Municipalitatea botosaneana are planuri mari pentru Centrul Istoric, reabilitat anul trecut, dorindu-si sa-l transforme intr-un adevarat loc de petrecere a timpului liber pentru botosaneni. Locuinte de serviciu, un centru de promovare turistica si terase estivale, iata cateva din prioritatile pe care le are in prezent municipalitatea pentru una din cele mai indragite zone ale orasului.
Incepe sezonul cald si este momentul cel mai prielnic pentru a pune Centrul Vechi al municipiului in valoare. Terase extinse pe Pietonal vor face parte din peisajul zonei cu cladiri vechi. Municipalitatea intentioneaza sa organizeze targuri mestesugaresti, spectacole, evenimente culturale tot in aceasta zona, care face parte din amprenta personalitatii municipiului.
Locuinte pentru artisti, angajati ai Primariei si ai societatilor subordonate CL
Consilierii municipali democrat-liberali au propus, spre dezbatere, un proiect de hotarare de Consiliu Local cu privire la destinatia locuintelor recent reabilitate prin proiectul european de reabilitare a Centrului Istoric al municipiului Botosani, finalizat anul trecut.
Propunerea consilierilor PDL prevede ca locuintele sa fie atribuite in baza unui regulament intocmit dupa modelul celui privind repartizarea locuintelor ANL, precum si a celui prin care sunt repartizate locuintele de serviciu la Ministerul Justitiei, stiut fiind faptul ca angajatii institutiilor subordonate acestui minister beneficiaza de aceasta facilitate.
„Vreau sa le multumesc colegilor mei consilieri care m-au ajutat si au venit cu un proiect de hotarare privind atribuirea locuintelor reabilitate din Centrul Vechi. Propunerea lor este ca aceste locuinte sa aiba destinatie de locuinte de serviciu si le repartizam persoanelor care indeplinesc conditiile din regulament, nu spre cumparare, ci spre folosinta pana cand isi cumpara casa”, a declarat primarul municipiului Botosani, Catalin Flutur.
Concret, potrivit proiectului de hotarare initiat de consilierii democrat-liberali, de locuintele recent reabilitate vor beneficia angajatii din cadrul Primariei si ai institutiilor subordonate acesteia cum ar fi Teatrul Mihai Eminescu, Teatrul Vasilache, Filarmonica, Directia de Taxe si Impozite, Serviciul Public de Asistenta Sociala, Serviciul Public de Administrare a Bazelor Sportive si de Agrement, Aparatul Propriu al Consiliului Local.
Fostii locatari merg la Cismea
Locuintele reabilitate in cele 18 cladiri au cate 1, 2 si 3 camere. In total, sunt 33 de spatii in cladirile reabilitate in Centrul Vechi. Primarul Catalin Flutur a declarat ca persoanele care locuiau in zona inainte de reabilitarea Centrului Istoric, vor primi repartitie in locuintele sociale din cartierul Cismea, in cazul in care proiectul va deveni hotarare. Pana atunci insa, acesta va fi supus dezbaterilor timp de o luna, perioada in care pot interveni amendamente, idei, propuneri.
Centrul National de Informare si Promovare Turistica in Centrul Vechi al Botosanilor
Tot in Centrul Vechi, va fi realizat un Centru National de Informare si Promovare Turistica. Este vorba despre un proiect pe care municipalitatea botosaneana l-a castigat, in valoare de 650.000 lei si care presupune o paleta larga de activitati de promovare a valorilor culturale existente, precum si a viitorului parc regional de distractii Cornisa, odata ce acesta va fi pus in functiune.
„Am, primit marti vizita reprezentantilor de la Ministerul Dezvoltarii, pentru ca noi am accesat un proiect mai mic, de data aceasta, prin care dorim sa infiintam Centrul National de Informare si Promovare Turistica. E un proiect important pentru orasul nostru”, a mai spus primarul Catalin Flutur.
Centrul National de Informare si Promovare Turistica va functiona la parterul unei cladiri din Centrul Istoric al municipiului Botosani. De altfel, municipalitatea doreste sa faca din Centrul Istoric un adevarat punct de atractie si petrecere a timpului liber pentru botosaneni.
Edilul-sef al urbei a mai spus ca este data deja spre dezbatere o Hotarare de Consiliu Local pentru organizarea zonei din punct de vedere economic si al comertului care se va practica aici. Zona va fi delimitata foarte clar in spatii amenajate pentru carte, in spatii dedicate mestesugurilor precum si diferitelor targuri si spectacole.
„Venim chiar in intampinarea doritorilor pentru a ocupa aceste suprafete in Centrul Vechi cu preturi reduse la o treime fata de pretul initial pentru ca vom permite deschiderea unor terase estivale”, a mai spus primarul Catalin Flutur. Astfel, daca pentru un metru patrat un comerciant plateste pe zi 1,5 lei, in Centrul Istoric va plati pentru aceeasi suprafata, in acelasi interval de timp, 0,5 lei.