Home Actualitate FARA LOCURI de FUMAT in INSTITUTIILE PUBLICE! E bine sau rau ?

FARA LOCURI de FUMAT in INSTITUTIILE PUBLICE! E bine sau rau ?

In Parlamentul Romaniei sunt discutii pe tema fumatului in institutiile publice. Astfel, se pregateste interzicerea fumatului in institutii publice, in scoli, licee si universitati. Cu alte cuvinte, cine vrea sa fumeze, sa iasa afara din cladire! E bine, sau nu?

Masura ar urma sa-i protejeze pe nefumatori, care in actualele conditii devin, fara voia lor, fumatori pasivi. 
 
Fumatul in spatiile autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, dar si in cele ale institutiilor si unitatilor de invatamant ar putea fi interzis total. Masura este prevazuta intr-un proiect de lege adoptat saptamana trecuta de Senat, in calitate de prima camera sesizata.
 
Potrivit initiatorilor proiectului, fumatul este interzis in prezent in spatiile publice inchise, barurile, restaurantele, discotecile, insa in practica, zonele unde se permite fumatul, inclusiv in cladirile autoritatilor publice si ale institutiilor de invatamant, nu sunt amenajate corespunzator, fiind inchise si fara evacuarea fumului sau conditionarea aerului, ceea ce afecteaza grav sanatatea nefumatorilor deveniti, fara voia lor, fumatori pasivi.
 
Astfel, daca proiectul ar intra in vigoare fumatul urmeaza sa fie interzis total in institutiile publice si in cele de invatamant.
 
Masura este benefica, in primul rand, pentru nefumatori, pentru ca ei sunt expusi efectelor nocive ale fumului de tigara fara voia lor. Astfel, masura contribuie la diminuarea acestui risc care le poate afecta sanatatea. Interzicerea fumatului in institutiile publice si in cele de invatamant nu reprezinta doar o aliniere la standardele europene, ci stoparea unui fenomen care afecteaza sanatatea fumatorilor pasivi.
 
Tutunul ucide milioane de oameni!
 
Se stie ca are efecte negative asupra sanatatii noastre. Potrivit unor date ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), ucide in fiecare an in jur de sase milioane de persoane, dintre care peste 600.000 sunt fumatori pasivi. 
 
Referitor la anul 2014, datele OMS arata ca aproape jumatate dintre actualii fumatori vor muri, mai devreme sau mai tarziu, din cauza unei boli asociate cu tutunul. Iar daca nu se iau masuri urgente, tutunul ar putea ajunge sa ucida, pana in 2030, peste opt milioane de oameni anual.
 
In acest context, interdictiile stabilite prin lege sunt una dintre modalitatile eficiente de a asigura reducerea numarului de decese si de vizite la spital cauzate de consumul de tutun, indiferent ca e vorba de fumatul activ sau de cel pasiv. Avand in vedere si posibilitatea introducerii pachetelor neutre de tigari, interzicerea totala a fumatului in locurile publice ne-ar ajuta destul de mult.
 
Un studiu american din 2009 arata ca interzicerea fumatului in locurile publice reduce – in mod semnificativ – riscul de a suferi de atacuri de cord, scrie ScienceDaily.com. (In special cand vine vorba de tineri si de cei care nu fumeaza.) Mai exact, cercetatorii au descoperit ca, in acest fel, numarul de atacuri de cord se poate reduce cu pana la 26% pe an, in conditiile in care riscul de a suferi unul este dublu la fumatorii activi si mai mare cu 30% la fumatorii pasivi. O astfel de interdictie ar ajuta, cel putin teoretic, si la prevenirea cancerului pulmonar, scrie avocatnet.ro
 
Totodata, agentia de presa Reuters citeaza o cercetare mai recenta – din Statele Unite ale Americii si Europa – potrivit careia interzicerea fumatului in locurile publice ajuta la reducerea cu 10% a nasterilor premature si a vizitelor la spital pentru ingrijiri in legatura cu astmul. Scaderea de zece puncte procentuale a fost inregistrata in doar un an de la aplicarea interdictiei pentru fumat.
 
In plus, odata ce adultii nu mai pot fuma in locurile publice, copiii si tinerii vor fi mai putin tentati sa se apuce de tigari, asa ca toata lumea ar avea de castigat. 
 

Exit mobile version