BOTOSANI: Dosar penal pentru ca vindea petarde

Politistii de la Postul de Politie Calarasi au descoperit cutii sigilate cu petarde care erau depozitate intr-un bar din localitate pentru a fi comercializate.

Vineri, politistii de la Postul de politie Calarasi au identificat, cu ocazia unor verificari la un bar din localitate, 17 cutii sigilate cu petarde, pentru a caror depozitare ori comercializare N. Viorel, administratorul societatii comerciale, nu detinea autorizatie legala.
In cauza, politistii  efectueaza cercetari fata de  N. Viorel pentru savarsirea infractiunii de detinere de materii explozive fara drept, fapta prevazuta \ si pedepsita de art. 37 alin. 1 din Lege nr. 126/1995 – republicata, cauza urmand a fi solutionata procedural.
In aceasta perioada politistii vor continua sa monitorizeze desfasurarea operatiunilor cu obiecte artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice, pentru a preintampina producerea unor evenimente nedorite.
Potrivit dispozitiilor Legii 406/2006 pentru modificarea si completarea Legii 126/1995 privind regimul materiilor explozive, numai persoanele juridice autorizate au dreptul sa detina si sa comercializeze obiecte artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice!
Persoanele juridice autorizate:
• nu pot comercializa catre alte persoane juridice autorizate decat obiecte artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice din clasele pentru care au fost autorizate si numai pentru uzul propriu, conform Legii nr. 406/2006;    
• nu pot comercializa catre populatie obiecte artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice din clasele II-IV, T1, T2, precum si petarde, pocnitori si obiecte zburatoare luminoase din clasa I. Celelalte obiecte pirotehnice din clasa I pot fi comercializate catre populatie tot timpul anului;
• in situatia organizarii de jocuri de artificii cu obiecte pirotehnice din clasele III si IV, precum si T1 si T2, sunt necesare acordul primariei si al unitatii de pompieri, precum si avizul Inspectoratului judetean de politie pe a carui raza se executa jocuri de artificii.
Persoanele fizice:
• nu pot confectiona, detine, comercializa, importa, folosi sau executa orice alta operatiune cu obiecte pirotehnice din clasele II-IV, T1 si T2 precum si petarde, pocnitori si „obiecte zburatoare luminoase” din clasa  I.
• pot detine si folosi obiecte artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice din clasa I (stelute, lumanari scanteietoare, jerbe cu scantei, minifacle si minisori, cu o masa maxima de amestec pirotehnic de 3 grame), tot timpul anului, cu exceptia petardelor, pocnitorilor si a „obiectelor zburatoare luminoase” din aceasta clasa.
Potrivit legislatiei in domeniu, constituie infractiuni:
• Producerea, experimentarea, prelucrarea, detinerea, transportul, folosirea sau orice alta operatiune cu materii explozive, efectuata fara drept. Se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
• Orice operatiune cu articole pirotehnice, efectuata fara drept. Se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an.
• Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 si P1 catre persoanele cu varsta sub limita prevazuta de lege, precum si comercializarea catre publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de catre pirotehnicieni. Se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la un an.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.