Florin TURCANU si SOCRUL lui, trimisi in judecata ! Ce spun PROCURORII DNA despre acuzatiile care ii trimit in instanta pe cei doi

blank
Trafic de influenta si spalare de bani, respectiv complicitate la trafic de influenta si complicitate la spalarea banilor – sunt acuzatiile care li se aduc de catre DNA lui Florin Turcanu, fost presedinte CJ, si lui Aristomel Anusca, socrul sau. Cu ce detalii  despre acuzatiile aduse celor doi, vin procurorii DNA ? 

In comunicatul DNA se precizeaza ca “in perioada iunie 2013-septembrie 2014, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Botoșani, Florin Turcanu a pretins si primit de la inculpatul Birsan Vasile Marcel, administrator in drept sau in fapt al firmelor SC Cornell s Floor SRL, SC Omniutil SRL si SC Tino Unitrans SRL, din Botosani, sume de bani si alte foloase materiale in cuantum de 272.906,16 lei, reprezentand contravaloarea lucrarilor de constructie si amenajare executate la un imobil declarat ca fiind in proprietatea lui Anusca Aristomel (socrul lui Turcanu Florin), situat in municipiul Botosani, strada Aleea Pajistei, nr. 13, la care se adauga si cheltuieli privind achizitionarea unor aparate si bunuri de uz casnic. 
 
In schimbul acestor foloase, Turcanu i-a promis omului de afaceri ca isi va folosi influenta data de ascendentul functiei pe care o detine, pentru a interveni asupra unor functionari publici din cadrul Consiliului Judetean Botosani si din cadrul a doua primarii de comuna de pe raza aceluiasi judet, Dangeni si Avrameni, in scopul de a-i determina sa faciliteze atribuirea, prin incredintare directa, a 3 (trei) contracte de lucrari si furnizare de bunuri, in valoare de peste 600.000 lei, catre firmele administrate de inculpatul Birsan Vasile Marcel, lucru care s-a si intamplat ulterior, precum si ca are influenta si ca va interveni asupra membrilor comisiilor de licitatie, functionari publici din cadrul Consiliului Judetean Botosani, cu atributii in materia achizitiilor publice, pentru a-i determina pe acestia sa favorizeze una din firmele omului de afaceri pentru castigarea unor licitatii publice privind contracte de executie lucrari a caror finantare era asigurata din fonduri provenind de la Uniunea Europeana, bugetul de stat si bugetul local. 
 
De asemenea, in perioada august 2013 – ianuarie 2015, Turcanu a ascuns si a disimulat adevarata natura a provenientei, a dispozitiei si a proprietatii asupra imobilului din strada Aleea Pajistei, nr. 13, mun. Botosani, imobil care a fost construit si finantat gratuit, cu suma de 272.906,16 lei, de catre SC Cornells Floor SRL si de catre inculpatul Birsan Vasile Marcel, cunoscand ca bunurile provin din savarsirea infractiunii de trafic de influenta. In ceea ce-l priveste pe Aristomel Anusca, in perioada 2013-2014, acesta l-a ajutat, cu intentie, pe inculpatul Turcanu Florin, intermediind primirea sumelor de bani si a foloasele necuvenite in cuantum de 272.906,16 lei, reprezentand contravaloarea lucrarilor de constructie si amenajare efectuate la imobilul din Aleea Pajistei, nr. 13, mun. Botosani, foloase remise de catre inculpatul Birsan Vasile Marcel. Si asta in schimbul promisiunii facute de inculpatul Turcanu Florin ca isi va folosi influenta data de ascendentul functiei pe care o detine si ca va interveni pe langa functionari publici din Consiliul Judetean Botosani si primari din cadrul primarilor Avrameni si Dingeni, jud. Botosani, pentru a-i determina sa faciliteze atribuirea, prin incredintare directa, a 3 (trei) contracte de lucrari si furnizare de bunuri catre SC Omniutil SRL si SC Tino Unitrans SRL, administrate de BIRSAN VASILE MARCEL si pentru a-i determina sa favorizeze firma SC Cornell s Floor SRL, in asociere cu alte firme sau ca si subcontractant in cadrul unei asocieri, pentru castigarea licitatiilor publice astfel incat sa-i fie atribuite contracte de executie lucrari a caror finantare era asigurata din fonduri provenind de la Uniunea Europeana, bugetul de stat si bugetul local, Consiliul Judetean Botosani avand calitatea de autoritate contractanta, respectiv lucrarile privind ,Reabilitarea si valorificarea durabila a obiectivului de patrimoniu Complexul Monahal Cosula, judetul Botosani, Modernizare DJ 207N Botosani-Curtesti-Cristesti – DN 28B, km 0+900-13+900 si Modernizare DJ 208H Padureni-Cosula-Buda, km 34+150-39+150. 
 
Pe langa aceasta, in perioada august 2013- ianuarie 2015, tatal parlamentarului Roxana Anusca- Turcanu  l-a ajutat pe inculpatul Turcanu Florin, ginerele sau, sa ascunda si sa disimuleze adevarata natura a provenientei, a dispozitiei si a proprietatii imobilului din strada Aleea Pajistei, nr. 13, mun. Botosani care a fost construit si finantat gratuit in perioada 2013-2014 de catre SC Cornells Floor SRL si inc. Birsan Vasile Marcel, cu suma de 272.906,16 lei, cunoscand ca bunurile astfel dobandite provin din savarsirea unei infractiuni. Actiunile desfasurate de complicele ANUSCA ARISTOMEL au constat in incheierea, la data de 08.08.2013, unui contract de antrepriza fictiv pentru construirea imobilului cu SC Paltinul G.B.SRL, in scopul ascunderii si disimularii beneficiarului real al constructiei imobilului – inculpatul Turcanu Florin – precum si a originii reale a materialelor de constructie si a manoperei gratuitefolosite la constructia imobilului si care proveneau de la SC Cornell s Floor SRL si SC Omniutil SRL, in sprijinul acordat autorului pentru dobandirea sumelor de bani in cuantum total de 156.238 lei remise gratuit de Birsan Vasile Marcel si care in final, au ajuns prin intermediul complicelui in contul bancar al SC Paltinul GB SRL Botosani. 
 
De asemenea, dupa finalizarea lucrarilor de constructie, inculpatul ANUSCA ARISTOMEL l-a sprijinit pe inculpatul TURCANU FLORIN in scopul ca acesta sa-si mascheze si sa ascunda calitatea de beneficiar real al constructiilor executate si de proprietar in fapt asupra imobilului, si ca sa disimuleze proprietatea asupra imobilului dobandit din savarsirea unei infractiuni, efectuand demersuri la institutiile si firmele abilitate, respectiv la Consiliul Judetean Botosani, Primaria municipiului Botosani, E-on Energie SA, OCPI Botosani precum si la trei firme avand ca obiect activitati de proiectare. In cauza, a fost dispusa masura asiguratorie a sechestrului pe casa de locuit din Botosani,Aleea Pajistei, nr. 13 care formeaza infractiuni de trafic de influenta, in vederea asigurarii posibilitatii de executare a masurii de siguranta a confiscarii speciale pana la concurenta sumei de 272.906, 16 lei, masura asiguratorie fiind mentinuta de judecatorul de drepturi si libertati de la instanta competenta”. 
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botosani, cu propunere de mentinere a masurii preventive luata fata de inc. Turcanu Florin si de mentinere a masurii asiguratorii dispuse in cauza.  
 
In comunicatul DNA se face precizarea ca “aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”. 
 

LEAVE A REPLY

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.