Home Actualitate De ce apare CANCERUL. Cercetatorii au facut noi studii

De ce apare CANCERUL. Cercetatorii au facut noi studii

O tema de cercetare care a preocupat multi cercetatori in ultimele decenii se refera la conditiile in care se dezvolta celulele canceroase. Ultimele cercetari facute au demonstrat ca este nevoie de o „furtuna perfecta” de conditii pentru ca respectivele celule sa se dezvolte, dand nastere anumitor timpuri de cancer. 

Potrivit unui studiu publicat in jurnalul Cell, cancerul are nevoie de anumite conditii pentru a se dezvolta, ceea ce justifica faptul ca unele organe sunt mai des afectate.
 
Cercetarea realizata de cercetatorii de la Cancer Research UK, din cadrul Cambridge Institute la University of Cambridge si St. Jude’s Children’s Research Hospital din Statele Unite, arata ca formele de cancer se dezvolta mai degraba in celulele stem – celule speciale care se multiplica astfel incat organismul sa poata da nastere unor noi celule, reparand tesuturile deteriorate si inlocuind celulele vechi.
 
„Putem spune acum ca, aproape sigur, cancerul incepe in celulele stem, dar nu este rezultatul ghinionului. Dezvoltarea cancerului implica o „furtuna perfecta” de celule stem continand erori de ADN care se multiplica in urma unor deteriorari ale tesutului. Desi celulele stem o pot lua razna din intamplare, cercetarea noastra arata ca aspecte din mediu ce duc la erori de ADN sau afecteaza organele, determinand celulele sa se multiplice, sporesc sansele ca aceasta „furtuna perfecta” sa se dezvolte. De aceea, fumatul sau expunerea la raze UV sporeste riscul de aparitie a cancerului. Cercetarea arata si de ce anumite tipuri de cancer sunt mai comune decat altele, tumorile fiind mult mai des intalnite in organe care necesita multe celule stem care se multiplica, asa cum este colonul.”, a explicat profesorul Richard Gilbertson, cercetatorul care a condus studiul.
 
Profesorul Karen Vousden a explicat si el: „Riscul pare sa fie dictat de o combinatie de mutatii ale genelor care cauzeaza cancerul in celulele stem, multiplicarea celulelor stem si deteriorarea tesuturilor – care variaza de la un organ la altul.”
 

Exit mobile version