Home Actualitate Care sunt conditiile sa detii o arma in Romania? Este mai usor...

Care sunt conditiile sa detii o arma in Romania? Este mai usor ca in America

Cine poate sa obtina o arma letala? Permisul de arma iti ofera dreptul de a detine si, dupa caz, de a purta si folosi arma letala supusa autorizarii (tipul, marca, seria si calibrul sunt inscrise in permis, precum si munitia aferenta).

Dar permisul nu iti ofera posibilitatea sa-ti si procuri o arma letala. Pentru asta ai nevoie de o autorizare distincta, valabila doar pentru perioada in care iti procuri arma respectiva.

In 2016, in evidentele oficiale figurau aproximativ 157.000 de persoane cu 230.000 de arme letale si neletale, potrivit Digi24.

Procurarea armelor se poate realiza prin cumparare, donatie, mostenire, sponsorizare, inchiriere sau comodat, potrivit legii. Actul este foarte clar cu privire la ce categorii de persoane pot cere autorizarea procurarii unei arme de aparare si de paza:

– demnitari, magistrati, diplomati, militari, politisti;
– alte persoane prevazute de lege, care indeplinesc o functie ce implica exercitiul autoritatii publice;
– persoanele incluse in programe de protectie a martorilor, pe perioada in care au aceasta calitate.

In mod evident, vanatorii pot procura arme de vanatoare (au nevoie de permis de vanatoare, mai intai), precum si arme de tir, numai din categoria armelor lungi, iar sportivii de tir categoria I, membrii loturilor nationale sau olimpice, antrenorii si instructorii in poligonul de tragere pot procura, pe perioada cat sunt in activitate, numai arme de tir. In fine, colectionarii pot procura numai arme de colectie, dar de regula, fara munitia aferenta.

Conditiile in care poti sa obtii autorizarea sau sa pierzi permisul

In linii mari, pentru a obtine autorizatia de procurare trebuie sa ai peste 18 ani, sa nu fi suferit anumite condamnari, sa nu ai calitatea de inculpat in anumite cauze penale, sa fii apt din punct de vedere psihologic si medical pentru asta si sa nu fi considerat un pericol pentru ordinea publica, siguranta nationala, viata si integritatea corporala a persoanelor.

De asemenea, Legea mai impune doritorilor si sa fi absolvit un curs de instruire teoretica si practica, organizat de o persoana juridica autorizata special pentru acest lucru.

Abia dupa ce ti-ai procurat arma, esti obligat sa mergi in termen de trei zile lucratoare de la data procurarii la organul de politie care ti-a dat autorizatia pentru a obtine si permisul de arma (asta daca nu il aveai deja, caz in care mergi sa inscrii arma in permis).

Cat despre valabilitatea permisului, aceasta este de cinci ani, urmand ca organele politiei sa-i aduca aminte titularului cu cel putin sase luni inainte ca permisul urmeaza sa expire. Pentru prelungirea valabilitatii (cu inca cinci ani) se verifica, in mare, cam aceleasi conditii de mai sus referitoare la lipsa condamnarilor respective, a calitatii de inculpat s.a.m.d. Titularul trebuie sa mearga anual intr-un poligon autorizat la trageri, iar pentru a cere prelungirea permisului trebuie sa faci dovada acestor sedinte anuale (exceptie fac cei cu arme de vanatoare).

Noutatea principala aduse de anul 2016 in materia permiselor de arma este ca verificarea sanatatii fizice si psihice a titularului de permis se poate cere de catre un medic sau de organele din politie ori de cate ori acestia ajung la concluzia ca in comportamentul titularului exista indicii ca el nu ar trebui sa detina un permis de arma. Inainte, verificarea se facea in principal cu ocazia reinnoirii permisului. Cei care refuza sa se supuna acestor verificari in termen de 30 de zile sunt sanctionati cu anularea permisului.

Tot Legea nr. 295/2004 mai prevede si ca organele competente pot sa dispuna suspendarea permisului de arma exista atunci cand exista „indicii comportamentale temeinice, care reclama o examinare urgenta psihologica si/sau medicala, in vederea verificarii aptitudinii persoanei si mentinerii autorizarii pentru a detine arme si munitii letale”.

„Politia Romana este autoritatea competenta care exercita controlul privind detinerea, portul si folosirea armelor, pieselor si munitiilor, precum si cu privire la operatiunile cu arme si munitii”, potrivit Legii nr. 295/2004.

Nota: Detalii concrete despre documentele necesare pentru a obtine autorizarile aferente fiecarei categorii de arme si pentru a prelungi valabilitatea permiselor se regasesc in actul normativ amintit si, mai pe scurt, in sectiunea dedicata de pe site-ul Politiei Romane.

Ce drepturi iti confera, concret, permisul de arma?

„In functie de scopul pentru care a solicitat autorizarea procurarii armei, autoritatile competente pot acorda solicitantului dreptul de detinere sau, dupa caz, de port sau folosire a armei procurate, facand mentiune, in mod expres, despre aceasta in continutul permisului de arma„, stabileste legea.

Asadar, permisul poate sa ne dea dreptul doar sa detinem o arma, dar nu si sa o purtam asupra noastra tot timpul, ori poate sa ne ofere toate aceste drepturi, in functie de scopul pentru care am solicitat permisul. Cel mai restrictiv este practic permisul care confera doar dreptul de a detine arme.

„Dreptul de detinere a armei se poate acorda numai pentru armele de vanatoare, de tir, de colectie sau de autoaparare si confera titularului posibilitatea de a pastra arma la domiciliul sau resedinta inscrisa in documentul de identitate”, conform actului.

„Dreptul de a purta si folosi arme se poate acorda numai pentru armele de aparare si paza, de vanatoare si de tir si confera titularului posibilitatea de a purta asupra sa arma si de a o folosi in scopul pentru care a fost autorizata procurarea acesteia, precum si in caz de legitima aparare sau stare de necesitate”, stabileste legea in acest caz.

Conditii de pastrare si de port ale armelor letale

Titularul dreptului de a purta si folosi arme letale are obligatia de a pastra arma si munitia inscrisa in permisul de arma in conditii de securitate, astfel incat sa nu permita accesul la acestea al persoanelor neautorizate.

Cei care au dreptul de a purta si folosi armele le pot folosi in mod efectiv numai in poligoanele autorizate in conditiile prezentei legi sau in caz de legitima aparare ori stare de necesitate.

„Persoana care a facut uz de arma este obligata sa actioneze imediat pentru a se acorda primul ajutor si asistenta medicala persoanelor ranite. Persoana care a facut uz de arma este obligata sa anunte de indata cel mai apropiat organ de politie, indiferent daca au rezultat sau nu victime ori pagube materiale”, se prevede in lege.

Cat despre armele de vanatoare, cei care au permis pentru folosirea acestora le pot folosi in mod efectiv doar la vanatoare sau in caz de legitima aparare, de stare de necesitate sau caz fortuit, potrivit legii.

In ceea ce priveste cumpararea munitiei, titularii de permise pot merge doar la armurierii autorizati si pot cumpara doar munitia aferenta armelor inscrise in permisul pe care il detin. In orice caz, cantitatea maxima de munitie pe care poate sa o detina este inscrisa tot in permis. Spre exemplu, in cazul armelor de aparare si paza vorbim de 50 de cartuse cu glont si 50 de cartuse fara proiectil, pentru cate o singura arma de fiecare calibru.

avocat COLTUC MARIUS VICENTIU

Exit mobile version