CONSILIERI LOCALI nemultumiti de conducerile unor scoli, dezbatere „cu scantei” in CL

Un proiect de hotarare aflat pe ordinea de zi a ultimei sedinte a Consiliului Local Botosani a iscat discutii aprinse prin care mai multi consilieri municipali si-au aratat nemultumirea fata de felul cum functioneaza consiliile de administratie ale unor unitati de invatamant.

Este vorba de Proiectul de hotatare privind aplicarea bugetelor si executiilor bugetare ale unitatilor de invatamant. Prin acest proiect consilierii au vrut sa isi asigure o crestere a rolului lor in consiliile de administratie ale scolilor, in care sunt membri.

Proiectul prevedea ca cazul sedintelor de CA in care se discuta bugetele scolilor, consilierii sa fie invitati  si sa semneze convocatorul, articol care a determinat-o pe sefa Inspectoratului Scolar Judetean, Mihaela Hunca, sa se opuna categoric proiectului.

„Legea spune ca de bugetele institutiilor de invatamant raspund ordinatorii de credite si nu cred ca un consilier poate fi un ordonator de credite. Conform aceluiasi articol, consilierul din CA trebuie sa semneze convocatorul de sedinta. Dar ce se intampla daca unul din colegiii nostri este in Madagascar iar altul in China sau Japonia, si acest convocator nu este semnat? Nu mai functioneaza scoala?”, a spus, in prima sa interventie, inspectorul scolar general al ISJ Botosani, Mihaela Hunca.

Sefa ISJ a mai sustinut ca pot aparea si situatii in care, din motine intemeiate sau mai putin intemeiate, pot fi si situatii in care un consilier sa refuze semnarea convocatorului, aratand ca sunt si situatii in care intre reprezentantii scolilor si consilierii locali nu este o relatie prea buna.

Mai mult, Mihaela Hunca a propus chiar ca acolo unde reprezentantul CL in CA al unei scoli nu se impaca prea bine cu reprezentantii unitatii de invatamant, sa fie mutat in consiliul de administratie al unei alte scoli. Interventia sa a aprins insa „scantei”.

„Proiectul nu va cere altceva decat ca la buget sa ne prezentati copii de la convocatorul si procesul verbal al sedintei. Nimic altceva. De ce divagati ca suntem buni, ca nu suntem buni, ca ne iubim, ca nu ne iubim”, i-a raspuns consilierul Gheorghe Iavoreciuc.

Acesta s-a mai aratat indignat si de propunerea sefei ISJ de a muta consilierii de la o scoala la alta, acolo unde relatia cu reprezentantii institutiei de invatamant „scartie”.

„Liceul Pedagogic isi face de cap si nu ma cheama niciodata si vreti sa ma schimbati cu un alt consilier? Inseamna ca aveti o mare problema de administrare la Inspectoratul Scolar”, a mai spus Gheorghe Iavorenciuc.

Cu aceeasi suparare a „punctat” si consilierul Eugen Turcanu.

„Un aviz favorabil al proiectului ar aduce cresterea rolului consilierilor locali in consiliile de administratie. Pentru ca multi dintre noi am fost convocati la ore imposibile, atunci cand se stia ca nu putem sa venim la sedinte pentru ca suntem la locurile noastre de munca. Nu ii intereseaza ca nu putem fi prezenti la sedinte. Cred ca, daca chiar vor sa discutam altfel, sa ne respecte si ei pe noi si sa puna sedintele la ore cand pot veni si bugetarii, nu in timpul programului nostru de lucru. Cand le-am spus sa puna sedintele astfel ca noi sa putem participa, membrii consiliului de administratie m-au pus la punct ca ei termina programul la 13.00 si ei dupa amiaza nu vin niciodata. La sedintele importante privind bugetul, sau cand se dau posturi ori cand sunt tot felul de transferuri, nu suntem chemati. Macar atunci cand este o chestie care vizeaza direct administrarea acestor unitati  sa fim si noi implicati si sa ne punem semnatura, sa luam la cunostinta ce se intampla acolo”, a precizat Eugen Turcanu.

Si alti consilieri au intervenit cu exemple de unitati scolare unde reprezentantii CL nu sunt convocati la sedintele de CA, Liceul Sportiv, unde director este sotul inspectorului general, fiind dat ca exemplu pentru ca nu a chemat consilierul local la nicio sedinta.

Despre problemele de acest gen a tinut sa vorbeasca si viceprimarul Catalina Lupascu, fost inspector scolar general adjunct al ISJ.

„Eu n-as porni de la premisa ca cineva are ceva cu cineva si consilierii trebuie schimbati de la un CA in altul, dupa bunul plac al cuiva. Se pare ca nu se vrea aplicarea legii in privinta componentei consiliilor de administratie ale scolilor. Trebuie sa existe transparenta decizionala si cred ca acest proiect ar aduce aceasta transparenta. Stiti si sumneavoastra si stiti ca stiam si eu de cand eram la ISJ ca sunt unitati unde consilerii nu sunt chemati si nu au fost chemati niciodata la sedintele de CA. Si ce se spunea despre miscarea personalului didactic este adevarat. Se iau decizii in CA fara ca acesta sa functioneze in conformitate cu legislatia in vigoare”, a aratat Catalina Lupascu.

La randul sau, consilierul Florin Ghiorghita a mentionat si un exemplu pozitiv, aratand ca la Scoala 11, acolo unde este membru in CA, nu a avut niciodata probleme legate de comunicare cu reprezentantii scolii. A precizat insa ca „micul santaj al CL” este oarecum indreptatit.

„E necesar pentru a ne spune si noi parerea in probleme care tin de administratie, de executia bugetara, pentru ca atunci cand scolile au nevoie de bani pentru rezolvarea unor probleme ale institutiilor lor, vin cu liste la noi sa le aprobam”, a conchis Florin Gheorghita.

In cele din urma, proiectul a primit numarul de voturi necesar pentru a promova ca Hotarare a CL. (Aurora Dimitriu)

1 COMENTARIU

  1. …de fapt, d-nii consilieri sunt atat de bine intentionati incat treburile orasului merg ca pe roate…au ramas sa sa mai puna la punct si lucrurile prin scoli….mai bine ar fi invitati la orele ce etica si educatie civica… astfel ar invata sa nu-si mai bata joc de cei care i-au votat ,altfel pot ramane repetenti in mandatul urmator….

Comments are closed.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.