Avea 79 de ani si o cariera impresionanta dedicata publicului iubitor de teatru si film. O boala necrutatoare a stins o flacara ce a ars cu daruire pe scena. Actorul Marin Moraru a incetat din viata, duminica, la Spitalul Elias din Capitala, unde se internase cu aproape doua saptamani in urma.
Potrivit cadrelor medicale, actorul suferea de ceva vreme de o boala grea, necrutatoare. Au intervenit complicatii si, sambata, Marin Moraru a fost transferat la Terapie Intensiva.
Potrivit directorului medical al Spitalului Elias, Daniela Safta, actorul a trecut la cele vesnice duminica, la ora 17.30, dupa o suferinta grea si necrutatoare. Si-a dus boala cu demnitate si discretie. Putini dintre colegii de breasla stiau de suferinta prin care trecea in ultima vreme.
„Este cumplit ce aud… Nici nu stiam ca e asa de suferind. Regret din tot sufletul. Era de o discretie, delicatete, nu se plangea. Era un actor care impune un anumit respect, nu se dadea in barci cu nimeni. Era un om care isi respecta statutul. Era o minunatie de actor”, a spus Alexandru Arsinel.
Marin Moraru s-a nascut pe 31 ianuarie 1937 in Bucuresti. In 1961 a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica “I.L.Caragiale”, la clasa profesor Dina Cocea.
Dupa absolvirea facultatii, a activat ca actor pe scenele de la Teatrul Tineretului (1961-1964), apoi la Teatrul de Comedie (1965-1968), la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra” (1968-1971) si la Teatrul National „Ion Luca Caragiale” (1971-1974). O perioada a predat in calitate de conferentiar universitar la I.A.T.C. Bucuresti (1974-1980), dupa care s-a reintors, in anul 1980, la Teatrul National „I.L. Caragiale”.
Cariera i-a fost incununata de numeroase distinctii pentru zecile de roluri pe care le-a jucat cu maiestrie actoriceasca de-a lungul carierei sale.
In 2007 a fost recompensat cu Premiul de Excelenta acordat de revista VIP. Alaturi de Gheorghe Dinica si Victor Rebengiuc, Marin Moraru a primit in 2008 titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Arta Teatrala si Cinematografica (UNATC) cu ocazia aniversarii institutiei.
In acelasi an, actorul a fost decorat de presedintele Traian Basescu cu Ordinul National Serviciul Credincios in Grad de Mare Cruce.
In 2009, Marin Moraru a primit Premiul Gopo pentru intreaga cariera.
In 2012 a primit o stea pe Aleea Celebritatilor din Piata Timpului din Bucuresti, iar in noiembrie 2013, la Targul de carte Gaudeamus, a lansat cartea autobiografica ‘Suntem ce sunt amintirile noastre’.
Iar in 2015 i-a fost decernat Premiul de Excelenta al Festivalului International de Film Transilvania TIFF 2015 pentru intreaga activitate.
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!