FONDURI GUVERNAMENTALE pentru restaurarea Casei Sofian! (GALERIE FOTO)

Altadata o „bijuterie arhitecturala” a municipiului Botosani, Casa Sofian si-a primit joi, in starea jalnica in care a ajuns, oaspetii social-democrati veniti sa vada ce se poate face pentru reabilitarea cladirii monument. Pe langa banii de la Guvern, Liviu Dragnea a sugerat ca cea mai buna solutie pentru a fi dus pana la capat acest proiect de reabilitare a Casei Sofian sunt fondurile europene.

Vicepremierul Liviu Dragnea s-a deplasat la Botosani pentru a vizita obiectivul in ideea alocarii de fonduri pentru restaurarea acestuia.

CLICK PE POZA PENTRU A VEDEA GALERIA FOTO!

L-au asteptat atat primarul Ovidiu Portariuc, parlamentarii Doina Federovici, Tamara Ciofu, Andrei Dolineaschi si Mihai Balta, directori ai institutiilor de cultura, cat si IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

Erau prezenti in curtea Casei Sofian si cativa primari social democrati din judet, si subprefectul Gelu Tiganuca.

Cu totii au concluzionat ca trebuie intervenit de urgenta pentru salvarea cladirii, cu lucrari care sa indeparteze in primul rand riscul de prabusire, si apoi cu reparatia si restaurarea monumentului arhitectural. In momentul de fata, cladirea nu are nici planseele peste demisol si etajul I.

„Sa speram ca in urma vizitei vom obtine niste fonduri pentru punerea in siguranta a obiectivului. Dupa care, mai vedem”, a spus arhitectul Ioan Sasu, seful de proiect la investitia de la Casa Sofian.

Pentru realizarea investitiei ar trebui ca guvernantii sa puna la bataie circa 3 milioane de euro.

Oficialitatile sosite din vreme in curtea Casei Sofian au avut insa de asteptat mai mult decat se asteptasera, pana sa ajunga si viceprimerul Liviu Dragnea.

Ministrul Dezvoltarii a intarziat pe la obiectivele vizitate in Suceava, astfel ca la ora 11.30, cand urma, potrivit anuntului initial, sa fie prezent la Casa Sofian, era inca pe drumul Suceava – Botosani.

Pe la pranz a sosit si Liviu Dragnea, care a fost intampinat de oficialitati, IPS Teofan invitandu-l sa priveasca de la acoperis pana la subsol casa, pentru a avea imaginea stadiului avansat de degradare in care a ajuns cladirea.

In plus, i s-a explicat vicepremierului ca o mare problema a cladirii este si ciuperca instalata in peretii vechi, care trebuie combatuta cat mai repede.

Ministrul, insotit si de  directorul Companiei Nationale de Investitii, Manuela Irina Patrascoiu, s-a convins ca cei care au expus problema nu au exagerat deloc.

„La Compania Nationala de Investitii, in prima urgenta, veti interveni la structura de rezistenta, la acoperis, la tratamentul biologic al ciupercii si la lucrari adiacente pentru consolidare”, i s-a adresat ministrul Liviu Dragnea directorului CNI.

„Patrimoniul cultural ne spune ceea ce suntem, este vorba de valorile noastre culturale, de traditii, de niste obiective  deosebit de frumoase si este pacat sa nu fim in stare sa protejam ceea ce s-a facut acum cateva sute de ani. Vedem cat poate sa sustina din investitie si Mitropolia si autoritatile locale, si eu zic ca ducem proiectul la capat. Mai ales ca avem si varianta de a accesa fonduri europene. CNI va declansa procedurile chiar de maine, si va lucra la documente. Trebuie intervenit imediat pentru ca timpul nu lucreaza in favoarea noastra” , a mai adaugat Liviu Dragnea.

Lucrarile ar putea incepe peste doua luni de zile, a apreciat vicepremierul, aratand ca doar eventualele contestatii ar putea pune bete in roate demararii lucrarilor.

„Abonatii la contestatii sa se abtina pentru ca este vorba despre o situatie de urgenta”, a mentionat Liviu Dragnea.

Cladirea reabilitata si restaurata va avea o destinatie decisa de Mitropolia Moldovei si Bucovinei.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.