinci cu functii de conducere, respectiv un director din Bucuresti si patru directori zonali.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii fac cercetari fata de persoane cu atributii de conducere si angajati ai unei societati de asigurari, precum si fata de reprezentanti ai unor societati comerciale, care sunt suspectati ca au constituit un grup infractional organizat, in scopul obtinerii unor importante beneficii financiare, prin sustragerea de la plata taxelor si a impozitelor aferente unor drepturi salariale.
Conform sursei citate, modul de operare este unul inedit, constand in acordarea disimulata a unei parti din drepturile salariale lunare, initial prin incheierea de catre angajator a unei polite formale de asigurare de viata colectiva cu operatorul de asigurari, achitarea contravalorii politelor de asigurare de catre angajator, respectiv a primelor lunare aferente clauzei EB (economisire-beneficii), urmate imediat, in cursul aceleiasi zile sau in ziua urmatoare, de „rascumpararea clauzei suplimentare” si, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare de catre asigurator direct in conturile angajatilor – beneficiarii de fapt ai respectivelor contracte de asigurare, care primeau aceste plati ca fiind parte din veniturile salariale.
Dupa retinerea unui comision de aproximativ 10% din valoarea primei, primele de asigurare erau returnate in conturile angajatilor, cu o frecventa lunara, sub forma de rascumparare, aceasta reprezentand de fapt o forma mascata de plata a drepturilor salariale si in acelasi timp o modalitate de sustragere de la plata contributiilor aferente salariilor acordate.
Astfel, prin aceasta metoda, salariatii primeau o parte din indemnizatia lunara cu eludarea platii taxelor aferente acestor drepturi salariale, costul pentru angajator reprezentandu-l doar comisionul de 10% catre asigurator.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la sase milioane de euro, aferent unei activitatii infractionale desfasurate pe o perioada de sapte luni, perioada de savarsire a infractiunilor fiind insa mult mai mare, respectiv din 2009, precizau procurorii DIICOT.
Intr-un comunicat, BCR Asigurari de Viata afirma ca asiguratorul a predat DIICOT Targu Mures inscrisuri si informatii in cadrul investigatiei, ca sprijina aceasta actiune si coopereaza cu reprezentantii institutiei, precizand ca „niciun membru al conducerii societatii nu a fost vizat de actiunea desfasurata”.
De asemenea, se mai spune in comunicatul BCR Asigurari de Viata, compania prezuma faptul ca modul de lucru al angajatilor si partenerilor sai contractuali este deplin legal pana la proba contrarie, motiv pentru care isi exprima sprijinul si fata de acestia.
BCR Asigurari de Viata este unul dintre primii trei jucatori pe piata de profil dupa nivelul primelor subscrise in 2012, care au atins 425,2 milioane de lei, potrivit datelor companiei.
Compania este membra a grupului financiar Vienna Insurance Group (Austria), care mai detine pe piata locala Asirom si Omniasig (fosta BCR Asigurari).
Actionarii asiguratorului roman sunt Vienna Insurance Group AG – 91,31%, Banca Comerciala Romana – 5,41% si mai multe persoane fizice – 3,28%.