Estimarea evolutiei VREMII pana pe 11 mai 2014

Vremea va fi in general instabila. Pe parcursul zilei de sambata cerul va avea innorari temporar accentuate si, mai ales dupa pranz, vor fi averse, descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului local in zonele de deal si de munte, in Moldova si pe arii mai restranse in rest.

In Moldova, pe 5 si 6 mai, va avea loc o scadere a mediei maximelor spre 14….15 grade, iar cea a temperaturilor minime va scadea din nou spre aproximativ 6 grade, vremea devenind racoroasa. Apoi, pana la sfarsitul celei de-a doua saptamani, se estimeaza o incalzire usoara
si treptata, astfel incat, pe data de 11 mai, media maximelor va fi de 19…20 de grade, iar cea a minimelor, in jur de 8 grade.

Ploile, in general slabe cantitativ, pot fi prezente la nivel local pe tot parcursul intervalului de prognoza, dar cu o probabilitate mai mare in intervalul 4-7 mai.

In Banat, dupa o racire pe parcursul zilelor de 4 si 5 mai, cand media maximelor termice va ajunge la 13…15 grade, iar cea a minimelor la 5…6 grade, vremea se va incalzi treptat, urmand ca pe 11 mai sa se revina la o medie a temperaturilor maxime de 22 de grade, respectiv la o medie a temperaturilor minime de 9 grade.

Vor fi ploi pe tot parcursul intervalului de prognoza, dar probabilitatea pentru cantitati de apa mai insemnate va fi mai ridicata in jurul datei de 4 mai.

In Crisana, pe parcursul zilelor de 4 si 5 mai vremea se va raci, media maximelor termice va ajunge la 12…14 grade, iar cea a minimelor la 4…5 grade. Apoi valorile de temperatura vor creste, usor si treptat, pana la sfarsitul celei de-a doua saptamani, cand se va reveni la normalul termic al perioadei, respectiv o medie a maximelor de 21 de grade si o medie a minimelor de 8 grade.

Probabilitatea de ploaie se va mentine ridicata in fiecare zi, iar in jurul datei de 4 mai sunt posibile, la nivel local, cantitati de apa mai importante.

In Transilvania, va fi un regim termic usor mai ridicat decat cel normal pentru prima decada a lunii mai, cu o medie a maximelor situata intre 19 si 21 de grade si o medie a minimelor de 5…6 grade. Perioada 4-10 mai va fi mai racoroasa, indeosebi in zilele de 5 si 6 mai, cand media maximelor va scadea spre 13…14 grade, iar cea a minimelor va fi de aproximativ 5 grade.

Probabilitatea de ploi va fi ridicata pe tot parcursul perioadei de prognoza, iar intre 4 si 6 mai sunt posibile si cantitati de apa mai insemnate.

In Maramures, intre 3 si 6 mai se va produce o racire a vremii, astfel incat media termica diurna va scadea spre 13…14 grade si cea nocturna va fi de 4…5 grade. Ulterior, valorile de temperatura vor creste usor si treptat pana la sfarsitul celei de-a doua saptamani, cand se vor situa usor peste normele climatologice ale perioadei, media maximelor atingand 21 de grade, iar cea a minimelor nocturne, 6…7 grade.

Vor fi ploi slabe aproape in fiecare zi, fiind posibil ca, in jurul datei de 4 mai, sa se cumuleze cantitati de apa mai importante.

In Dobrogea, in primele zile ale lunii mai se va resimti o racire de 2…3 grade, insa, ulterior, valorile de temperatura vor fi in crestere usoara si treptata mai ales la valorile maxime diurne, care vor ajunge pe 11 mai la o medie de 20 de grade, in timp ce minimele vor fi, in medie, de aproximativ 11 grade.

Ploi slabe si in general de scurta durata, se vor semnala cu o probabilitate mai mare pe 30 aprilie si, din nou, dupa data de 4 mai.

In Muntenia, regimul termic va marca insa o scadere pe 5 si 6 mai, cand media maximelor nu va mai depasi 15….16 grade, iar valorile nocturne vor fi, din nou, usor mai mici decat in mod normal, cu o valoare medie de 7…8 grade Celsius. Apoi, pana la sfarsitul celei de-a doua saptamani, se estimeaza o incalzire usoara si treptata a vremii, astfel incat media maximelor va ajunge la 21…22 de grade.

Probabilitatea de aparitie a ploilor slabe va fi mai ridicata pe 30 aprilie si 1 mai, iar intre 4 si 6 mai aria precipitatiilor va fi mai extinsa, iar cantitatile de apa pot fi in general moderate.

In Oltenia, media temperaturilor minime va fi de 9…10 grade. In primele doua zile ale celei de-a doua saptamani se va resimti o racire de 3…4 grade, insa, ulterior, valorile de temperatura vor fi in crestere usoara si treptata, mai ales la valorile maxime, care vor ajunge la o medie de 21 de grade Celsius in ultima zi a intervalului de prognoza.

Probabilitatea de aparitie a ploilor va fi zilnic ridicata, iar in intervalul 4-6 mai cantitatile de apa pot fi local mai insemnate.

La munte, vremea se va raci, astfel incat pe 5-6 mai se va ajunge la o medie a temperaturilor diurne de 7 grade si minimele nocturne vor scadea spre o medie de aproximativ 0 grade. Insa intre 7 si 11 mai vremea se va incalzi, media maximelor va reveni la 12 grade Celsius, iar cea a temperaturilor minime va fi de 2…3 grade.

Probabilitatea de precipitatii se va mentine permanent ridicata, iar cantitati mai insemnate se pot cumula in jurul datei de 4 mai.

Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.