BOTOSANI: Inventarul drumurilor judetene care necesita perdele forestiere impotriva inzapezirii

Tratativele cu proprietarii de terenuri raman piedica principala in calea infiintarii perdelelor forestiere de pe marginea drumurilor judetene.

Sanse de a se infiinta perdele forestiere pe marginea drumurilor judetene, pana la iarna viitoare, sunt extrem de mici, aproape inexistente, chiar daca sefii Consiliului Judetean si-au exprimat dorinta sa adopte solutia acestor plantatii protectoare impotriva inzapezirii. In Comandamentul judetean infiintat la Prefectura s-a purtat recent o discutie de principiu pe aceasta tema, in urma unei adrese a Consiliului Judetean.

„S-au discutat pasii, etapele care trebuie urmate. Prima etapa ar fi identificarea portiunilor de drum cele mai afectate. Directia de Drumuri Judetene va definitiva lista pe baza a ce s-a intamplat in aceasta iarna. Mai trebuie, apoi, efectuat un studiu privind necesitatea si oportunitatea infiintarii  perdelelor, care se face de catre Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice. Urmeaza apoi etapa de intocmire a documentatiei cu investitia specifica. Dar problema cea mai spinoasa este cea a proprietatilor”, explica directorul Directiei Silvice Botosani, inginerul silvic Sorin Corduneanu.

In ce priveste proprietatile pe care se intra cu astfel de plantatii, legea prevede o despagubire pentru proprietar, ca o reparatie pentru faptul ca ca acesta nu poate folosi terenul. Aceasta despagubire, potrivit legii, ar trebui sa fie de vreo 2,5 milioane de lei vechi pe hectar/an si se acorda pana cind se face plantatia. Ulterior, este in folosinta publica, data in paza silvicultorilor si proprietarul poate sa recolteze lemnul, conform normelor. O a doua varianta, care intra in calcul pentru situatia in care proprietarul nu este de acord cu despagubirea, este expropierea.

Reprezentantii Directiei Silvice sustin ca  sumele de la buget pentru infiintarea perdelelor forestire pe marginea drumurilor judetene nu ar fi prea mari, doar ca etapele care trebuie parcurse necesita un timp mai indelungat, inclusiv cea in care proprietarii ar trebui convinsi sa accepte despagubirea.

„Ar depinde foarte mult si de fiecare primarie in parte aceasta munca de convingere a proprietarilor. Daca se aloca bani de la buget se pot incepe procedurile. Lucrarea in sine nu ar fi prea costisitoare. Nu costa mult nici munca, nici puietii, nu este o suprafata foarte mare de plantat. Dar lucrarile trebuie facute in baza unui proiect, nu dupa ureche. Chiar daca stii portiunea de drum, acolo trebuie prevazut ce specii se planteaza, la o anumita distanta”, a mai precizat seful Directiei Silvice Botosani.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.