O serie de declaratii ale unor lideri din cele doua judete au fost suficiente pentru ca atat botosanenii, cat si sucevenii sa se incinga in discutii legate de unde i-ar sta bine capitalei regionale: la Botosani sau la Suceava.
Deocamdata nu avem regiunea, dar multe voci spun ca regionalizarea va fi inevitabila. Botosanenii sunt convinsi ca este randul lor, ca au cu ce sa candideze pentru pozitia de lider in regiune. Chiar daca regionalizarea parea sa fie un subiect abandonat, aceasta revine in atentie dupa ce presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat recent, in cadrul sedintei Zonei Metropolitane Suceava, ca municipiul pe care il reprezinta ar putea deveni capitala unei regiuni puternice, in care ar mai intra judetele Botosani si Neamt.
Teatre, Filarmonica, un parc cu lac amenajat pentru distractia copiilor si adultilor. Este ceea ce au botosanenii si le lipseste sucevenilor
Reactia botosanenilor nu a intarziat. „De ce Suceava, si nu Botosani?” a venit, firesc intrebarea. Recensamantul a aratat fara drept de tagada ca Botosani are mai multi locuitori ca Suceava. In plus, si sucevenii, cat de orgoliosi ar fi, recunosc ca sunt destule minusuri in dreptul municipiului lor, atunci cand se face comparatia cu Botosani. Multi dintre ei trag o fuga la Botosani, vara, doar pentru a se plimba cu barca pe lacul Mihai Eminescu, pentru a viziona o piesa la Teatrul National „Mihai Eminescu” sau pentru un concert la Filarmonica Botosani.
„A venit randul Botosaniului sa iasa in fata. Avem posibilitatea sa mutam sediul regiunii in municipiul Botosani, pentru ca Botosaniul s-a dezvoltat mult in ultimii ani”, declara primarul Catalin Flutur.
Sucevenii puncteaza cu aeroportul si Universitatea
Din judetul vecin, presedintele CJ Suceava, este de alta parere. „Elemente esentiale sunt aeroportul, Universitatea sau Spitalul Judetean, care ar putea deveni unul regional”, puncta cu aproape doua saptamani in urma Gheorghe Flutur.
Aeroportul este un punct in plus pentru suceveni, universitatea de asemenea, insa in privinta spitalului lucrurile s-au mai schimbat in ultima vreme. Spitalul Judetean „Mavromati” a devenit cel mai mare din Moldova, dupa comasare. In aceste conditii si fondurile indreptate spre acest spital, care a intrat in reabilitare de 14 milioane de euro, ar urma sa fie pe masura si sa stimuleze dotarea cu aparatura care sa puna cel putin pe picior de egalitate, daca nu pe pozitie mai buna, Spitalul „Mavromati” fata de cel din judetul vecin.
Cat de aproape sau cat de departe este momentul in care Botosaniul va ajunge sa isi dispute pozitia de lider in regiune cu alte judete, nu se stie inca. Cert este ca tot mai multe voci vorbesc despre inevitabila regionalizare, ca singura solutie pentru o absorbtie cat mai mare de fonduri europene.