Condamnare cu executare pentru „ÎMPĂRATUL” FLORIN ȚURCANU!

florin turcanu

Fostul președinte al Consiliului Județean a fost condamnat în primă instanță de Tribunalul Botoșani la patru ani și trei luni de închisoare cu executare în dosarul intentat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție.

Acuzat de trafic de influență și spălare de bani, Florin Țurcanu a fost găsit vinovat la ambele capete de acuzare, primind câte o pedeapsă de trei ani de închisoare pentru fiecare faptă. Mai mult, instanța de judecată a anulat suspendarea executării pedepsei pentru condamnare primită de Țurcanu în 2014 pentru uz de fals, a contopit cele două condamnări și a dispus ca Florin Țurcanu să execute pedeapsă rezultantă de 4 ani și 3 luni închisoare.

Totodată, magistrații i-au aplicat și pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat. Din pedeapsă i se va scădea însă perioada petrecută în arest preventiv și în arest la domiciliu.

În schimb, socrul său, Aristomel Anușcă, trimis în judecată pentru complicitate la trafic de influență și spălare de bani, a fost achitat.

Tot prin această sentința magistrații au dispus confiscarea specială a sumei de 260.306,16 lei, la cât a fost evaluată construcția și celelalte bunuri primite de Florin Țurcanu pentru traficul de influență. În plus, magistrații au menținut sechestrul aplicat pe teren și pe casa de pe Aleea Pajiștei. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Fost președinte al Consiliului Județean în perioada 2012-2014, Florin Țurcanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în aprilie 2016 pe motiv că, în intervalul 2013-2014 i-ar fi solicitat omului de afaceri Marcel Bîrsan, care administra societatea Cornell’s Floor SRL, să-i construiască o casă la marginea municipiului Botoșani, pe numele socrului său, promițându-i în schimb că va interveni pe lângă angajații CJ și o serie de primari așa încât firmele lui să câștige o serie de licitații.

Casa ar fi fost ridicată prin intermediul unei firme paravan, Marcel Bîrsan oferindu-i fostului președinte CJ și o serie de bani pentru ca acesta să „plătească” facturile fictive emise. Afacerea a ieșit la iveală la finele lui 2015, când procurorii DNA au organizat mai multe percheziții. În urma anchetei, Florin Țurcanu a fost acuzat de trafic de influență și spălare de bani, iar socrul său, Aristomel Anușcă, pentru complicitate la spălare de bani. În timpul procesului, Florin Țurcanu a respins acuzațiile și a susținut că întreaga construcție ar fi fost realizată din banii familiei.

Florin Țurcanu a refuzat să comenteze decizia instanței de judecată prin care a fost condamnat la închisoare în regim de detenție, rezumându-se în a spune că va uza de toate căile de atac pentru a-și dovedi nevinovăția.

„Nu pot fi comentarii în acest moment. Există cale de atac și vom profita de tot ce ne permite legislația”, a spus Florin Țurcanu pentru Monitorul de Botoșani.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.