Home Actualitate Fosta sefa de la DGASPC Galati si fiica sa condamnate la 4...

Fosta sefa de la DGASPC Galati si fiica sa condamnate la 4 ani de inchisoare! Vezi ce afaceri a facut CLANUL DOBREA, pe banii orfanilor!

Instanta de la Curtea de Apel Galati a condamnat-o la 4 ani de inchisoare, cu executarea pedepsei, pe Marinela Dobrea, fosta sefa de la Directia Generala pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), de sub autoritatea CJ Galati.

Directoarea si-a tras dupa gratii si fiica, Raluca Dobrea, care va trebui sa execute o pedeapsa de 3 ani si 10 luni de inchisoare dupa ce mama sa a folosit-o la jefuirea institutiei pe care o conducea.

In 2004, Marinela Dobrea venea la conducerea DGASPC la volanul unui Matiz, cumparat in leasing. Inainte sa izbucneasca scandalul, avea un Renault Sport, o masina de teren Kia si un Seat. Unii dintre salariatii DGASPC ne-au declarat ca Marinela Dobrea si fiica acesteia ar avea o vila (sau doua) la Vanatori.

Diferenta de bunastare, de la Matiz si apartament la masini scumpe si vile la Vanatori este explicabila prin lunga serie de afaceri pe bani publici, facute la DGASPC, sub coordonarea lui Dobrea, din fondurile destinate asistarii copiilor orfani sau abandonati de parinti.

Initial, prin sentinta penala nr. 367/28.06.2012 a Tribunalului Galati, Marilena Dobrea si cei sapte complici ai sai primisera pedepse cu suspendare. Procurorii DNA Galati au facut recurs, cerand agravarea pedepselor in ceea ce ii priveste pe principalii protagonisti ai jafului din bani publici din perioada 2004-2008, respectiv pe Marinela Dobrea, pe fiica acesteia – Raluca Dobrea, pe Alina Stefania Radu, administrator la Cristal 2004 SRL Galati si pe Lenuta Balan, economist la Cristal 2004 SRL, pe Caranfil Iulian Mitincu, fostul jurist la DGASPC si pe administratorii a trei dintre SRL-urile prin care s-au dat „tunurile”, Adrian Serghe si Borsos Sandor.

Dupa cinci termene la care pronuntarea in dosarul 3107/121/2010 a fost amanata, instanta de la Curtea de Apel Galati a emis sentinta penala nr. 157/07.06.2013, prin care a fost anulata decizia Tribunalului si au fost majorate pedepsele cu inchisoarea, instanta dispunand ca Marinela Dobrea, Raluca Dobrea si Alina Radu sa ajunga dupa gratii.

In cazul Marinelei Dobrea, care initial primise 3 ani cu suspendare, Curtea de Apel a decis majorarea pedepsei la 4 ani de inchisoare si a schimbat modalitatea de executare a pedepsei, din suspendare sub supraveghere, in „executare efectiva, prin privare de libertate”.

Si fiica directoarei a primit un supliment de 10 luni de inchisoare. Instanta a majorat pedeapsa Ralucai Dobrea de la 3 ani, la 3 ani si 10 luni de inchisoare si a anulat si in cazul ei suspendarea executarii pedepsei, dispunand „executare efectiva, prin privare de libertate”.

Daca initial primise 2 ani si 8 luni de inchisoare, cu suspendare, administratoarea SC Cristal 2004 SRL Galati, acum Alina Radu s-a ales cu 3 ani si 3 luni de inchisoare. Cu executare.

Contabila de la Cristal 2004, Lenuta Balan, a scapat mai ieftin, cu 2 si 9 luni de inchisoare, dar cu suspendarea pedepsei.

Doi dintre administratorii SRL-urilor prin care s-au facut achizitiile cu „mega-comisioane”, Sandor Borsos, administratorul Sanreg SRL Reghin si Adrian Serghe, sef al Administratiei Cimitirelor si administrator al firmelor Security Guard SRL Galati, Record Tour SRL Galati si Promocons SRL Galati, s-au ales cu pedepse de trei luni de inchisoare, dar cu suspendarea executarii pedepsei.

Instanta de la Curtea de Apel i-a obligat pe membrii „Lotului Dobrea” sa acopere daunele pentru care DGASPC Galati s-a constituit parte civila. Este vorba de o valoare totala de 832.890 lei, la care se adauga penalitatile care vor fi aplicate pana la efectuarea platii.

In cazul pagubelor inregistrate prin contractele de achizitii dintre DGASPC si Sanreg Reghin SRL, Marinela Dobrea, Borsos Sandor si Caranfil Iulian Mitincu, vor trebui sa plateasca, in solidar, 141.529 lei. In cazul contractelor dintre DGASPC cu Cristal 2004 SRL pentru efectuarea curateniei in sediile DGASPC, Marinela Dobrea, Alina Radu, Lenuta Balan si Caranfil Mitincu, vor trebui sa plateasca 497.480 lei.

