Peste 240 de fermieri din Hiliseu Horia, Ibanesti, Cristinesti si Suharau s-au intalnit cu presedintele Consiliului Judetean, Florin Turcanu, pentru a se informa asupra noutatilor legislative din domeniul agriculturii. Oamenii au tinut, la randul lor, sa isi prezinte problemele cu care se confrunta, solicitand solutii concrete pentru rezolvarea acestora.
Din randurile celor peste 70 de participanti la intalnirea de la Hiliseu Horia, au fost exprimate nemultumiri legate de titlurile de proprietate emise cu greseli si de imposibilitatea depunerii la sediul primariei din comuna a cererilor pentru APIA. De asemenea, hilisenii au semnalat existenta unor inadvertente intre suprafetele pe care le detin in realitate si cele care rezulta prin teledetectie. In acest context, presedintele Florin Turcanu si echipa de specialisti care l-a insotit au facut referire la necesitatea completarii registrului agricol, fermierii fiind sfatuiti sa declare corect suprafetele de teren si efectivele de animale pe care le detin. Cei prezenti au fost informati despre oportunitatea de a depune proiecte pentru agricultura ecologica pana pe data de 31 mai, cu sprijinul autoritatilor locale, carora li s-a solicitat sa desemneze specialisti pentru intocmirea documentatiei. Florin Turcanu a dat detalii si despre operatiunea de preschimbare a certificatelor de producator, menita sa elimine intermediarii in vanzarea produselor agricole.
La Ibanesti, cei 30 de participanti la discutiile cu echipa presedintelui Florin Turcanu au solicitat lamuriri suplimentare privind impozitarea culturilor de legume. Detaliile referitoare la modificarea codului fiscal, survenita la data de 1 februarie, au fost prezentate celor prezenti, dupa care fermierii au aflat, la randul lor, despre avantajele proiectelor de agricultura ecologica si despre informatiile pe care le vor putea capata gratuit, in fiecare trimestru, prin intermediul Revistei Fermierului. Presedintele CJ Botosani a abordat si subiectul bugetelor aflate la dispozitia primariilor comunale, punand accentul pe necesitatea orientarii administratiilor locale pentru a se autofinanta prin identificarea si exploatarea tuturor oportunitatilor existente.
Aproape 100 de fermieri au luat parte la dezbaterile din caminul cultural al comunei Cristinesti, solicitand, printre altele, asistenta institutiilor de specialitate in remedierea erorilor descoperite la proiectele derulate prin masura 141. Florin Turcanu a sfatuit producatorii agricoli din comuna sa constituie, fara rezerve, asociatii si cooperative, pentru a putea beneficia de preturi mai bune in momentul valorificarii recoltelor. Fermierii au fost invitati la targul judetean anual de la Popauti.
La Suharau, prima parte a discutiilor dintre echipa de specialisti a presedintelui Florin Turcanu si cei aproximativ 40 de localnici prezenti s-a purtat pe tema problemei distrugerii culturilor de catre animalele salbatice. Dupa identificarea catorva posibile solutii de protejare a culturilor, fermierii au fost incurajati sa se asocieze si sa depuna proiecte pentru agricultura ecologica. A fost schitata si posibilitatea unor investitii locale pentru constituirea unui sistem de irigatii. Presedintele Turcanu si-a declarat disponibilitatea de a se implica in rezolvarea oricaror probleme punctuale ale fermierilor care ii vor fi semnalate, indemnandu-i pe acestia sa solicite sprijin de la Camera Agricola a judetului pentru a obtine fonduri nerambursabile sau cofinantari pentru proiecte in agricultura.