Probabil sunt multe administratii locale care si-ar dori sa aiba in comunitatea lor astfel de zone pline de istorie, cum este Centrul Vechi din municipiul Botosani. Despre Centrul Vechi s-a scris nu mult, chiar foarte mult. Dupa 23 de ani de democratie, s-a reusit ca aceasta zona din municipiul Botosani sa intre in renovare si sa capete, in sfarsit, fata unui adevarat centru istoric. Si asta cu fonduri europene. Sa nu uitam ca un astfel de spatiu poate deveni o atractie turistica, mai ales ca strainii apreciaza astfel de locuri. De altfel asta a fost intentia vechii administratii locale. Pentru actuala este, se pare, o sarcina mult prea grea. Este de mentionat cum au reusit altii sa atraga atentia asupra unor astfel de zone. Despre Centrul Vechi al Bucurestiului, de exemplu, pana si jurnalistii de la BBC au scris un editorial elogios. La noi, actuala administratie locala in loc sa profite de „noul” Centru Vechi, aceasta parca il ingroapa. Ba, mai mult, in neputinta de a pune in valoare aceasta zona, da vina tot timpul pe „vechea mostenire”. Singurii perdanti din tot acest joc politic sunt cetatenii acestui oras.
In ultima conferinta de presa, primarul municipiului Botosani, Ovidiu Portariuc, a adus acuzatii grave societatii Locativa pentru „proasta administrare a spatiilor comerciale din Centrul Vechi”. In plus, aceeasi societate subordonata Consiliului Local este criticata si pentru ca nu a reusit sa gaseasca agenti economici care sa inchirieze aceste spatii proaspat modernizate.
„De tot ce tine de gestionarea procedurilor de licitatie a spatiilor comerciale din Centrul Vechi se ocupa societatea Locativa. Consiliul Local a elaborat o strategie de inchiriere a acestor spatii de care sa se ocupe Locativa. Deci procedura de licitatie tine strict de strategia societatii Locativa. Mai ales ca este o hotarare data de Consiliul Local data acum doua luni de zile. Din partea executivului Primariei se ocupa de aceasta problema domnul Viorel Iliuta, fostul viceprimar. Eu am spus ca, daca dupa o perioada de timp, societatea Locativa nu va reusi sa gestioneze licitatia acestor spatii, atunci vom reveni cu o alta hotarare de Consiliu Local care sa modifice aceste proceduri”, a spus primarul Ovidiu Portariuc.
Auzind aceste cuvinte ale edilului, multi cetaqteni ar putea fi tentati sa ii dea dreptate. Numai ca declaratiile primarului Ovidiu Portariuc sunt o mare minciuna. Tot ce a spus el este contrazis de Hotararea de Consiliu Local nr. 124 din 17 mai 2013, care a fost completata pe 26 iunie 2013 cu o noua HCL cu nr. 180. Aici este precizat foarte clar ca de organizarea licitatiilor se va ocupa o comisie din cadrul Primariei Municipiului Botosani.
Astfel, in HCL nr. 124/17mai 2013 se spune in art. 1(1) ca „se aproba inchirierea prin licitatie publica a spatiilor comerciale situate in imobilele care au facut obiectul proiectului «Reabilitarea centrului Istoric si a Zonei Pietonale a municipiului»”.
In art. 3(1) din aceeasi HCL este prezentata Comisia de evaluare a ofertelor, care are urmatoarea formula:
– Presedinte: Catalin Flutur (fostul primar al municipiului Botosani), directorul general al SC Locativa SA
– Membri: Ady Petrusca (consilier local PSD), Paul Onisa (consilier local PC), Eugen Turcanu (consilier local PDL), reprezentant al executivului Primariei Municipiului Botosani (desemnat de primarul Ovidiu Portariuc), reprezentant al executivului Primariei Municipiului Botosani (desemnat de primarul Ovidiu Portariuc), Oana Ciomaga Georgescu (sef Oficiu Juridic Primaria Municipiului Botosani).
Asa cum se poate vedea, „scorul” este de 5-2 pentru cei din USL, deci cei doi din PDL nu au nicio putere de decizie in cadrul acestei comisii.
In plus, Catalin Flutur a fost numit presedinte in cadrul acestei comisii fara sa fi fost consultat in aceasta privinta. Este evidenta intentia ca, in cazul unui esec, toata vina sa cada pe fostul edil.