Pentru daunele inregistrate de DGASPC in cazul contractelor incheiate cu firmele Security Guard SRL Galati si Record Tour SRL Galati, pentru servicii de paza si achizitii de articole de papetarie, Marilena Dobrea si Adrian Serghe vor trebui sa plateasca 162.866 lei.

In fine, in cazurile contractelor dintre DGASPC-ul condus de Marilena Dobrea si firma fiicei sale, Cleanexpo SRL Galati, Marinela Dobrea si Raluca Dobrea au de platit 31.015 lei.

Sentinta Curtii de Apel Galati nu este definitiva, Marilena Dobrea si toti ceilalti condamnati putand face recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In 2004, Marinela Dobrea a fost numita director la DGASPC, institutie care functioneaza sub autoritatea Consiliului Judetului (CJ) Galati. Era sustinuta de liderul PC Galati, Eugen Durbaca, care tot in 2004 devenise presedinte al CJ Galati. Pentru ca asigura asistenta sociala a copiilor institutionalizati, in centre, case familiale sau in sistemul de plasament familial, DGASPC era institutia cu cel mai important buget, dintre toate institutiile subordonate CJ.

Bugetul DGASPC a crescut de la 89 miliarde lei vechi in 2004, pentru 1.506 copii asistati, la 400 de miliarde, in 2008, pentru 1.576 copii asistati.

In perioada 2006-2007, au inceput sa apara informatii despre jaful de la DGASPC, in special despre afacerile directiei cu firma Cristal 2004 SRL, dar nimeni nu banuia dimensiunile tunurilor date banului public. Scandalul a izbucnit in august 2008, cand a avut loc revolta unor potentiali asistenti maternali, care sustineau ca dadusera spagi de la 1.000 la 2.000 de euro pentru a li se „repartiza” copii in plasament, dar dupa mai multe luni de asteptare spaga nu le fusese rasplatita.

Pe 25 august 2008, a avut loc o incaierare pe holurile DGASPC Galati, intre directoarea Marinela Dobrea si cumatra sa, Mirela Musca, angajata la DGASPC si cea care incasa spagile. Exasperata de amenintarile celor de la care luase banii si nu le rezolvase repartizarea copiilor, Mirela Musca s-a napustit in biroul cumetrei directoare si i-a trantit pe birou cele 23 de dosare nerezolvate. Dobrea a incercat sa o dea afara din birou si cele doua cumetre au ajuns sa se paruiasca pe holurile directiei.

Dupa ce acest episod a ajuns in presa, mai multi salariati ai DGASPC au spart tacerea si au inceput sa apara informatii si despre contractele de achizitii de alimente, haine, incaltaminte, papetarie, etc., la preturi de zeci sau de sute de ori mai mari decat cele de pe piata.

In 2008, Garda Financiara, descoperea contracte derulate de fiica directoarei, Raluca Dobrea, angajata ca referent la Serviciul Monitorizare din DGASPC si amicul acesteia, Stefan Cristea, prin firmele lui Cristea, Kerkira SRL si Vest Invest SRL, dar si prin Petantic SRL, firma lui Doru Grigore. Valoarea totala a acestor contracte era echivalentul a 350.000 euro, prin Petantic, Raluca Dobrea si Stefan Cristea livrasera imbracaminte pentru orfani, aplicand comisioane de la 49% la 700%.

„Adaosul comercial global aferent produselor livrate a fost de 52,87%, iar pe produse acesta a variat pana la 700%, dupa cum urmeaza: blugi baieti – 100%, pijama baieti – 130%, geaca fete – 170%, jacheta iarna – 200%, chiloti baieti – 214%, camasi iarna – 230%, chiloti fete – 360%, manusi – 700%”, se arata in raportul comisarilor de la Garda Financiara.

Prin Kerkira SRL au livrat oua si miere (21.959 euro, cu TVA), lactate (77.846 euro) si alte alimente (142.715 euro).

In 2008, Petantic SRL a incheiat cu DGASPC doua contracte, unul de furnizare cazarmament, in valoare de 15.732 euro, fara TVA si un contract de furnizare imbracaminte, in valoare de 28.416 euro, la care se adauga 5.399 euro TVA.

In 2007, Petantic SRL rulase cu un contract de livrare usi, geamuri si imbracaminte pentru copiii asistati, in valoare de 50.500 lei. Articolele de imbracaminte, in valoare de 36.040 lei, au fost facturate catre DGASPC Galati in noiembrie 2007, dar administratorul Petantic SRL, Doru Grigore, nu a putut sa le prezinte comisarilor de la Garda Financiara niciun contract incheiat cu DGASPC Galati.

La insistentele comisarilor, administratorul Petantic SRL a recunoscut ca nu el se ocupa de contractele cu DGASPC, ci Stefan Cristea, prietenul fiicei directoarei Dobrea.

„Persoana care s-a ocupat de procedura de participare la licitatiile organizate de DGASPC a fost numitul Cristea Stefan, administrator la SC Kerkira SRL si SC Vest Invest SRL”, se spune in nota explicativa data de administratorul Petantic SRL, Doru Grigore, la Garda Financiara.

