DATINI si OBICEIURI de IARNA la FESTIVALUL „DIN STRABUNI, din OAMENI BUNI”

Zeci de formatii, din mai multe zone ale tarii, dar si din Moldova, au participat, duminica, la Festivalul de datini si obiceiuri de iarna „Din strabuni, din oameni buni”, organizat de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Botosani, din subordinea  Consiliului Judetean Botosani.

Parada mastilor si a costumelor populare, a obiceiurilor din pragul unui nou an, au atras privirile a mii de trecatori, care s-au oprit din drumurile lor pentru a-i urmari si admira pe pastratorii traditiilor populare. 
 
Parada i-a oprit din drum pe tineri si varstnici, dar cei mai incantati au fost, cu siguranta,  copiii, care au urmarit cu uimire caiutii, ursii, caprele sau alte masti din sirul care a vestit, zgomotos, ca se apropie pragul dintre ani. 
 
In coloana ansamblurilor s-au aflat copii, tineri, dar si persoane trecute de prima tinerete, pe care insa ii uneste dragostea pentru traditiile si obiceiurile stramosesti. 
 
Au fost prezente la acest festival ansambluri din Bacau (Dofteana), Suceava (Paltinoasa), din Republica Moldova (Soroca) si multe formatii din judetul Botosani: Avrameni, Broscauti, Concesti, Cordareni, Cosula, Cristesti, Cristesti – Oneaga, Hlipiceni, Varfu Campului,Vaculesti, Vorona, Tudora, Lozna, Flamanzi, Vlasinesti, Negreni – Stiubieni, Rachiti, Hanesti, Hudesti, Corlateni, Durnesti.
 
Traseul pe care l-a urmat coloana ansamblurilor a avut ca punct de pornire Piata Revolutiei, de unde dansatorii si mascatii au plecat in jurul orei 10,00 trecand prin fata Casei Sindicatelor, pe la  Liceul Laurian,  Bazar, pe Calea Nationala,  Directia Muncii,  Rapsodia, revenind in fata sediului Consiliului Judetean.  
 
„Aratam ca traditia se pastreaza. Este datoria noastra sa sprijinim asa ceva, deosebit de frumos. Suntem intr-adevar fericiti ca avem asa ceva in judetul Botosani. Suntem bucurosi ca a fost o participare numeroasa, cu 24 de formatii din intreg judetul Botosani dar si din afara, de la Bacau, Suceava sau Republica Moldova”, a declarat Aurel Melniciuc, directorul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Botosani.
 
Festivalul a ajuns la a 40-a editie.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.