Credinciosii botosaneni, „pe primul loc in sufletul IPS MITROPOLIT TEOFAN” (FOTO)

Credinciosii din Botosani sunt printre cei mai evlaviosi din Moldova. Ei au un loc special in sufletul Inalt Prea Sfintului Parinte Mitropolit Teofan. Asta a aflat multimea adunata miercuri dimineata in curtea Bisericii Sfantul Gheorghe, de la parintele consilier al Sectorului administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Iasilor, Marian Timofte.

Dupa oficierea Sfintei Liturghii la lacasul de cult al carui hram este de sarbatoarea Sfantului Gheorghe, trimisul Arhiepiscopiei Iasilor a multumit autoritatilor si credinciosilor pentru atentia pe care o dau sarbatorilor crestinatatii.

CLICK PE POZA PENTRU A VEDEA GALERIA FOTO!

„Tin sa va multumesc, nu in ultimul rand, dumneavoastra, credinciosilor din Botosani, despre care, imi permit sa spun, asa, din casa, cred ca IPS Teofan va are, probabil, pe primul loc la suflet. Despre credinciosii din Botosani IPS Teofan vorbeste in multe imprejurari si in multe locuri la modul cel mai apreciativ vizavi de comportamentul la slujbe, de starea duhovniceasca pe care o simte vibrand din oamenii, din credinciosii care participa fie la slujbele legate de sfintirea unor biserici, fie la hramul unei biserici la care slujeste Inalt Prea Sfintul Parinte Mitropolit Teofan”, s-a adresat multimii parintele Marian Timofte.

Sfanta Liturghie a fost oficiata de un sobor de preoti, intre care s-a aflat si protopopul Lucian Leonte. Curtea bisericii parea neincapatoare pentru multimea adunata cu prolejul sarbatoririi Sfantului Gheorghe, purtatorul de biruinta, care este si patronul spiritual al orasului.

Dintre oficialitati, la slujba au luat parte primarul municipiului, Ovidiu Portariuc, prefectul Costica Macaleti si vicepresedintele Consiliului Judetean, liberalul Gheorghe Sorescu.

Desi botosanenii se asteptau ca si in acest an slujba sa fie oficiata de IPS Mitropolit Teofan, de aceasta data prezenta sa la Botosani nu a fost posibila.

Cea mai veche biserica parohiala din Botosani

Trimisul Arhiepiscopiei Iasilor, parintele consilier Marian Timofte a atins in cuvantul sau adresat multimii de credinciosi si un alt aspect, cel al eforturilor care se fac pentru consolidarea si restaurarea.

„Vreau sa ii multumesc si parintelui Dumitru Mateciuc pentru crucea pe care o are de purtat, intrucat a trebuit sa reia toata documentatia pentru proiectul de consolidare si restaurare a acestei biserici care are mai mult de 450 de ani, fiind ctitorita in anul 1551 de Elena Doamna, sotia domnitorului Petru Rares. Este cea mai veche biserica parohiala din municipiul Botosani… Este dificil, greoi, tot acest parcurs pentru consolidarea si restaurarea lacasurilor de cult care au o importanta atat de mare, insa este obligatoriu de continuat si de demarat efectiv lucrarile. care vor scoate la iveala o bijuterie de biserica”, a mai spus reprezentantul Mitropoliei Iasi.

Rand mare la sarmalute, cozonac si vin

Dupa slujba, atentia multimii s-a indreptat spre oalele cu sarmale pregatite de Primaria Botosani, traditie care se pastreaza de ani buni de fiecare 23 aprilie. In acest an, peste 8.000 de sarmale au fost “puse la bataie”, dar si 100 de cozonaci si 200 de litri de vin. Unii credinciosi au prins rand la sarmalute chiar din timpul slujbei. Primarul a trecut si el pe la masa cu bucate sa vada cum merge servitul credinciosilor.

Si la sfintele moaste a fost rand

Multi credinciosi au trecut miercuri dimineata si prin fata raclei cu particele din moastele Sf. Gheorghe si Sf. Mina, la care s-au inchinat cu speranta ca le vor aduce sanatate, bunastare sau liniste.

Vineri, incepand cu ora 18.00, va fi oficiata la lacasul de cult cu hramul Sfantului Gheorghe si slujba Sfantului Maslu.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.