Actorii Teatrului „Mihai Eminescu” au pregatit doua spectacole pentru weekend-ul care urmeaza. Este vorba de piesele „Ursul”, in regia lui Mihai Dontu, si „M0028”, in regia lui Kadri Özca.
Vineri, 27 martie 2015, la ora 18.00, in sala Casei Tineretului Botosani, trupa Teatrului „Mihai Eminescu” prezinta spectacolul „Ursul”; de de A.P. Cehov.
Regia artistica: Mihai Dontu.
Scenografia: Mihai Pastramagiu
Distributia : Crenola Muncaciu, Bogdan Muncaciu, Radu Dragos
Mereu atent la meandrele trairilor sufletesti, dramaturgul rus A. P. Cehov evidentiaza, in piesa sa „Ursul”, cam cat pot dainui in timp, pentru o femeie, juramintele de fidelitate eterna. La moartea sotului, o doamna din lumea buna a vremurilor demult apuse, jura celui tocmai plecat „dincolo” credinta fara de cusur pana la capatul vietii. Doar ca pe cand inca traia, sotul – pentru a mentine aspectul de familie respectabila – facuse diverse imprumuturi. Imediat dupa deces, creditorii au si venit la sotie sa ceara banii imprumutati de defunct. O vreme „tare pe pozitie”, sotia indoliata nu cedeaza la avansurile unuia dintre creditori, pentru ca in cele din urma sa se aleaga praful din juramintele facute sotului inaltat la ceruri.
Este vorba de o comedie spumoasa, gandita de regizorul Mihai Dontu in ritm alert, cu ironii ingrosate „la moment”, cu un final in care viata – in fapt, dragostea – triumfa in ciuda unor norme socotite la un moment dat a fi de netrecut.
Actorii Bogdan Muncaciu, Crenola Muncaciu si Radu Dragos au inteles pe deplin intentiile dramaturgului, drept care spectacolul – beneficiind si de scenografia inspirata a lui Mihai Pastramagiu – se constituie ca o felie de viata adevarata, credibila, impregnata de optimism.
Ca intotdeauna cand e vorba de Cehov si trupe cu reale calitati artistice – spectacolul merita sa fie vazut!
Pentru grupuri organizate de elevi, studenti pretul biletului este de 7 lei, pentru celelalte categorii de public biletul fiind de 15 lei.
Duminica, 29 martie 2015, la ora 18.00, este programat spectacolul „M0028”, de Kadri Özcan.
Regie si ilustratie muzicala: Kadri Özcan.
Scenografie: Mihai Pastramagiu.
Miscare scenica: Victoria Bucun.
Distributia: Bogdan Horga, Alexandra Acalfoae, Irina Mititelu, Anca Pascu, Lidia Uja, Alexandru Dobynciuc
„Acesta este sfarsitul timpului…
Acesta este sfarsitul civilizatiei…
Odata cu trecerea secolelor, perceptia noastra despre timp s-a modificat. Totul curge! Dar curge mult prea repede si, cumva, impotriva umanitatii… Astazi, cu tehnologia noastra, cu inventiile noastre, cu dezvoltarea noastra, secundele au varsta unui secol.
Marele vis al omului, nemurirea, e tot mai intens! Nuantele devin tot mai inutile, iar albul si negru sunt dominantele unor nesfarsite scindari: inteligenta – prostie, educatie – primitivism, avutie – saracie, sanatate – boala.
Paradoxal, insa, pe masura dezvoltarii ei, omenirea intelege tot mai greu ca aceasta este singura planeta pe care o are! Și ca, din pacate, tot ceea ce face se intoarce, intr-un fel sau altul, impotriva singurului nostru acasa.
Am scris piesa M0028 cu astfel de ganduri bantuindu-ma nelinistitor. Și cu aceleasi ganduri am pus-o in scena la Botosani, Romania. O alta tara, o alta cultura, insa aceleasi angoase majore sfartecandu-ne ceas de ceas…” (Kadri Őzcan)
„Dependenta de internet este o realitate clinica, iar acest fenomen poate fi agravat de smartphone, terminal devenit indispensabil pentru multe persoane, sustine psihiatrul belgian Jean-Marc Triffaux, de la spitalul universitar „La Cle” din Liege, care are, inca din 2009, o unitate specializata in tratarea cyberdependentei” („Jurnalul national”, 11 august 2014)
Pret bilet – 15 lei , elevi – 7 lei
Biletele le gasiti la AGENTIA TEATRALA in incinta „Centrului National de Informare si Promovare Turistica”, din Centrul Istoric – Piata 1 Decembrie 1918, nr. 4, tel. 0231 / 510 970