BOTOSANI: Zeci de persoane salvate de nameti si drumuri nationale inchise (UPDATE)

Zapada si viscolul de vineri a facut ravagii in aproape tot judetul. Inca de joi a fost anuntat „Cod Portocaliu de ninsori si vant puternic” pentru perioada 22 martie, orele 18.00 si 23 martie, orele 08.00. In tot acest interval precipitatiile au fost sub forma de ninsoare iar vantul a depasit viteza de 100km/h. Fiindca zapada a fost viscolita, cinci drumuri nationale si 14 drumuri judetene. Totodata, angajatii de la Comandamentul Judetean pentru Situatii de Urgente au fost solicitati pentru a ajuta zeci de persoane ramase inzapezite pe drumurile din judet.

Potrivit avertizarii meteorologice transmise de Administratia Nationala de Meteorologie inca de joi, s-a anuntat ca intre 22 martie, orele 18.00 si 23 martie, orele 08.00, judetul Botosani va fi sub incidenta „Codului Portocaliu de ninsori si vant puternic”. In acest interval, au fost precipitatii sub forma de ninsoare, iar viteza vantului a depasit viteza de 100 km/h, viscolind zapada.

In noaptea de vineri spre sambata, aproape zeci de persoane, conducatori auto sau pasageri in diferite mijloace de transport, ramase inzapezite pe drumurile nationale sau judetene din Botosani au fost ajutate de pompieri, politisti, politisti de frontiera, jandarmi, drumari si autoritati publice locale sa ajunga in cea mai apropiata localitate sau acasa. O parte dintre ei au fost cazati la scoli, primarii, dar si la persoane particulare din Dangeni, George Enescu, Ungureni unde, prin grija autoritatilor locale, li s-au asigurat conditii optime de cazare (caldura, hrana, ceai cald).

Misiunile de salvare sunt si acum in derulare, fiind ingreunate de zapada viscolita de vantul foarte puternic care, la rafala, a depasit 100 km/h. In unele zone, stratul de zapada masoara mai bine de un metru.

In ultimele zece ore, la dispeceratul integrat pentru situatii de urgenta s-au inregistrat peste 150 de apeluri din partea cetatenilor ramasi inzapeziti.

Cele mai multe probleme au fost inregistrate pe DN 29, intre localitatile Botosani si Saveni, drum perpendicular pe directia vantului. Misiunea de salvare a circa 70 de persoane, ramase inzapezite intre localitatile Mihai Viteazu si Saveni s-a finalizat. Persoanele au fost preluate cu doua buldoexcavatoare si o ambulata SMURD si transportate in localitatea Mihai Viteazu (comuna Ungureni) si Saveni.

Un baietel de 11 luni, din comuna Todireni, care necesita spitalizare a ajuns la Sectia de Pediatrie a Spitalului Judetean Botosani dupa aproape patru ore. Acesta a fost preluat de o ambulanta apartinand Substatiei Trusesti, care a mers in spatele unui utilaj de la Directia Judeteana de Drumuri si Poduri si asta pentru ca, in mai multe zone de pe traseu, zapada viscolita a blocat circulatia. In conditii normale, distanta Todireni – Botosani poate fi parcursa in maxim o ora.
Acum, vantul nu a scazut in intensitate, dar viscoleste in continuare zapada.

Avand in vedere conditiile meteo existente recomandam populatiei sa evite orice calatorie. Daca, totusi, deplasarea este necesara, informati-va daca pe traseul ales nu sunt drumuri blocate la numerele de telefon 0231/510.792 – pentru drumuri judetene si 0231/516.524 – pentru drumuri nationale.

