BOTOSANI: Baterii uzate colectate de la consumatori

Luni, 22 aprilie 2013, a inceput actiunea de colectare a DEEE-urilor si a bateriilor uzate de la populatia municipiului Botosani  in cadrul campaniei „Recicleaza AZI, pentru sanatatea ta de MAINE”.

Campania, derulata de Asociatia colectiva Ecotic, SC Urban Serv SA Botosani, Primaria municipiului Botosani, APM Botosani si Cercul de Protectie a Mediului din cadrul Palatului Copiilor Botosani,  a inceput pe 18 aprilie 2013 prin desfasurarea de activitati de informare a cetatenilor si continua pana pe 26 aprilie 2013 prin colectarea DEEE-urilor si a deseurilor de baterii si acumulatori portabili in cadrul punctelor special amenajate.

Fata de editiile anterioare, aceasta campanie ofera posibilitatea colectarii bateriilor uzate si a acumulatorilor uzati. Desi de dimensiuni mici, acestea fac parte din categoria deseurilor periculoase datorita continutului in metale grele: cadmiu, zinc, mercur, plumb. Cu toate ca legislatia prevede colectarea selectiva a acestora, cele mai multe baterii uzate ajung la container si de aici la depozitul de deseuri. In timp, metalele grele ajung in sol, apa freatica si chiar in apele de suprafata, afectand in mod grav calitatea mediului si sanatatea oamenilor.

„Pentru a da un exemplu concret privind efectul poluant al acestor tipuri de deseuri precizam ca o baterie de ceas tip pastila poate polua 500 l de apa sau un metru patrat de sol pe o perioada indelungata”, declara Eugen Mateciuc, directorul APM Botosani.

Colectarea DEEE-urilor a devenit deja o traditie in municipiul Botosani,  prima campanie de acest fel avand loc in anul 2006. In ceea ce priveste cantitatile colectate, acestea au fost in crestere, in anul 2012 ajungandu-se la 112 t, din care 59 t in cadrul campaniilor.

„Ne bucura faptul ca actiunea de colectare propriu-zisa a demarat pe 22 aprilie, cand sarbatorim Ziua Pamantului. Este obligatia fiecaruia dintre noi de a avea grija de mediul in care traim, iar prin aceasta campanie avem ocazia sa facem un gest responsabil si sa fim un exemplu pentru cei din jur. Multumim, pe aceasta cale, copiilor de la Cercul de Protectie a Mediului din cadrul Palatului Copiilor Botosani si d-nei profesor Cecilia Vicoveanu, pentru implicarea deosebita si efortul pe care l-au depus pentru reusita actiunii”, a mai precizat Eugen Mateciuc.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.