Promisiunea ca posesorii de centrale de apartament nu vor mai plati facturi la Modern Calor nu a fost respectata intru totul. Acele facturi vor fi emise mai departe, insa vor fi platite din bugetul local.
Fiindca legea privind calculul facturilor pentru cotele comune de incalzire le-a dat batai de cap parlamentarilor USL, acestia au gasit doar o singura varianta de compromis. Si anume, toate aceste facturi sa fie platite din bugetul local.
Anul trecut, suma incasata de Modern Calor de la posesorii de centrale de apartament s-a ridicat la suma de 4,5 miliarde lei. Adica, aceasta suma va fi achitata din taxele si impozitele platite de toti locuitorii municipiului Botosani.
„I-am transmis presedintelui ANRSC ca in municipiul Botosani, peste 6.800 de familii platesc aceste parti comune. Anul trecut s-au incasat in jur de 4,5 miliarde. Din studiul acelei documentatii, a reiesit ca pentru a rezolva aceasta problema, trebuie sa modificam doua legi, o hotarare de guvern si doua ordine la ANRSC”, a mai spus senatorul Doina Federovici.
Parlamentarul social-democrat a anuntat s-a redactat initiativa legislativa si va fi depusa saptamana viitoare. Proiectul legislativ prevede ca primariile sa suporte costurile acestor facturi emise in prezent catre botosanenii debransati de la sistemul de termoficare.
„In proiectul legislativ dam posibilitatea autoritatilor locale sa suporte din bugetele locale aceasta suma de bani, pentru familiile care nu mai sunt racordate la sistemul centralizat de incalzire”, a precizat Doina Federovici.
In prezent, calculul facturilor pentru cotele comune de incalzire se face potrivit reglementarilor legale in vigoare, nefiind atributul unei autoritati locale. Acest fapt este prevazut atat in Legea nr. 230/2007, privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, cat si in Legea nr. 325/2006, privind serviciul public de alimentare cu energie termica, potrivit careia, proprietarii apartamentelor individuale deconectate de la reteaua de alimentare cu energie termica platesc o cota parte din cheltuielile cu energia termica consumata pentru incalzirea spatiilor aflate in proprietate comuna indiviza, proportionala cu cota fiecaruia.
De asemenea, conform art. 9. din ordinul nr. 343, emis de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Serviciilor Comunale, cantitatea de energie termica aferenta consumului comun in imobilele de tip condominiu, indiferent daca pentru individualizarea costurilor se utilizeaza repartitoare de costuri sau contoare de energie termica individuale la nivel de apartament, se repartizeaza proportional cu cota indiviza si se achita de catre toti proprietarii din cadrul condominiului, indiferent daca sunt, sau nu, racordati la sistemul centralizat de distributie a energiei termice.
Doina Federovici, senator PSD, a recunoscut ca modificarile legislative sunt mai complicate decat par.
„Problema este mult mai complicata decat pare ea la prima vedere. Am studiat foarte intens aceasta problema, am avut intalniri cu juristii din primaria Botosani, cu directorul de la Modern Calor si reprezentantul ANRSC pe zona Moldovei. Am adus in atentia presedintelui ANRSC problema facturarii energiei termice”, a declarat senatorul Doina Federovici.
Din datele adunate de senatorul social-democrat, in municipiul Botosani sunt in jur de 6.800-7.000 de familii cu centrale de apartament.
In prezent, Primaria municipiului Botosani subventioneaza pretul gigacaloriei. Pretul de productie al gigacaloriei este de 380 lei iar pretul de facturare, platit de populatie, este de 170 lei pentru o gigacalorie, diferenta de pret fiind suportata din bugetul local.