Au scazut taierile ilegale de arbori din paduri. O arata statisticile cu care s-a prezentat la Prefectura conducerea Directiei Silvice Botosani. Nu inseamna ca nu se mai taie ilegal copaci din paduri. In special padurile proprietate privata care nu au solicitat asigurarea pazei sunt calcate de hotii de material lemnos.
In anul in curs, pana la data de 30 aprilie, toate cantoanele silvice care apartin de Directia Silvica Botosani au fost parcurse de controale de fond. In urma acestor inspectii s-a identificat, in total, un volum de 226 de metri cubi de material lemnos taiat ilegal.
„Reprezinta o scadere cu 8 la suta fata de volumul inregistrat in aceeasi perioada a anului anterior (244 mc). Valoarea totala a pagubelor produse prin taierea ilegala a arborilor este de 44.500 de lei. Raportat la 100 de hectare, volumul taierilor ilegale este de 0,4 mc, aceasta fiind o valoare mai mica raportata la media pe tara, care este de peste 1,0 mc/100 de hectare”, a declarat Sorin Corduneanu, directorul Directiei Silvice Botosani.
Potrivit reprezentantului acestei institutii, in 50 la suta din cazurile de taieri ilegale de arbori personalul silvic a reusit identificarea autorilor, intocmind acte de contraventie pe numele acestora, contravaloarea pagubelor in aceste cazuri urmand a fi recuperata de la faptuitori. Pentru taierile ilegale produse de autori necunoscuti, valoarea prejudiciului se recupereaza de la personalul silvic, care raspunde de orice paguba produsa in fondul pe care il are in paza si gestiune.
Directorul Directiei Silvice sustine ca scaderea volumului de material lemnos taiat ilegal se datoreaza si masurilor de sanctionare luate in anii anteriori impotriva personalului silvic care nu si-a respectat atributiile. Astfel, pe langa plata acestor pagube de catre persoanele vinovate, au fost aplicate si sanctiuni administrative, mergandu-se in situatiile mai grave pana la desfacerea contractului individual de munca.
„Zonele cu probleme mai mari in ceea ce priveste taierile ilegale de arbori au fost, in acest an, Pomarla, Ibanesti, Corni, Agafton, Blandesti, Sulita. Ca o caracteristica a judetului Botosani este numarul mare de trupuri de padure pe care un padurar le are in paza, usor accesibile hotilor de lemne, mai ales in zonele limitrofe localitatilor… Chiar daca dupa rezultatele din ultimii ani am fi putut considera ca presiunea asupra padurii incepe sa scada se pare ca acest lucru nu se va intampla niciodata si, ca urmare, activitatea de paza a padurilor trebuie sa se desfasoare in permanenta la un nivel ridicat”, a mai precizat, in cadrul Colegiului Prefectural, directorul Directiei Silvice Botosani.
Sorin Corduneanu a mai mentionat ca noul Cod Silvic, aflat acum in faza de proiect in dezbatere publica, va aduce obligativitatea pentru toti detinatorii de paduri de a solicita paza pentru suprafetele impadurite pe care le au in proprietate privata.