Executari silite directe pentru locatarii cu restante la intretinere

Locatarii cu restante la intretinere, care nu fost achitate de cateva luni, dupa noua lege, da dreptul asociatiei de proprietari sa ii execute silit. Astfel, potrivit Legii 225/2016. acestia pot ramane fara bunurile din casa sau chiar fara casa, in cazul in care asociatia de considera ca nu isi poate recupera altfel restantele pe care le aveti.

Legea 225/2016 pentru modificarea si completarea Legii serviciilor comunitare de utilitati publice nr. 51/2006 a fost publicata in Monitorul Oficial si a intrat deja in vigoare. Astfel ca, la articolul 42 s-a mai adaugat un alineat care spune ca „factura emisa pentru serviciile de utilitati publice constituie titlu executoriu”. Asta inseamna ca locatarii cu restante la intretinere pot fi executati silit fara sa mai ajunga in instanta.

Legea devine si mai severa, pentru ca, dupa aceasta modificare, locatarul nu mai are 20 de zile la dispozitie sa isi plateasca facturile, ci doar 15 zile. Tot articolul 42 din lege vine cu aceasta modificare dar la alineatul 9.

„Factura pentru serviciile furnizate/prestate se emite cel mai tarziu pana la data de 15 a lunii urmatoare celei in care prestatia a fost efectuata. Utilizatorii serviciilor de utilitati publice, persoane fizice sau juridice, sunt obligati sa achite facturile reprezentand contravaloarea serviciilor furnizate/prestate in termenul de scadenta de 15 zile de la data emiterii facturilor; data emiterii se inscrie pe factura. Termenul de scadenta privind plata facturii se ia in calcul incepand cu data emiterii facturii”, se mentioneaza in lege.

Aici ar putea fi o cale de atac pentru cei care risca sa fie executati silit pentru ca, foarte putine sunt asociatiile de proprietari care afiseaza pana in data de 15 costurile la intretinere. De asemenea, proprietarii pot contesta facturile daca ei considera ca exista costuri mult prea ridicate.

Dezvoltatorii, obligati sa puna apometre

„La proiectarea si realizarea imobilelor condominiale, indiferent de destinatie, racordate la retelele publice de distributie, este obligatorie dotarea acestora cu sisteme de masurare-inregistrare a consumurilor atat pentru intregul imobil, cat si pentru fiecare apartament sau spatiu cu alta destinatie din imobil, in vederea asigurarii conditiilor pentru individualizarea consumurilor si incheierea unor contracte individuale”, se arata la alineatul 7 din art. 42.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.