Home Actualitate Botosani: Cod portocaliu de ger

Botosani: Cod portocaliu de ger

cod portocaliu de ger

Potrivit avertizarii meteorologice „Cod portocaliu”, transmise de Administratia Nationala de Meteorologie, in intervalul 30 ianuarie – 3 februarie, in Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Maramures si Dobrogea, vremea se va mentine geroasa, mai ales in cursul noptilor si al diminetilor.

Temperaturile minime se vor incadra, in general, intre -27 si -17 grade, iar cele maxime diurne vor fi tot negative.
In Dobrogea, Baragan si sudul Moldovei vantul va avea viteze ce vor atinge la rafala 40-50 km/h, accentuand senzatia de frig.
Indicele de racire IR va cobori sub pragul critic de -32 de unitati.
Comitetele Locale pentru Situatii de Urgenta au fost avertizate sa monitorizeze situatia si sa aplice masurile stabilite pentru gestionarea situatiilor de urgenta generate de ger, pentru a proteja cetatenii. Primarii trebuie sa identifice locatii corespunzatoare si incalzite pentru persoanele fara adapost, dar si pentru cetatenii cu probleme de sanatate sau care pot suferi socuri hipotermice sau degeraturi.
In aceasta perioada, echipajele Inspectoratului Judetean de Politie, Inspectoratului Judetean de Jandarmi si Politiei Locale aflate in teren, au obligatia sa semnaleze prin 112 prezenta persoanelor fara adapost, pentru a fi preluate de catre echipajele medicale si transportate la unitati medicale sau centre sociale existente in judet.
Duminica seara, Serviciul Judetean de Amublanta si echipajele SMURD au transportat noua persoane fara adapost.
Cetatenilor li se recomanda sa evite, pe cat posibil, deplasarile in spatii deschise si expunerea la frig; sa se imbrace cu haine care sa nu permita patrunderea frigului si a umezelii, sa foloseasca incaltaminte cu talpa groasa si bine captusita, sa-si protejeze gura si nasul prin acoperirea lor cu un fular. Prin acoperirea gurii, va protejati plamanii de aerul rece. Verificarea sobelor, centralelor termice, cosurilor de fum trebuie sa constituie o prioritate pentru a preveni eventualele dezastre cauzate de defectiuni tehnice si pentru evitarea inhalarii de fum si gaze toxice. Botosanenii sunt sfatuiti sa nu foloseasca instalatii improvizate pentru incalzirea locuintelor si sa nu suprasolicite instalatiile electrice din casa sau de la locul de munca. Se impune evitarea consumului bauturilor alcoolice. Asigurati-va ca persoanele in varsta, copiii, femeile gravide si cei cu probleme de sanatate din anturajul dumneavoastra nu se vor deplasa prin frig. Cetatenii sunt rugati sa anunte autoritatile locale cu privire la persoanele fara adapost pe care le intalnesc sau despre care au cunostinta.
 
Sfaturi pentru persoane juridice:
– protejarea contra inghetului si asigurarea functionarii instalatiilor de stingere cu apa (hidranti interiori, exteriori, etc);
– asigurarea uneltelor necesare in vederea deszapezirii operative a cailor de acces si interventie;
– supravegherea permanenta a centralelor termice si oprirea imediata a acestora atunci cand se constata o avarie la acestea (avand in vedere suprasolicitarea acestora din cauza temperaturilor scazute);
– repunerea in functiune se va face numai de personalul autorizat;
– verificarea cosurilor de fum de la instalatiile de incalzire, in vederea depistarii eventualelor defectiuni si remedierea acestora;
– evitarea suprasolicitarii instalatiilor electrice, prin folosirea unor sisteme de incalzire locala;
– mentinerea practicabila a cailor de acces la sursele de apa si la instalatiile de stingere;
– protejarea contra inghetului a autospecialelor si utilajelor de stingere a incendiilor, unde exista;
– marcarea vizibila, in vederea identificarii cu usurinta a hidrantilor exteriori;
– caminele in care sunt montate robinete de inchidere a instalatiilor de apa vor fi captusite cu materiale izolatoare termic.
 
Locul intai la decese din cauza frigului
Un nedorit loc fruntas pe tara la numarul deceselor cauzate de ger. Aceasta este pozitia judetului Botosani intr-un raport al Ministerului Sanatatii referitor la victimele provocate de gerul din ultima saptamana.
Potrivit comunicatului Ministerului Sanatatii, de la inceputul perioadei cu temperaturi extrem de scazute, Botosani este singurul in care s-au inregistrat doua decese, in alte cinci judete inregistrandu-se cate un deces. Daca pe 29 ianuarie judetul Botosani raporta decesul unei persoane fara adapost, la nivel national fiind inregistrate la acea data doua decese cauzate de ger, pe 30 ianuarie, informarea Ministerului Sanatatii arata ca inca patru persoane au cazut victime temperaturilor extrem de scazute, printre acestea aflandu-se iar o persoana din Botosani.
„Numarul deceselor cauzate de hipotermie severa a crescut fata de ziua precedenta. S-au inregistrat inca patru decese in judetele Tulcea, Botosani, Neamt, Olt”, se arata in comunicatul Ministerului Sanatatii, din data de 30 ianuarie. Ministerul Sanatatii a transmis ca la nivel judetean sa se continue activitatea de cautare a persoanelor fara adapost pentru a fi dirijate spre unitati in care sa beneficieze de conditii normale de temperatura. Spitalele din judet care au comunicat Directiei de Sanatate Publica ca sunt pregatite cu cateva paturi pentru oamenii strazii sunt Spitalul de Recuperare, Spitalul de Psihiatrie, Spitalul Municipal Dorohoi.

Exit mobile version