Piete, pietonale, unitati de invatamant, parcuri, intersectii vor fi supravegheate printr-un sistem cu camere video pentru a le oferi botosanenilor un plus de siguranta pe strazile municipiului lor. Proiectul prin care se va asigura monitorizarea video a unor „zone fierbinti” ale Botosaniului este realizat cu finantare europeana. Camerele video au fost amplasate in zone cu risc crescut de infractionalitate sau in zone mai intens circulate.
Miercuri, in prezenta primarului Catalin Flutur si a altor reprezentanti ai Primariei Botosani, precum si a unor directori de institutii publice, a fost marcata finalizarea proiectului gandit pentru sporirea sigurantei cetatenilor. Punerea in aplicare a Proiectului „Cresterea sigurantei si prevenirea criminalitatii in zona de actiune a municipiului Botosani, prin achizitionarea de echipamente specifice si amenajarea unui centru de supraveghere”, a fost posibila datorita finantarii prin Fondul European de Dezvoltare Regionala.
Zonele in care au fost amplasate camerele video
57 de camere video vor fi tot atatia ”ochi vigilenti” in 31 de puncte din municipiu. Cele mai multe camere au fost amplasate in zone ale unor unitati de invatamant. Scolile 2, 3, 8, 11, 12, Grup Scolar Petru Rares, Liceul Grigore Antipa, Colegiul National „Mihai Eminescu” sunt unitatile scolare care vor beneficia de supravegherea cu camere video in cadrul sistemului implementat prin acest proiect. De asemenea, cu camere de supraveghere video vor mai fi urmarite zonele Pietonalului Unirii, Pietonalului Transilvaniei, dar si Parcul Mihai Eminescu, Parcul Tineretului, Centrul istoric si Piata Viilor.
Cum se va realiza monitorizarea
Pe langa cele 57 de camere video, sistemul de supraveghere mai este compus dintr-un subsistem de comunicatii si unul de monitorizare si control. Centrul de comanda unde sunt urmarite imaginile furnizate prin camerele video este amplasat in cladirea Starii Civile, acolo unde functioneaza si Politia Locala. Camerele video sunt de ultima generatie, cu zoom care nu iarta nimic pe o zona intinsa pe zeci de metri. Imaginile vor fi stocate timp de 30 de zile si vor putea fi folosite si de Inspectoratul de Politie Judetean.
Proiectul este rezultatul sondarii dorintelor botosanenilor
„Cresterea sigurantei si prevenirea criminalitatii sunt importante pentru cetatenii din municipiul Botosani. Noi am pornit initial cu ceva asemanator in Piata Centrala iar statisticile ne arata ca de atunci piata a devenit un loc mult mai sigur. Este un proiect care poate fi dezvoltat ulterior si este de o importanta majora, va ajuta mult Botosaniul”, a precizat primarul Catalin Flutur. Edilul a mai aratat ca acest proiect este de fapt un raspuns la cerintele cetatenilor, a fost realizat ca urmare a unor sondaje in care acestia si-au aratat dorinta de a se simti mai siguri pe strazile orasului lor.
Valoarea proiectului este de peste 2,7 milioane de lei.