Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a constatat nereguli in modul de evaluare si in procedura de desemnare a castigătorilor licitatiei de manuale scolare pentru clasele I si a II-a, se arata intr-un comunicat emis de Federatia Editorilor din Romania (FER).
„Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor constata ca Ministerul Educatiei, prin Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE), a folosit in mod ilegal prevederi ale OMEN 5559 pentru a elimina oferte perfect valabile si a favorizat companiile declarate castigatoare. Abateri pur tehnice, care nu afectau functionalitatea aplicatiei digitale au fost folosite drept pretext pentru respingerea majoritatii ofertelor. Se constata insa ca, in aceleasi proportii, aceste abateri s-au regasit si in cazul ofertelor declarate castigatoare. Federatia Editorilor din Romania (FER) considera acest fapt o dovada evidenta de fraudare a licitatiei prin favorizarea companiilor declarate castigatoare”, potrivit unui comunicat emis de FER.
Astfel, CNCS a obligat CNEE la reevaluarea tuturor ofertelor. Mai mult, FER solicita descalificarea ofertelor prezentate de SIVECO+Litera si respectiv CD Press, declarate initial castigatoare, intrucat acestea au fost desecretizate si deja prezentate publicului larg. In aceste conditii, ele nu mai pot face obiectul unei reevaluari obiective in conditii egale cu celelalte oferte.
FER arata cei doi ofertanti au furat startul unei competitii corecte, inundand piata cu publicitate si oferte si prezentandu-se scolilor si publicului larg, inaintea finalizarii procedurilor de licitatie, drept castigatori.
„FER respinge toate acuzatiile facute de unii politicieni la adresa muncii si corectitudinii editurilor producatoare de manuale scolare. Anual, editurile de profil furnizeaza scolii romanesti milioane de exemplare de manuale la un pret mediu de 2,35 lei/exemplar, acoperind peste 1.500 de titluri. Acest pret derizoriu, impus de MEN ulterior contractului-cadru, acopera cu greu costurile de tipar, de transport si de drepturi de autori si in niciun caz nu poate produce profit. Din acest motiv, multe edituri au renuntat la a mai onora contractele de retipariri. Cele care continua o fac din respect pentru scoala romaneasca, pentru specialistii din edituri si pentru autorii care prin eforturile lor au facut posibila producerea acestor mii de titluri”, se mai arata in documentul emis de Federatia Editorilor din Romania.