Home Actualitate De astazi, suntem in Postul Pastelui

De astazi, suntem in Postul Pastelui

In 2017, Pastele va fi sarbatorit de crestinii ortodocsi pe 16,17 si 18 aprilie. Astfel ca Postul acestei mari sarbatori crestine incepe  pe 27 februarie, dupa ce duminica, 26 februarie, a avut loc Lasatul secului in Postul Mare. In acest an, Pastele catolic si cel ortodox cad in aceeasi zi.

Este cel mai lung si mai aspru dintre toate cele patru posturi importante ale crestinilor. Postul Mare dureaza patruzeci de zile, la care se adauga Saptamana Patimilor, ultima saptamana dinaintea Invierii Mantuitorului nostru Iisus Hristos.

Motivul principal al postirii in Postul Pastelui era pregatirea catehumenilor care urmau sa fie botezati de Pasti si sa intre in biserica. Totusi, Postul Pastelui a devenit absolut firesc o perioada de pregatire spirituala pentru toti crestinii sa sarbatoreasca Invierea Domnului nostru Iisus Hristos.

In Postul Mare crestinii trebuie sa dea dovada de o grija spirituala sporita, prin renuntarea la alimentele de provenienta animala. Ei trebuie sa se inalte sufleteste prin rugaciune, alaturi de fapte bune.

Postul reprezinta retinerea totala de la anumite alimente si bauturi in scop religios si moral. Mai mult, crestinii trebuie sa se retina de la anumite ganduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru inseamna ca postul trupesc trebuie insotit de postul sufletesc.

Pastele catolic si cel ortodox cad in aceeasi zi, la 16 aprilie. Calcularea datei la care crestinii sarbatoresc Pastele tine de doua fenomene naturale, unul cu data fixa – echinoctiul de primavara, iar altul cu data schimbatoare – luna plina. Aceasta din urma face ca data Pastelui sa varieze in fiecare an.

In plus, utilizarea a doua calendare diferite explica decalajul acestei sarbatori la catolici si ortodocsi. Biserica Catolica se raporteaza la echinoctiul de primavara dupa calendarul gregorian, in timp ce Biserica Ortodoxa calculeaza acelasi eveniment astronomic dupa calendarul iulian, pe stil vechi.

Exit mobile version