La ora 05.00, erau inchise circulatiei cinci tronsoane de drumuri nationale, respectiv:
• DN 29 A Dorohoi – Darabani – Radauti Prut;
• DN 29 C Cucorani – Bucecea;
• DN 29 Botosani – Hutani si Botosani – Saveni – Manoleasa;
• DN 29 D Botosani – Trusesti – Stefanesti

si 14 drumuri judetene:
• DJ 282 H Calarasi – DN 24 C
• DJ 282 Rediu – limita cu judetul Iasi
• DJ 294 DN 29 Gulioaia – Dangeni – Mihalaseni – DN 24 C
• DJ 294 B Padureni – Dobarceni – Stefanesti
• DJ 291 K Lozna – Calinesti
• DJ 291 D Ibanesti – Cristinesti – Oroftiana – Bajura – Baranca – Darabani
• DJ 298 Cristinesti – Baranca – frontiera cu Ucraina
• DJ 291 C Fundu Hertii – Baranca
• DJ 293 DN 29 A – Dumeni – Havarna – Mileanca – Cotusca – Ghireni
• DJ 298 A Crucea Milencii – Darabani
• DJ 293 A Cotusca – Viisoara
• DJ 294 C Hanesti – Borolea – Manleasa
• DJ 294 A Avrameni – Panaitoaia – Mitoc
• DJ 208 H Oneaga – Padureni – Buda – Copalau – Cerbu

Pe celelalte drumuri nationale si judetene se circula in conditii dificile.

Pericolul de inundatie de pe raul Miletin, in dreptul localitatilor Copalau si Cosula, a trecut, nivelul apei situandu-se, la aceasta ora, sub cota de aparare.

Localitati fara curent electric

Intensitatea mare a vantului, prognozata prin avertizarile meteorologice din ultima perioada au provocat numeroase avarii in retelele de energie electrica din judetele: Botosani, Bacau, Suceava, Neamt, Vaslui si Iasi. Rafalele puternice de vant au determinat ruperea unor conductoare si distrugerea elementelor de izolatie si de sustinere a unor linii electrice aeriene. Totodata, au fost rupti si multi copaci din vecinatatea liniilor de electricitate, iar in cadere au afectat sistemul de distributie a energiei electrice.

Sambata la ora 13.00, erau afectate total sau partial 16 de linii aeriene de medie tensiune. Aproximativ 350 de posturi de transformare din 52 de localitati nu erau alimentate cu energie electrica. Cele mai afectat judet este Bacaul, cu 14 localitati nealimentate.

In judetul  Botosani  sunt 11 localitati care nu beneficiaza de energie electrica, in judetele Iasi si Suceava cate 9 localitati, in judetul Neamt 6 localitati, iar in judetul Vaslui 3 localitati.

Deoarece viteza mare a vantului se mentine in continuare si inregistreaza valori de 70 km/h, unele interventii se realizeaza cu greutate. Trebuie avut in vedere ca cea mai mare parte a liniilor electrice aeriene sunt in afara localitatilor, iar lucrarile de reparatii se fac la inaltime – pe stalpi, fiind necesare masuri suplimentare de siguranta, ceea ce necesita un timp mai indelungat pentru remedierea avariilor.

Echipele E.ON Moldova Distributie actioneaza in continuare pentru remedierea acestor avarii, precum si pentru rezolvarea deranjamentelor colective si individuale.

UPDATE – sambata, ora 20.00
In ultimele 24 de ore, judetul Botosani s-a aflat sub incidenta a trei coduri, respectiv „Cod Galben” de ploaie, lapovita si ninsoare, „Cod Portocaliu” de vant puternic si ninsori si „Cod Galben” de vant puternic.

Botosanenii au resimtit din plin efectele fenomenelor prognozate, in mod deosebit de ninsoarea viscolita cu viteza a vantului intre 90 si 100 km/h.
In acest interval de timp, la dispeceratul integrat pentru situatii de urgenta au fost inregistrate peste 250 de apeluri din partea cetatenilor, conducatori auto sau pasageri in diferite mijloace de transport, ramasi inzapeziti pe drumurile nationale sau judetene din Botosani. Acestia sesizau blocaje in trafic, in special pe Drumul National 29 Botosani – Saveni, perpendicular cu directia de deplasare a vantului.

In total, au fost salvate de catre pompieri, politisti, politisti de frontiera, jandarmi, drumari si autoritati locale 221 persoane. Dintre acestea 139 sunt cazate in spatii amenajate, astfel:

• 21 persoane la sediul SPF Romanesi;

• 12 persoane intr-un spatiu amenajat la Agromec Dragalina;

• 58 persoane la Scoala din satul Mihai Viteazu, comuna Ungureni;

• 7 persoane la Primaria Ungureni;

• 2 persoane la Primaria Cotusca;

• 10 persoane la Primaria Saveni;

• 6 persoane la Spitalul Orasenesc Saveni;

• 23 persoane in autogara Lyk, oras Saveni. Prin grija autoritatilor locale, acestora li s-au asigura conditii optime de cazare.

