DNA: 15 persoane de la Spitalul Județean din Botoșani, urmărite penal în cazul cu fraudarea concursurilor de angajare

spitalul judetean mavromati

Direcția Națională Anticorupție anunță că a început urmărirea penală față de 15 persoane, în urma perchezițiilor de la Spitalul Județean Botoșani, Consiliul Județean Botoșani și alte locații de pe raza județului.

Au fost reținuți zece angajați ai unității medicale: managerul, directorul de îngrijiri, medicul-șef ATI, medicul-șef al Secției de Medicină Internă Săveni, șeful Serviciului Administrativ, un economistul Compartimentului de Evaluare, un registrator-medical, un economist la biroul de Salarizare, un referent în cadrul Serviciului de Management al Calității și un asistent medical-șef din cadrul secției ATI.

A mai fost reținut administratorul unei societăți comerciale (nenumită), iar patru medici au fost plasați sub control judiciar.

Cei 15 sunt acuzați de luare de mită, trafic de influență și folosirea de informații nedestinate publicului, pentru a obține foloase. DNA are dovezi că în ultimii cinci ani, au fost fraudate mai multe concursuri de angajare și promovare în funcție, iar persoanele sus-numite, au cerut și au primit bani de la diverse persoane, inclusiv de la personal medical.

Inculpații au primit bijuterii și sume de bani cuprinse între 8.000 și 15 mii de euro pentru un post de asistent medical, și sume între 2.000 și 5.000 de euro pentru poziții ca îngrijitor, brancardier sau spălătoreasă.

„Ca o precizare, în anul 2019, «costul» pentru ocuparea unui post de asistent ar fi fost de 8.000 de euro, în 2022 a crescut la 10 mii de euro, iar în 2023 a ajuns la 15 mii de euro”, potrivit comunicatului.

De asemenea, aceștia ar mai fi primite bijuterii din aur și ceasuri de lux pentru promovarea pe posturi de medic specialist, transfer de personal de la alte spitale și aprobarea scoaterii la concurs a unor posturi. Până acum, DNA a identificat 65 de mii de euro – sume de bani cu titlu de mită.

Comunicatul integral al DNA

În cauza mediatizată prin comunicatul 1148/VIII/3 din 13 decembrie 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea unor măsuri preventive, începând cu datele de 13 și 14 decembrie 2023, față de un număr de 15 inculpați, după cum urmează.

A fost dispusă măsura reținerii față de 11 persoane:

CABA DOINA, la data faptelor manager al Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani,

CRÎȘMARU COCA STELA, la data faptelor director de îngrijiri în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani,

MALANCEA CLAUDIA, la data faptelor medic șef Secția ATI, în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani,

SĂRBAN CORNELIA ANCA, la data faptelor medic-șef Secție Medicină Internă Săveni, aparținând Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani,

TATARCAN SILVIAN ADRIAN, la data faptelor șef al Serviciului Administrativ, Tehnic și Aprovizionare din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani,

DORNESCU DANIELA, la data faptelor economist la Compartimentul Evaluare și Statistică Medicală din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani,

ANDRONACHE CRISTINA NICULINA, la data faptelor registrator-medical, în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani,

CALINCIUC LILIANA LAURA, la data faptelor economist la biroul Salarizare din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani,

FOCȘA MIRELA GABRIELA, la data faptelor referent de specialitate în cadrul Serviciul de Management al Calității și secretară a managerului Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani,

PREDA MARINELA, la data faptelor asistent-medical șef Secția ATI, în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani,

V.G.M., administrator al unei societăți comerciale,

pentru săvârșirea, în forma autoratului, a complicității și a instigării, a unor infracțiuni de:

  • luare de mită,
  • trafic de influență,
  • folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,

a fost dispusă măsura controlului judiciar față de 4 (patru) persoane (medicii DOMINTE MARIA LOREDANA, OPRISAN OVIDIU GABRIEL, asistenta CONSTANTINESCU MONICA GEANINA și C.D.)
în sarcina cărora a fost reținută comiterea, în forma autoratului, a complicității și a instigării, a unor infracțiuni de:

  • luare de mită,
  • trafic de influență,
  • folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În prezenta cauză se efectuează cercetări cu privire la comiterea de către funcționari publici a unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, în perioada 2018-2023, în contextul fraudării unor concursuri de promovare/ocupare a unor posturi și al transferurilor de personal medical în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani.

Concret, în intervalul de timp menționat, inculpații, în calitățile amintite anterior, ar fi pretins și primit, direct sau prin intermediari, de la diverse persoane, inclusiv personal medical:

  • bijuterii și sume de bani cuprinse între 8.000-15.000 de euro pentru un post de asistent medical, iar un post de altă natură, cum ar fi: muncitor, îngrijitor, brancardier, spălatoreasă, ș.a., sume cuprinse între 2.000-5.000 de euro, cu precizarea că sumele de bani pretinse/oferite/remise/primite creșteau, în funcție de adaosul fiecărui intermediar participant la mecanismul infracțional. Ca o precizare, în anul 2019, „costul” pentru ocuparea unui post de asistent ar fi fost de 8.000 de euro, în 2022 a crescut la 10.000 euro, iar în 2023 a ajuns la 15.000 euro.
  • sume de bani necuantificate încă, bijuterii din aur, ceasuri de lux, pentru promovarea pe posturi de medic specialist, transferul personalului medical din cadrul altor unități medicale la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani, aprobarea scoaterii la concurs a unor posturi.

Până în prezent, sumele de bani, identificate, ce ar fi fost primite cu titlu de mită, se ridica la cuantumul total de aproximativ 65.000 de euro.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Celor 15 inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 14 decembrie 2023, cele 11 persoane reținute urmează să fie prezentate Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Biroul de Informare și Relații Publice

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.