In aceeasi nota explicativa, acesta recunostea si ca fiica directoarei se ocupa de intocmirea facturilor: „ultimele facturi de livrare catre DGASPC Galati au fost intocmite de Dobrea Raluca”.

Raluca Dobrea ii pasa facturile mamei sale, care le platea pe loc. In decursul a doua luni, iulie-august 2008, Raluca Dobrea a scos din contul Kerkira SRL, 72.300 de lei, adica 17.600 euro.

DGASPC a derulat sistematic contracte si cu o firma din Reghin, localitate in care Marinela Dobrea isi petrecea frecvent sejururile. E vorba de SC Sanreg Reghin SRL, firma administrata de Sandor Borsos. In locul indemnizatiilor ce trebuiau platite cash asistentilor maternali, Dobrea le-a bagat pe gat produse livrate de Borsos.

In 2006, au fost achizitionati pantofi, in valoare de 110.000 lei. Borsos a incasat ilegal TVA de 21.172 lei, dar jongleria a fost achizitia de marfa pe stoc, ieftina, copii de la 5 la 10 ani fiind pusi sa incalte pantofi nr. 46! In loc de bani, Dobrea le-a mai dat asistentilor maternali cearsafuri, paturi si perne, cumparate de la Ramiela SRL. DGASPC a fost pagubita cu 34.000 euro.

Ancheta DNA a dezvaluit ca banul public a fost jecmanit si prin achizitii de servicii, pentru curatenia din sediile directiei si pentru serviciile de paza.

„La desfasurarea procedurilor de achizitii pentru servicii de curatenie si paza in 2006 si 2007, inculpata Dobrea Marinela a favorizat firmele Cristal 2004 SRL si Security Guard SRL”, se spunea in rechizitoriul procurorilor DNA.

Contractele s-au incheiat la preturi mici, majorate grosolan prin acte aditionale.

In 2007, Dobrea a achizitionat de la diverse firme servicii de catering si transport, toate achizitiile fiind trecute prin firma fiicei sale, Cleanexpo SRL. Cu firma „de debara”, sefa DGASPC incheia contractele prin incredintare directa. Raluca a incasat ilegal, de la grijulia sa mama, 31.015 lei. In contractele cu Cristal 2004 SRL, Security Guard SRL si Cleanexpo SRL, DGASPC a fost pagubita cu 691.362 lei.

Un alt capitol al anchetelor Garzii Financiare si DNA au vizat un alt grup de firme, administrat de Adrian Serghe, membru PC si director la Administratia Cimitirelor. Serghe a facut afaceri cu DGASPC prin Security Guard, dar si prin Record Tour SRL, care are ca asociat unic pe George Cristian Skin si administrator pe Serghe. Prin aceasta firma au fost livrate, in 2007-2008, alimente in valoare de 16,2 miliarde lei vechi, fiind incasate comisioane de 2,9 miliarde.

Prin Promocons SRL, unde sunt asociati Skin si Dan Teodorascu, iar administrator Adrian Serghe, au fost livrate DGASPC papetarie, detergenti si alimente, cu comisioane de 59-65%. In 2007, comisioanele au fost de 1,4 de miliarde. In 2008, cam la fel.

In Proiectul „Campanie privind drepturile copilului”, Dobrea a falsificat deconturile, prejudiciind UE cu 1.774 euro. In acest caz, Dobrea, exponenta a PC, a dat o lovitura, in complicitate cu doi membri PDL, Ciprian Magria si sotia acestuia, Anca Iamandi Magria, ambii salariati DGASPC. Au infiintat Fundatia „Speranta Danubiana”, pe care au introdus-o ca partener al DGASPC in proiectul Phare CBC 2004 „Centru de Training pentru Asistentii Personali”, cu un buget de 152.777 euro. La „Speranta Danubiana”, Marinela Dobrea era cenzor.

In proiect, au cumparat din banii UE un microbuz Citroën, in valoare de 64.000 de lei, care a fost donat la „Speranta Danubiana”. Practic, Marinela Dobrea si sotii Magria si l-au donat lor! Deturnarile de fonduri au fost descoperite si Consiliul Judetului (CJ) Galati a trebuit sa returneze Ministerului Dezvoltarii 51.614 euro si 72.314 lei.

Dupa ce a izbucnit scandalul, a fost destituita. Chiar in timp ce era anchetata de DNA, Marinela Dobrea a dat in judecata CJ Galati si a obtinut in instanta repunerea in functia de director al DGASPC. A mai fost directoare cateva minute, pentru ca atunci cand s-a discutat, in plenul CJ, repunerea in functie, a fost votata si schimbarea sa din functie cu actuala directoare, Manon Cristoloveanu.

Dupa demitere, Marinela Dobrea a participat la doua concursuri pentru ocuparea unor posturi de conducere la Directia Finantelor Publice. La alegerile prezidentiale din decembrie 2009, Marinela Dobrea a fost loctiitor al presedintelui Sectiei de Votare nr. 148, de la Liceul Energetic din Galati. Ca sa se stie cum stau lucrurile, ca este o persoana ce nu poate lipsi din viata publica. (Mihai Caldararu)

Exit mobile version