In zona fermei Popauti, un echipaj din cadrul Detasamentului de Pompieri Botosani, impreuna cu drumarii si jandarmii, au intervenit pentru deszapezirea a cinci autoturisme si o ambulanta. Pe timpul interventiei, din cauza vantului puternic, care sufla cu peste 100/h, viscolind si troienind zapada, s-au inzapezit de mai multe ori pana la intrarea in municipiul Botosani. Interventia a durat mai bine de patru ore.

Deosebit de dificila a fost interventia pompierilor din Saveni pentru salvarea unui barbat (66 ani) din Mitoc, care avea probleme cardiace, dintr-un microbuz ramas inzapezit la patru kilometri de orasul Saveni. Intrucat din cauza drumului impracticabil nu au reusit sa ajunga ca autospeciala SMURD pana la microbuz, salvatorii au mers pe jos, prin viscol, trei kilometri si s-au intors cu barbatul, care a fost transportat pe o targa.

Politistii de frontiera botosaneni au intervenit pentru salvarea a aproximativ 50 de persoane din zece masini si doua microbuze ramase inzapezite pe DN 29 A Smardan – Darabani, DN 24 C intre Damideni si Iliseni, comuna Santa Mare, DJ 291 E Racovat – Fundu Hertii si DJ 291 B Mihaileni – Dersca.

In cursul zilei de sambata, fortele si mijloacele specifice in vederea salvarii, evacuarii persoanelor aflate in dificultate (inzapezite, izolate), urgente medicale, au fost concentrate si pentru evacuarea si transportarea a cinci gravide, cu sarcina la termen din Mitoc (2 ), Cosula (1), Ungureni (1) si Manoleasa (1). Gravidele din Cosula si Ungureni au ajuns deja la Sectia de Obstetrica si Ginecologie a Spitalului Judetean Botosani. Celelalte trei au fost preluate de un echipaj SMURD, insotit de o asistenta. Femeia insarcinata din Horia (Mitoc) a nascut acasa o fetita, asistata de moasa din comuna. Atat mama, cat si fiica, sunt bine si urmeaza ajunga la spitalul de specialitate.

Politistii au fost prezenti in teren in scopul prevenirii si protejarii participantilor la traficul puternic afectat de viscol, zapada, temperaturi scazute si o vizibilitate apropiata de zero.

In prima jumatate a intervalului prioritatea actiunilor desfasurate a constituit-o salvarea vietii persoanelor surprinse si blocate in trafic, precum si a celor cu afectiuni medicale si nevoi de asistenta medicala.

La aceasta ora nu mai sunt persoane blocate pe sectoarele de drum inchise circulatiei. Acordam o atentie deosebita cazurilor medicale, persoanelor cu nevoi de dializa si femeilor insarcinate.

Au fost redati circulatiei, pana la aceasta ora, 71 km de drumuri nationale si 108,3 km de drumuri judetene.

Drumuri Nationale blocate la ora 18.00
• DN 29 Botosani – Saveni – Manoleasa – 55,75 km;
• DN 29 A Dorohoi – Darabani – Radauti Prut – 56, 59 km;
• DN 24 C Manoleasa – Radauti Prut – 38,85 km

Drumuri judetene inchise la ora 18.00
• DJ 293 A Cotusca – Viisoara – 8,1 km
• DJ 282 Rediu – limita cu judetul Iasi – 2,5 km
• DJ 293 Dumeni – Havarna -13 km
• DJ 294 C Hanesti – Manoleasa – 12,5 km
• DJ 294 A Avrameni – Mitoc – 10 km
• DJ 294 B Padureni – Dobarceni – 5,1 km
• DJ 298 Cristinesti – Baranca – limita granita – 6,7 km
• DJ 298 A Darabani – Crucea Milencii – 10 km
• DJ 291 K Lozna – Calinesti – 7,2 km
• DJ 291 D intre Ibanesti – Cristinesti – Bajura – 25 km
• DJ 294 – DN 29 Gulioaia – Dangeni – 7,3 km

LĂSAȚI UN MESAJ

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.