Ce anunta POLITISTII de FRONTIERA pentru MINIVACANTA de 1 Decembrie. Vezi detalii privind VERIFICARILE de la FRONTIERA

Avand in vedere faptul ca in perioada urmatoare, 30.11- 04.12.2016, va incepe minivacanta de 1 Decembrie, si se preconizeaza o crestere a valorilor de trafic atat pe sensul de iesire din tara cat si pe cel de intrare, conducerea Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi a luat masuri pentru asigurarea unui control operativ si fluent in toate punctele de trecere de la frontiera de est.

Pentru a evita aglomerarile, conducerea Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi a dispus masuri de suplimentare a personalului care desfasoara activitati in punctele de trecere, la controlul documentelor de calatorie.

De asemenea, va fi folosita la maxim capacitatea punctelor de trecere a frontierei si in cele mai aglomerate, in functie de trafic și infrastructura, vor fi suplimentate arterele de control pe sensul de intrare/iesire si echipamentele folosite pentru verificarea documentelor.

In aceasta perioada, peste 765 politisti de frontiera desfasoara, zilnic, activitati de supraveghere si control a frontierei de stat.

Recomandari:
Pentru evitarea aglomerarilor, conducerea Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi recomanda participantilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontiera existente la granita, astfel incat sa se preintampine aparitia suprasolicitarilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui numar mare de calatori, intr-un timp foarte scurt.

Reamintim ca pentru a veni in sprijinul participanților la trafic, Politia de Frontiera Romana a dezvoltat o aplicatie on-line, disponibila pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro. Aceasta aplicatie on-line prezinta o medie a timpilor de asteptare in punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp.

De asemenea, aplicatia foloseste modulul de navigatie furnizat de Google Maps si accesand tab-ul „navigare” se pot configura trasee spre un anumit punct de trecere a frontierei. Timpii de asteptare sunt actualizati in timp real, fapt ce ajuta utilizatorul sa-si reconfigureze traseul catre un punct de frontiera ce inregistreaza valori de trafic scazute.

Conditii calatorie minori:

In perioada minivacantei, multi copii calatoresc in afara granitelor tarii, fapt pentru care reamintim conditiile privind calatoria cetatenilor romani minori in strainatate. Legea 248/2005 actualizata prevede faptul ca acestia pot iesi din tara in aceleasi conditii ca si persoanele adulte, in baza unui document de calatorie valabil – pasaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani) – numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora si cu acordul parintilor.

Politistii de frontiera vor permite iesirea din tara a cetatenilor romani minori numai in urmatoarele cazuri:

– in situatia in care calatoresc in strainatate insotiti de ambii parinti;
– in situatia in care calatoresc impreuna cu unul dintre parinti, numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte sau, dupa caz, face dovada decesului celuilalt parinte;

In cazul parintilor divortati, chiar daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila insa cei doi parinti exercita in comun autoritatea parinteasca, acesta trebuie sa prezinte acordul autentificat al celuilalt parinte cu privire la iesirea din tara.
– in situatia in care sunt insotiti de o alta persoana fizica majora numai daca persoana insotitoare prezinta o declaratie:
a ambilor parinti,
a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila,
a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal.

Insotitorii minorilor, altii decat parintii, trebuie sa prezinte la controlul de frontiera si extrasul de cazier judiciar. Poate avea calitatea de insotitor si o persoana anume desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane.

Acordul parintelui/parintilor/reprezentantului legal pentru efectuarea calatoriei in strainatate de catre un minor este materializat intr-o declaratie notariala care are forma și conținutul stabilite de lege, modelele fiind postate pe site-ul institutiei.
In urma modificarilor si completarilor la Legea 248/2005, incepand cu data de 06.10.2016, valabilitatea declarației date de catre parinte/parinți/reprezentantul legal pentru ieșirea din Romania a unui cetațean roman minor poate fi de maximum 3 ani, iar din continutul ei se elimina obligativitatea menționarii scopului deplasarii și a rutei.

De asemenea, in cazul minorilor, cetateni romani cu domiciliul/reședința in strainatate, care se deplaseaza insotiti in statul in care au domiciliul/reședința, nu mai este necesara prezentarea declarației parinților/tutorilor la iesirea din Romania.

Verificari sistematice la frontiera

Reamintim ca, Politia de Frontiera Romana, in cooperare cu celelalte institutii care au atributii in punctele de trecere ale frontierei, efectueaza verificari sistematice cetatenilor din state membre UE si non-UE care tranziteaza frontiera, atat pe sensul de intrare, cat si pe cel de iesire din tara, in conformitate cu prevederile legislatiei interne si internationale. Scopul acestor masuri este prevenirea tranzitarii frontierei de catre persoane, provenite din state aflate in zonele de conflict, care pot derula activitati ce reprezinta o amenintare reala la adresa securitatii interne si externe.

In acest sens, apelam la intelegerea celor care tranziteaza frontiera in aceasta perioada si precizam ca au fost dispuse toate masurile aflate in competenta institutiei pentru reducerea timpilor de asteptare si ca depunem toate eforturile in vederea asigurarii unui echilibru intre securitatea cetatenilor si fluenta traficului de calatori.

Politia de Frontiera a pus la dispozitia participantilor la traficul transfrontalier numarul de telefon 021.9590 unde pot semnala diferite aspecte despre modul in care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, sesizarile fiind preluate de catre politistii de frontiera care vor actiona in consecinta, legal, de la caz la caz.

Totodata, apeland numarul 021.9590, cetatenii pot semnala incidente survenite in traficul transfrontalier, inregistrarea unor fapte care aduc atingere imaginii institutiei si implicit calitatii de functionar public cu statut special etc.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.