Botosani: Botosaniul, printre campioni la fondurilor europene

spitalul de recuperare sf. gheorghe

Va propunem un exercitiu de imaginatie, util in a va explica importanta fondurilor europene pentru o tara, care cauta sa se acomodeze cu „suratele” sale din Uniunea Europeana.

soseaua de centura
soseaua de centura
Inchipuiti-va, asadar cum ar fi aratat orasul, daca nu ar fi beneficiat de fondurile europene pe proiectele implementate de municipalitate, in ultimii 8 ani. Un oras in care centrul istoric ar fi zacut, la fel, poate printre ruine, drumuri si alei neasfaltate sau poate doar carpite, parcuri si gradini cu care nu te poti lauda ca oras verde, un spital pentru care reabilitarea, in intregime, nu ar fi fost decat un vis, la fel cum ar fi insemnat constructia unui bazin de inot sau un strand, de pilda, asteptat atat de mult de botosaneni. Cu alte cuvinte, cam ceea ce s-a facut in ultimii ani, in municipiul Botosani, cu bani europeni, gratie proiectelor implementate, cu bani de la bugetul local s-ar fi reusit in peste 30 de ani. Si nu e nicio exagerare caci, privind cifrele proiectelor deja implementate, unele finalizate sau in curs de finalizare, ori care urmeaza sa se realizeze in oras, nu putem trage decat o concluzie: in Botosani s-a muncit! Botosaniul a muncit si a inteles perfect lectia fondurilor europene! A inteles ca, fara proiecte adaptate nevoilor pe care le au cetatenii urbei, nu va reusi sa-si recapete statutul de oras fruntas, asa cum il merita, gratie personalitatilor mari nascute aici: Eminescu, Iorga, Luchian, Enescu. Si, iata ca e pe drumul cel bun, adica al reconstructiei in propria imagine.

Prioritate – cresterea absorbtiei fondurilor UE
Nu e putin lucru sa te afli in topul oraselor cu investitii mari derulate cu fonduri europene. Statistic vorbind, Botosaniul a adus, prin proiecte, in ultimii 7 ani, nu mai putin de 100 de milioane de euro. Acest lucru inseamna bani pentru investitii privind refacerea infrastructurii, dezvoltarea turismului local, reabilitarea intregului sistem de incalzire a orasului, asigurarea unor conditii normale in spitale si nu numai. Se poate spune, deci ca Botosaniul a contribuit din plin la cresterea cu 31,3 la suta, in primele doua luni ale acestui an, a sumelor rambursate de Uniunea Europeana, intelegand astfel cerinta Fondului Monetar International (FMI) de a avea ca prioritati principale cresterea absorbtiei fondurilor Uniunii Europene si imbunatatirea cheltuielilor de capital. Dar, ca orice realizare, si aceasta presupune riscuri, iar unul dintre acestea il constituie indatorarea municipiului pentru a putea cofinanta proiectele care contureaza deja o noua fata a Botosaniului.

Peste 100 milioane de euro aduse in Botosani pe proiecte europene
Primarul municipiului Botosani, Catalin Flutur a anuntat recent ca municipalitatea va mai contracta un credit, deoarece, spune el, numai asa, pot autoritatile locale sa obtina proiecte europene. Totusi, el a tinut sa precizeze ca noul imprumut bancar nu va afecta populatia municipiului Botosani. „Din bugetul propriu am fi facut aceste investitii, fara sa platim salarii, ajutoare sociale, fara nimic, in peste 30 de ani. Cei care spun ca avem un grad de indatorare mare, pot sa afle ca va fi de 16%, dupa ce contractam noul credit si ar trebui sa se uite la orasele de acelasi rang sau mai mari decat Botosaniul. Spre exemplu, la Iasi, unde este primar PSD, la Bacau, primar PNL, sau la Piatra Neamt, cu primar PDL, si sa vada ce grade de indatorare au aceste orase”, a declarat Catalin  Flutur, primarul municipiului Botosani. Proiectele implementate de municipalitate in ultimii 7 ani au fost realizate pe majoritatea domeniilor de activitate.
Reabilitarea Centrului Istoric al municipiului Botosani si a zonei pietonale, constructia unui parc regional de distractii, Planul integrat de actiune urbana, modernizarea ambulatoriului de specialitate de la Spitalul de Recuperare „Sfantul Gheorghe”, reabilitarea strazilor din inelul principal de circulatie din municipiul Botosani,  refacerea intregului sistem de termoficare la nivelul municipiului sunt investitii pe care municipiul Botosani le poate realiza datorita banilor europeni.

Catalin Flutur, declarat cel mai bun primar din regiunea Nord-Est
Gratie acestor  proiecte, anul trecut, primarul municipiului Botosani, Catalin Flutur a fost declarat de catre Asociatia Municipiilor din Romania si Revista Romana de Administratie Publica Locala, la Gala de Premiere-Administratia Publica Locala la inaltime, cel mai bun primar din regiunea Nord-Est. „Este o recunoastere a muncii si a eforturilor pe care le-am depus pentru ca mi-am dorit inca de la inceputul primului meu mandat sa apropii municipiul Botosani cit mai mult de marile orase ale tarii.  S-a muncit mult pentru elaborarea acestor proiecte si, daca acum suntem poate singurul oras din tara cu proiecte depuse pe toate axele, acest lucru se datoreaza echipei care a lucrat la aceste proiecte si careia vreau sa-i multumesc. Este un premiu pe care il dedic tuturor botosanenilor fata de care imi cer inca o data scuze pentru disconfortul pe care trebuie sa-l suporte din cauza lucrarilor derulate, dar si echipei care a lucrat la aceste proiecte. Este un premiu, care face, ca si celelalte distinctii obtinute pina acum, sa se vorbeasca si despre municipiul Botosani in termeni pozitivi, asa cum merita cetatenii acestui oras”, a declarat primarul Catalin Flutur. Reamintim ca, un an in urma de la acordarea acestui premiu, edilul-sef al urbei a fost declarat, tot pentru proiectele europene derulate de catre de catre publicatia „Buletin de Europa”, tiparita de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, europeanul lunii. Distinctia acordata primarului de Botosani, in luna octombrie a anului 2010, a fost primita de-a lungul timpului si de Leonard Orban, primul Comisar European al Romaniei, Alina Mungiu Pippidi, Valentin Negoita, presedintele ECOTIC, dar si ministri, lideri de organizatii neguvernamentale.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.