CASA VENTURA, punct de reper in cultura si traditia judetului Botosani!

Obiectivul de patrimoniu cultural-arhitectonic „Casa Ventura” a redevenit un punct de reper in cultura si traditia judetului Botosani, prin modernizarea cladirii si reintroducerea in circuitul turistic.

Dovada stau statisticile privind numarul de vizitatori care sunt interesati sa descopere istoria in cadrul Muzeului Etnografic Botosani.

Casa Ventura a fost reabilitata de Consiliul Judetean Botosani, in perioada 25 iunie 2010 – 24 noiembrie 2012,  in cadrul proiectului „Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe din zona Casei Ventura din municipiul Botosani in vederea amenajarii Muzeului Etnografic al Judetului Botosani”.

Sectia de Etnografie este pusa la dispozitia publicului larg din decembrie 2012, iar de atunci si pana in prezent, nu mai putin de 5.400 de vizitatori i-au calcat pragul, ajungandu-se la aceasta cifra deoarece promovarea Muzeului Etnografic s-a facut prin toate mijloacele, inclusiv tiparirea de pliante proprii, includerea in brosurile turistice ale judetului sau promovare in mijloacele de comunicare on-line.

Pana atunci, Sectia de Etnografie a Muzeului Judetean Botosani a functionat in cadrul celei mai vechi cladiri de patrimoniu arhitectonic romanesc din municipiul Botosani – „Casa Manolache Iorga” datand din secolul XVIII. Datorita revendicarii acesteia, incepand cu luna august 2007, Sectia a fost nevoita sa mute toate piesele (3.428 exponate) in mai multe spatii-depozite, activitatea expozitionala reducandu-se la expozitii temporare, in diferite locatii improvizate. Aceste activitati nu sunt o solutie pentru un patrimoniu muzeal, care scos continuu si itinerat, risca sa fie in final distrus, avand in vedere vechimea si fragilitatea pieselor.

Proiectul a fost finantat de Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei prin intermediul Programului Operational Regional 2007-2013, Axa Prioritara 5 „Dezvoltarea durabila si promovarea turismului”.

Florin Turcanu, presedintele Consiliului Judetean Bototani, si-a declarat sprijinul neconditionat pentru acest proiect, un proiect care readuce in actualitate rolul important pe care cultura il are in determinarea istorica a comunitatii botosanene.

„Este un proiect important pentru judet deoarece am asigurat conservarea acestei cladiri, fiind o cladire cu destinatie speciala, si anume monument istoric”, a declarat Florin Turcanu, presedintele Consiliului Judetean Botosani.

Proiectul in valoare de 10.415.177,53 lei a avut in vedere lucrari de sistematizare, restaurare, modernizare, dotare si punere in valoare sub aspect functional si arhitectural a monumentului istoric reprezentativ pentru patrimoniul local „Casa Ventura”.

Proiectul a avut ca impact introducerea obiectivului „Casa Ventura” in circuitul muzeal si turistic local si regional, cresterea numarului de turisti si crearea unui mediu favorabil pentru dezvoltarea relatiilor cu alte institutii implicate in domeniul de referinta al proiectului, cu agenti economici interesati de valorificarea potentialului turistic pe piata turistica nationala si internationala.

Prin implementarea acestui proiect, obiectivul arhitectural, istoric si cultural „Casa Ventura” a devenit o complementaritate pentru obiectivele consacrate din Regiune, asigurand o continuitate a fluxului de turisti pe intreaga perioada a anului calendaristic si implicit dezvoltarea economica a zonei.

In cadrul obiectivului de patrimoniu turistic muzeal, local si regional, „Casa Ventura”, isi desfasoara activitatea doua institutii de cultura aflate in subordinea Consiliului Judetean Botosani: Scoala Populara de Arte si Meserii si Sectia de Etnografie a Muzeului Judetean Botosani.

Biroul de Presa al Presedintelui Consiliului Judetean Florin Turcanu

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.