DECIZIE luata in sedinta CSAT: TRUPE PORTUGHEZE vor stationa in Romania

In sedinta Consiliul Suprem de Aparare a Tarii s-au luat, marti, mai multe decizii. Ministrii responsabili cu apararea impreuna cu sefii serviciilor secrete au discutat si despre pericolul pe care il reprezinta, situatia din Ucraina in regiune si daca in Romania pot exista motive de ingrijorare.

In CSAT s-a discutat si despre venirea, incepand cu luna mai, a unor trupe portugheze in Romania. 150 de militari portughezi si patru avioane F16 vor stationa la vara pe teritoriul tarii noastre. 
 
Timp de doua luni, mai si iunie, in Romania, politia aeriana NATO va fi asigurata de armata protugheza. 4 avioane F16 falcon si 150 de militari pentru intretinerea si operarea lor, vor ajunge curand in Romania. Decizia a fost luata de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii care s-a reunit marti,  pentru prima data de cand presedintele Klaus Iohannis a preluat mandatul.
 
In sedinta consiliului, s-a mai discutat si despre programul de imbunatatire a capacitatii de lupta a armatei romane. Ceea ce insemmna ca militarii nostri trebuie sa poata reactiona imediat in cazul unui conflict. Pentru asta, militarii sunt selectati si antrenati in permanenta pentru a participa in teatre de operatiuni precum Irak, Afganistan sau Kosovo. Acest efort presupune inclusiv actualizarea premanenta si a dotarilor.
 
Presedintele Klaus Iohannis a postat pe Facebook, dupa sedinta CSAT, urmatorul mesaj:„Dupa mai bine de o jumatate de secol de pace, in apropierea granitelor noastre sunt ucisi oameni. Altii isi parasesc satele in cautarea unui refugiu. Romania se afla la aproximativ 300 de km de Crimeea, locul unde a inceput anul trecut modificarea granitelor stabilite dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Avem tot interesul ca orice conflict din aceasta parte a Europei sa se rezolve pe cale pasnica. Cu ocazia reunirii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii am evaluat conflictul din Ucraina, efectele lui in regiune si am reconfirmat angajamentele asumate de Romania in cadrul parteneriatelor noastre strategice.”
 
La sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii au participat: Prim-ministrul Guvernului Romaniei, Victor Ponta; viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea; ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa; ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu; ministrul Justitiei, Robert-Marius Cazanciuc; ministrul Economiei, Comertului si Turismului, Mihai Tudose; ministrul Finantelor Publice, Darius-Bogdan Valcov; Directorul Serviciului Roman de Informatii, Eduard Hellvig; prim-adjunctul Directorului Serviciului Roman de Informatii, general-locotenent Florian Coldea; prim-adjunctul Directorului Serviciului de Informații Externe, general Silviu Predoiu; Șeful Statului Major General, general-locotenent Nicolae Ciuca; consilierul prezidential pentru Securitate Nationala, Adrian-George Scutaru; secretarul CSAT, general Ion Oprisor.
 
Au mai participat, ca invitati: ministrul pentru Societatea Informationala, Sorin Mihai Grindeanu, si Directorul Serviciului de Protectie si Paza, general Lucian-Silvan Pahontu.
 
S-a prezentat in Consiliu si o analiza a starii de securitate din Ucraina si implicatiile pentru Romania. Membrii Consiliului au apreciat ca sprijinul consecvent al Romaniei pentru Ucraina, de la declansarea crizei, a marcat o deschidere fara precedent a autoritatilor de la Kiev fața de cooperarea bilaterala cu Romania. 
 
Membrii Consiliului au remarcat ca decizia de crestere a bugetului alocat apararii la nivelul de 2% din PIB pana in anul 2017, urmare a consensului obtinut din partea tuturor partidelor parlamentare, va asigura revigorarea programelor majore privind transformarea, dezvoltarea si inzestrarea Armatei Romaniei si va reprezenta si o oportunitate certa pentru industria de aparare.
 
Urmatoarea tema a constituit-o avizarea proiectului de lege privind planificarea apararii. 
 
Membrii Consiliului au apreciat ca aceasta lege urmareste eficiența procesului de planificare a apararii, concentrat asupra dotarii militare, in scopul integrarii tuturor disciplinelor de planificare a apararii si asigurarii coerentei acestora cu planificarea din celelalte state NATO si UE.
 
Referitor la exercitiile si antrenamentele de mobilizare desfasurate in anul 2014, membrii Consiliului au fost informati despre concluziile raportului prezentat si propunerile Guvernului de imbunatatire a activitatii institutiilor implicate.
 
In continuare, membrii Consiliului au analizat si aprobat raportul privind activitatea Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica – CERT-RO, in anul 2014, institutie al carei obiectiv general a constat in dezvoltarea capacitații de raspuns la incidente de securitate cibernetica si a relatiilor de cooperare cu entitati nationale sau internationale, cu atributii si responsabilitati in domeniul securitatii cibernetice.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.