Home Actualitate Campanie de recoltare a cerealelor fara incendii!

Campanie de recoltare a cerealelor fara incendii!

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta “Nicolae Iorga” al Judetului Botosani, prin inspectorii Inspectiei Judetene de Prevenire, atentioneaza populatia cu privire la consecintele nerespectarii masurilor de prevenire a incendiilor pe timpul campaniei de recoltare a cerealelor.

Datele statistice arata ca in ultimii ani, pe timpul campaniei de recoltare a cerealelor paioase, s-a inregistrat un numar mare de incendii ca urmare a nerespectarii regulilor p.s.i. de catre personalul care participa la astfel de activitati.  
 
Pentru prevenirea incendiilor pe timpul recoltarii cerealelor, este necesar a se lua urmatoarele masuri:
 
– Izolarea lanurilor prin fasii arate sau discuite fata de drumuri si paduri sau cai ferate adiacente.
– Strangerea paielor rezultate in urma recoltarii si ararea imediata a miristii; lucrarile se vor efectua cu utilaje verificate tehnic din punct de vedere al dispozitivelor parascantei.
– Marcarea cu indicatoare de securitate, privind interdictia fumatului si a utilizarii focului deschis, a suprafetelor de teren pe care se afla cereale paioase, miristi si vegetatie uscata.
– Parcelarea suprafetelor mari de teren cultivate cu paioase, prin fasii longitudinale si transversale. Directia de recoltare a combinelor va fi inversa directiei vantului dominant.
– Interzicerea fumatului si a focului deschis in lanuri, pe miristi, pe combine, utilaje si autovehicule de transport, la mai putin de 100 m de punctele de recoltare si depozitare a produselor agricole combustibile – in perioada de recoltare a cerealelor.
– Alimentarea cu carburanti se va face in punctele de alimentare special amenajate la cel putin 20 metri in afara lanurilor si la cel putin 10 m fata de depozitul de carburanti si lubrefianti. 
– Remedierea unor defectiuni aparute la masinile si utilajele agricole se va face la o distanta de cel putin 20 m fata de lanurile nerecoltate, miristi sau vegetatie uscata.
– La punctele de recoltare se vor asigura tractoare cu plug sau disc, cisterne cu apa, precum si platforme mobile dotate cu furci, cazmale, coase, galeti, stingatoare, butoaie cu apa.
– Toate masinile si utilajele agricole, precum si cele care au acces in zonele cu vegetatie uscata sau deseuri combustibile, vor fi dotate cu stingatoare, bidoane cu apa, lazi cu nisip si maturi cu coada de minim 2 m.
– In zonele de depozitare a deseurilor combustibile din localitati (gropi de gunoi) se va asigura, prin componenta preventiva a serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta din localitati, supravegherea acestora, astfel incat acestea sa nu fie incendiate intentionat sau din neglijenta.
– Proprietarilor si detinatorilor de terenuri, cu titlu sau fara titlu, le este interzis sa arda miristile, stufarisul sau vegetatia uscata fara acceptul autoritatii competente pentru protectia mediului si fara informarea in prealabil a primariilor si a serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta din localitatile respective. 
 
Acolo unde se vor constata abateri de la legislatia in vigoare vor fi aplicate amenzi contraventionale intre 1.000 si 2.500 lei.  
 
comunicat, I.S.U. Botosani
 

Exit mobile version