EXPLOZIA DE LA BOTOȘANI. Ajutoare nesemnificative pentru sinistrați! VEZI motivul!

La ultima ședință extraordinară a Consiliului Local Botoșani s-a aprobat rectificarea bugetară pentru a putea acorda ajutoare financiare în valoare maximă de 2.000 de lei pentru familiile afectate de explozie. Aceste fonduri vor fi alocate în urma unor anchete sociale după cum este reglementat legislativ.

Banii sunt alocați cu scopul de a fi folosiți la reparațiile necesare în imobil. Suma totală ce va fi împărțită este de 24.000 de lei și este infimă față de ce este preconizat de specialiști. Dar legea nu permite o alocare mai mare.

Deocamdată încă nu se știe care este valoarea exactă pentru repararea și consolidarea blocului, însă după cum o spun mulți din cei care au evaluat distrugerile costurile vor fi destul de ridicate.

După ce proiectul a fost aprobat, primarul Cătălin Flutur a făcut și un apel către toți botoșănenii, inclusiv aleșilor municipali, pentru a acorda ajutoare financiare familiilor aflate în acest moment într-o situație deosebită.

„Profit de ocazie și de faptul că suntem toți într-un cadru oficial să fac un apel către toți botoșănenii și toate firmele care ar putea să ajute aceste familii, situația nu este deloc simplă acolo. Chiar și pe dumneavoastră vă rog, poate reușim să dăm măcar o parte din indemnizația pe o lună să ajutăm aceste familii. Nu știm, ori în după-amiaza aceasta ori mâine vom ști cât va costa măcar estimativ partea de proiectare, reparația, asta ne va spune expertul, dar ideea este că trebuie să le facem în cel mai scurt timp posibil, a venit deja anotimpul ploios, vine frigul, ca să putem să ajutăm mai repede. O să rog și pe proprietarii de acolo și Asociația de Proprietari să se miște mai repede cu actele. Acestea nu pot fi făcute decât între expert, proiectant, constructor și asociație și, vă rog să o luați ca pe un apel din partea mea, să ajutăm cetățenii din blocul sinistrat”, a spus Cătălin Flutur.

În contextul în care municipalitatea are la dispoziție doar locuințe de serviciu, în Centrul Vechi, în care ar putea să cazeze oamenii rămași fără case, alte variante ar mai fi locuințele din blocurilor sociale din cartierul Cișmea.

„Dacă ne pot transmite colegii de la Dezvoltare care este termenul de finalizare a locuințelor sociale pentru care am alocat bani din partea Ministerului Dezvoltării, care pot avea inclusiv o destinație pentru cetățenii care au fost afectați, din acest imobil. Și de asemenea, să se analizeze dacă se poate să transformăm cele două locuințe din Centrul Istoric din locuințe de serviciu în locuințe de necesitate, tot pentru a veni în sprijinul celor care au fost afectați”, a solicitat viceprimarul Cosmin Andrei.

Primarul Cătălin Flutur a estimat că imobilele vor fi gata în vara anului viitor și că nu ar avea nimic împotriva transformării celor două apartamente din Centrul Vechi în locuințe de necesitate.

„Am mai primit o parte din bani, se lucrează la cele două blocuri, este în funcție de banii care se primesc de la Compania Națională de Investiții. Constructorul lucrează, dar în funcție de banii care se alocă. Locuințele au o destinație clară”, a spus Cătălin Flutur.

Agenția Județeană de Prestații și Inspecție Socială deja a declanșat procedurile pentru acordarea de financiare pentru proprietarii din blocul afectat de explozie.

În acest sens, specialiștii instituției au început anchetele sociale în toate cele 12 familii de proprietari pentru a vedea care este starea materială și la ce plafon de ajutoare financiare se pot încadra, iar sumele acordate vor fi calculate la Ministerul Muncii.

„Cuantumul maxim se propunea la un moment dat să meargă la 7.000 de lei de familie, dar se va ține cont de lege. În plus, ar trebui să existe și acea asigurare obligatorie, deși în cazul de față nu știu dacă se va ține cont. Potrivit legii, toată lumea ar trebui să aibă asigurarea obligatorie”, a spus Sebastian Tocariu, directorul AJPIS.

Din momentul în care AJPIS va aviza propunerile și va trimite documentația la Minister, urmează procedura de verificare și apoi elaborarea unei hotărâri de Guvern de aprobare a acesto ajutoare.

Potrivit legii, toți proprietarii de locuințe din România sunt obligați să își asigure casa pentru riscurile de catastrofă naturală – cutremur, inundație, alunecări de teren. Asigurarea obligatorie nu acoperă însă toate tipurile de incidente care pot avea loc și care pot afecta locuințele, un exemplu fiind și explozia produsă la blocul din Primăverii.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.