In aceeasi HCL 124/17 mai 2013, in art. 5, se prevede clar ca societatea Locativa nu se va ocupa de organizarea licitatiei pentru inchirierea spatiilor comerciale din Centrul Vechi.
„Prezenta hotarare deroga de la aplicarea prevederilor HCL 204/2005 privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Serviciului public de administrare a fondului locativ si spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta”, scrie in art. 5 din HCL 124/17 mai 2013.
Si in anuntul publicat in ziarul local Monitorul de Botosani se spune negru pe alb ca Primaria Municipiului Botosani organizeaza licitatii pentru ocuparea spatiilor comerciale din Centrul Istoric si ca ofertele se primesc la Registratura institutiei. (vezi foto)
Se vede foarte clar cum, din declaratiile primarului Ovidiu Portariuc se vrea, de fapt, sa fie gasit vinovat fostul edil Catalin Flutur in cazul in care spatiile comerciale din Centrul Vechi raman neocupate.
„Daca s-ar fi organizat tot felul de activitati cultural-artistice, targuri pe diferite tematici si chiar acest Summer Fest, atunci si numarul agentilor economici interesati de aceasta zona a orasului ar fi fost mult mai mare. Pentru ca ar fi venit foarte multi oameni si atunci si clientii ar fi fost mult mai multi ca in prezent. Dar din moment ce toate aceste activitati sunt organizate in zona Pietonalului Unirii, e limpede ca Centrul Vechi va ramane pustiu. Si atunci trebuie gasit un vinovat. Iar acela trebuie sa fiu eu”, a declarat de mai multe ori fostul primar al municipiului Botosani Catalin Flutur.
De fapt, organizarea proaspatului „Summer Fest” s-a facut cu mult tam-tam. Chiar daca initial Consiliul Local a hotarat ca acest fetival sa fie organizat in Centrul Vechi, primarul Ovidiu Portariuc a convocat o noua sedinta CL, una extraordinara, doar pentru a schimba locatia. Desi consilierii locali din Opozitie au plecat din sedinta, totusi hotarea a trecut. Si asta dupa ce cei doi consilieri locali PP-DD au tradat, chiar daca la inceput declarasera ca nu vor vota schimbarea locatiei. S-a vazut si de aceasta data ca intereseul personal al celor doi a contat mai mult decat al cetatenilor de la care au primit voturile.
Si totusi care este motivatia celor din actuala administratie locala de a nu organiza astfel de festivitati in Centrul Vechi? In general, ei dau vina pe minoritatea roma din zona, a caror prezenta, destul de numeroasa, creaza probleme de ordine publica. Atunci de ce nu se apeleaza la fortele de ordine publica, care sunt si acestea numeroase? Cum ar fi: Politia Locala, Jandarmeria, Politia Municipala.
Dar si aici primarul Ovidiu Portariuc are o „gaselnita” pentru a mai cheltui niste bani publici, adunati din taxele si impozitele locale platite de cetateni. Astfel, actuala administratie locala va aloca 8 miliarde de lei pentru plata unei firme private de paza si protectie care sa asigure linistea publica din zona. Destul de mult totusi, daca e sa ne gandim ca, cu aceasta suma, se puteau repara niste strazi, de exemplu strada Primaverii, care arata din ce in ce mai rau.
Dar, chiar si cu aceasta suma care se va aloca pentru linistea din zona Centrului Vechi, totusi administratia locala refuza sa organizeze manifestari de tot felul in aceasta locatie, cum ar fi de exemplu Summer Fest.
Chiar si in aceste situatii, au fost doi agenti economici care au licitat si au obtinut doua spatii comerciale in Centrul Vechi. Insa, si acestia au renuntat in cele din urma.
Au fost doi agenti economici care au obtinut spatii comerciale in Centrul Vechi. Apoi, ei au cerut sa faca mici modificari in acele spatii. Dar pentru asta aveau nevoie sa primeasca niste avize de la Primarie. Cum aici lucrurile s-au impotmolit, cei doi agenti economici s-au lasat pagubasi si au cerut rezilierea contractelor de inchiriere.
Pe final, ii recomandam primarului Ovidiu Portariuc sa citeasca un editorial, publicat recent, al jurnalistilor de la BBC, in care lauda eforturile depuse in ultimii ani de autoritatile romane pentru a reamenaja Centrul Vechi din Bucuresti cu scopul de a-i exploata potentialul turistic si istoric (BBC: „Centrul Vechi, punctul forte al Bucurestiului”). (Adrian Dimitriu)