Botosani: Economie de 100.000 lei facuta de scolile care s-au incalzit de la Modern Calor

Comparatiile si bilanturile, pe care finalul sezonului rece le permite, confirma ca racordarea institutiilor de invatamant si a celor sanitare la sistemul centralizat a fost o decizie benefica pentru municipalitate.

Fara a se lua in calcul temperaturile exterioare extrem de scazute din aceasta iarna, ci doar cresterea de pret a gazelor naturale suportata de consumatorii noncasnici in iarna 2011-2012 fata de sezonul rece anterior, se poate concluziona ca bugetul local a facut o economie de 100.000 de lei noi.
Consumatorii noncasnici, cu exceptia furnizorilor de energie termica pentru populatie, au platit in aceasta iarna un gaz cu 25,5% mai scump decat iarna trecuta. Un exemplu sugestiv este cel al Licelui de Arte „Stefan Luchian”, care a folosit centrala pe gaz pentru a se incalzi, platind pentru lunile decembrie-februarie un total de 50.500 lei.
Scoala nr. 6 are o structura similara liceului de arte. Fiind printre noii consumatori de energie termica centralizata, unitatea de invatamant a platit pentru aceeasi perioada un total de 40.630 lei, asadar cu 100 de milioane de lei vechi mai putin decat liceul. Gradinita nr. 22 are de platit pentru aceeasi perioada, catre Modern Calor suma de 32.539 lei, la o energie termica pentru care ar fi platit furnizorului de gaz 38.780 de lei, cu o economie de peste 6.200 de lei.
Luandu-se in calcul doar consumul de energie termica si scumpirea gazelor naturale, asa cum a fost reglementata de autoritatile centrale, Scoala nr. 6 a facut o economie de 3.700 de lei, in timp ce Scolile nr. 7 si 17 au economisit peste 16.000 de lei, fiecare.
Facturile platite de unitatile cu centrale proprii sunt si mai mari, daca se tine cont si de costurile de mentenanta si exploatare. Verificarile ISCIR, contractul service, salariile personalului de exploatare si reparatiile presupun costuri de peste 50.000 de lei pe an, adica aproape 4500 de lei pe luna, pentru fiecare unitate.
In cazul in care centralele sunt vechi, acestea necesita investitii si mai mari, asa cum este cazul Colegiului National „Mihai Eminescu”. Cazanul pe care acesta ar fi trebuit sa-l inlocuiasca in acest an, daca nu se racorda la termoficarea centralizata, ar fi costat peste 50.000 de Euro, fara TVA.
„Iarna 2011-2012 a fost o iarna grea pentru botosaneni, din cauza gerului prelungit adus de lunile ianuarie si februarie. Daca regimul termic ar fi fost cel din iarna trecuta, economia facuta de bugetul local ar fi fost cu mult mai mare. Insa, pentru ca saptamani la rand temperaturile exterioare au scazut sub -20 de grade Celsius, consumul de energie termica a fost mult mai mare decat in iarna anterioara. Sala Polivalenta, spre exemplu, care foloseste o centrala pe gaz pentru a se incalzi, a platit pentru februarie 2012 o factura dubla fata de factura din aceeasi luna a anului 2011”, a explicat Ion Diaconu directorul general al Modern Calor.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.