Botosani, in topul oraselor verzi din Romania

La inceputul lunii martie, a avut loc Gala de premiere a oraselor inscrise in competitia Capitala Verde a Romaniei, manifestare organizata in cadrul programului de responsabilitate sociala „Umbrela Verde”, lansat de Tuborg in anul 2007, in parteneriat cu Ministerul Mediului si Padurilor. Botosaniul a fost inscris in competitie, la categoria a II-a, respectiv cea cu orase care detin o populatie cuprinsa intre intre 50.001 si 199.999 locuitori, reusind performanta de a castiga titlul de cel mai verde oras, fiind astfel in topul oraselor verzi din Romania.

In competitia destinata oraselor din categoria a II-a au mai intrat Suceava, Ramnicu-Valcea, Tulcea si Bistrita. Din toata tara, au participat la aceasta competitie 13 orase cum ar fi Alexandria, Sinaia, Bistrita, Botosani, Ramnicu Valcea, Suceava, Tulcea, Brasov, Braila, Cluj-Napoca, Timisoara, Oradea si Sectorul 2 – Bucuresti, iar din juriul care a ales cele mai verzi orase, au facut parte 13 persoane, printre care specialisti din cadrul Ministerului Mediului si Padurilor si reprezentanti ai companiei URBB
Botosaniul a fost clasat drept „cel mai verde oras” din 2011, la categoria sa de concurs (orase intre 50.000 si 200.000 de locuitori), ca urmare a proiectelor dezvoltate de autoritatile locale cu scopul de a proteja mediul. Pentru aceasta, a fost depus un dosar de candidatura care a cuprins proiectele derulate precum si un plan de comunicare al orasului cu actiunile pe care orasul le va gazdui in anul 2012 in cazul in care se va afla in topul oraselor verzi din tara. Dintre orasele verzi, a fost aleasa capitala verde a Romaniei pentru anul 2012, aceasta fiind Oradea.
La Gala de premiere, organizata la Palatul Parlamentului au participat Laszlo Borbely, ministrul Mediului si Padurilor, autoritati locale din cele 13 orase inscrise in competitie si vedete printre care Marius Moga, Dani Otil, Andreea Patrascu Ibacka, Mircea Solcanu, Florin Grozea si Dalma. Vedetele invitate au fost provocate sa poarte un accesoriu eco, iar cel mai inedit obiect a fost premiat pe masura. Marius Moga, care si-a confectionat un papion dintr-o cutie de bere, si Dani Otil, care a purtat o brosa dintr-un capac de bere, au primit fiecare cate 50 de copaci care vor fi plantati in orasele lor natale, respectiv Alba Iulia si Resita.

„Este un trofeu care confirma ca suntem orasul cu cea mai mare suprafata de spatiu verde…”
Ministrul Mediului si al Padurilor, Laszlo Borbely a inmanat viceprimarului municipiului Botosani Catalin Alexa, prezent la eveniment, trofeul de cel mai verde oras municipiului Botosani. „Acest trofeu reprezinta o confirmare a interesului si dorintei Primariei Botosani de a pastra verde orasul prin proiectele pe care le-am inceput deja. Am avut ca prioritate la proiectele prin care am adus bani europeni in oras aceasta conditie, daca vreti, de a pastra suprafata de spatiu verde pe cap de locuitor care la Botosani e cea mai mare din tara pentru ca, de mediul in care traim, depinde sanatatea noastra”, a declarat viceprimarul Catalin Alexa. Ministrul Mediului si al Padurilor, Laszlo Borbely a subliniat in cadrul festivitatilor de premiere a celor mai verzi orase din Romania importanta acestei campanii de mediu: „Aceasta competitie are rolul de a arata ca ne pasa de mediu si ca suntem activi in acest sens. Este nevoie sa contribuim cu totii la protejarea mediului, iar astfel de proiecte au rolul de a ne atrage atentia asupra acestui lucru. Vreau sa multumesc echipei Tuborg, atat pentru acest program de elita dezvoltat la nivel national, cat si pentru intreaga sa activitate in cadrul campaniei Umbrela Verde. Puteti conta pe sprijinul nostru si la editiile viitoare, pentru a crea impreuna o Romanie mai verde!”.

„Botosaniul nu mai este coada tarii”
Formularul completat pentru dosarul de candidatura in cadrul aceste competitii a fost structurat pe 10 categorii cum ar fi contributia la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, transport local, zone urbane verzi, utilizarea sustenabila a terenurilor, natura, calitatea aerului, poluare fonica, managementul deseurilor, consumul de apa si strategia locala de mediu a orasului. La fiecare categorie in parte, au fost inscrise proiectele derulate de municipiul Botosani, in ultimul an, precum si initiativele pe care urmeaza sa le desfasoare.
Dosarul de candidatura a mai cuprins planul de comunicare privind actiunile prin care municipalitatea doreste sa-si promoveze statutul castigat, precum si povestea orasului, respectiv un articol de presa cu descrierea orasului punand in valoare punctele forte ale acestuia, ca motive pentru care concureaza la titlul de „Capitala Verde a Romaniei”. Planul de comunicare a prevazut actiunile pe care Primaria Botosani le are in vedere spre a le derula in municipiu in cazul in care se va afla in topul oraselor verzi. Printre actiunile propuse de municipalitate spre a le derula in acest an pentru a-si promova titlul de oras verde se afla Zilele orasului verde, Caravana verde a cunoasterii, concursul „Orasul meu verde”, Seara verde a festivalului, Carnavalul verzilor, Saptamana verde a ONGurilor, s.a.
Aceste actiuni isi propun promovarea ideii de oras verde in randul locuitorilor orasului, municipiul Botosani gandind o strategie adresata tuturor categoriilor de varsta. De pilda, pentru tineri, vor fi organizate, cu prilejul Festivalului Verii, precum si al Zilelor Orasului, concerte la care vor participa artisti recunoscuti pentru sustinerea pe care o acorda actiunilor eco, in timp ce pentru copii, a fost gandit un concurs de desene in care acestia vor trebui sa-si imagineze cum arata un oras verde. La activitatile derulate sunt asteptate sa participe, in calitate de parteneri, ONGurile, dar si diferite institutii botosanene interesate.
Primarul municipiului Botosani, Catalin Flutur, a declarat ca inscrierea municipiului in competitia Capitala Verde a Romaniei s-a datorat investitiilor dezvoltate in municipiu, cu scopul de a proteja mediul inconjurator. „Am avut si avem proiecte importante pe care am reusit sa le dezvoltam, datorita banilor europeni pe care i-am adus in oras fapt pentru care am fost de acord sa ne inscriem in aceasta competitie onoranta pentru noi. Vorbim de parcuri noi infiintate in oras, de reabilitarea celor deja existente, de un proiect foarte mare care se va adresa nu numai botosanenilor si ma refer aici la realizarea proiectului «Parc regional de agrement turistic si sportiv Cornisa», de investitia prin care vom reabilita CETul actual, un proiect prin care vor fi reduse semnificativ emisiile poluante in municipiu. Sunt lucrari la care am lucrat mult alaturi de o echipa foarte buna careia doresc sa-i aduc multumiri si pe care ma bazez in continuare pentru a arata ca Botosaniul nu mai este coada tarii”, a declarat primarul municipiului Botosani, Catalin Flutur.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.