COD RUTIER: Pedepse mai aspre pentru soferii certati cu legea

Deputatii au elaborat din nou un proiect de modificare a Codului Rutier care prevede inasprirea pedepselor pentru cei care pun in pericol viata participantilor la trafic.

Deputatii au elaborat din nou un proiect de modificare a Codului Rutier care prevede inasprirea pedepselor pentru cei care pun in pericol viata participantilor la trafic, in scopul descurajarii conducerii sub influenta alcoolului sau a stupefiantelor.

Proiectul legislativ prevede patru tipuri de masuri:

– dublarea sau chiar triplarea pedepselor cu inchisoarea pentru alcoolemie penala sau cosnum de stupefiante

– cresterea duratei de suspendare a permisului (la 5-10 ani pentru alcoolemie penala si la 6 luni-1 an pentru contraventii)

– majorari in cazul recidivei in 5 ani pentru restituirea permisului (cu 10 ani pentru alcoolemia penala

– imposibilitatea reducerii sanctiunilor aplicate pentru alcool si droguri.

Concret, acest act normativ prevede:

1. Dublarea pedepsei cu inchisoarea ce va fi cuprinsa intre 5 ani si 10 ani daca titularul permisului a condus pe drumurile publice un autovehicul sau tramvai avand o imbibatie de alcool de peste 0,80 g/l alcool in sange sau sub efectele stupefiantelor si chiar triplarea pedepselor actuale la 10-15 ani daca aceste persoane efectueaza transport public de persoane sau transport de substante periculoase.

2. Perioade mai mari de suspendare a permisului pentru consumul de alcool si stupefiante cuprinse:

a. intre 5 ani si 10 ani, daca titularul permisului a condus pe drumurile publice un autovehicul sau tramvai avand o imbibatie de alcool de peste 0,80 g/l alcool in sange sau sub efectele stupefiantelor.

b. intre 6 luni si 1 an, daca titularul permisului a condus pe drumurile publice un autovehicul sau tramvai avand o imbibatie de alcool de pana la  0,80 g/l alcool pur in sange.

3. Majorarea duratei de suspendare a permisului pentru consumul de alcool si stupefiante atunci cand se repeta aceeasi fapta intr-un interval de 5 ani de la restituirea permisului cu:

a. 10 ani –  daca titularul permisului a condus pe drumurile publice un autovehicul sau tramvai avand o imbibatie de alcool de peste 0,80 g/l alcool in sange sau sub efectele stupefiantelor.

b. 1 an, daca titularul permisului a condus pe drumurile publice un autovehicul sau tramvai avand o imbibatie de alcool de pana la  0,80 g/l alcool pur in sange.

4. Totodata, acest act normativ prevede explicit ca pedepsele pentru conducerea pe drumurile publice sub influenta alcoolului sau a stupefiantelor nu pot fi reduse.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.