Home Actualitate Greenpeace Romania lanseaza ‘Praf de Romania‘, o campanie pentru imbunatatirea calitatii aerului

Greenpeace Romania lanseaza ‘Praf de Romania‘, o campanie pentru imbunatatirea calitatii aerului

Praf de Romania este o campanie pentru sanatate si mediu, care atrage atentia asupra calitatii aerului si asupra necesitatii dezvoltarii si implementarii unor planuri de actiune pentru imbunatatirea calitatii aerului din Romania.

Greenpeace Romania a dezvoltat, impreuna cu laboratorul de robotica Robotev din Bulgaria, o serie de dispozitive de monitorizare independenta a calitatii aerului. Le-am denumit ‘prafometre’ si fac parte dintr-un proiect pilot orientat catre colectarea si analizarea datelor de catre membrii publicului larg (citizen science). Aparatele pot detecta praful fin din aer (PM10 – pulberi in suspensie cu diametrul mai mic de 10 micrometri) si transmit datele inregistrate catre site-ul greenpeace.ro, pe pagina dedicata acestei campanii: http://www.greenpeace.org/romania/ro/campanii/schimbari-climatice-energie/poluarea-aerului/

In cadrul unui workshop care a avut loc la atelierul Hubs din Bucuresti, voluntarii Greenpeace Romania au ansamblat 40 de prafometre, care urmeaza sa fie distribuite in mai multe localitati din tara, printre care Bucuresti, Iasi, Brasov, Craiova, Hunedoara, Ploiesti, Sebes si Targu Jiu.

Ministerul Mediului asigura monitorizarea calitatii aerului inconjurator prin cele 142 de statii distribuite pe toata suprafata Romaniei, iar informarea publicului in timp real se face pe site-ul dedicat, www.calitateaer.ro. Cu toate acestea, din 142 de statii de monitorizare, doar 93 functioneaza. Conform legislatiei europene si romanesti, in zonele in care sunt inregistrate depasiri ale nivelului poluantilor atmosferici, primariile si consiliile judetene sunt responsabile de implementarea unor masuri concrete pentru imbunatatirea calitatii aerului.

Cei care sunt ingrijorati de calitatea aerului pot semna petitia pentru dreptul la aer curat aici: https://goo.gl/hl7kNT
Semnaturile vor fi transmise periodic catre Ministerul Mediului.

“Gasim necesara functionarea corecta a sistemului de monitorizare si informarea corecta a publicului, precum si transpunerea informatiilor cu privire la calitatea aerului in planuri de actiuni la nivelul autoritatilor locale si implementarea acestora. Desi poluarea aerului este o problema in general invizibila, consecintele pentru sanatatea si confortul nostru zilnic sunt grave. Agentia Europeana de Mediu a estimat ca doar in Romania aproximativ 28 000 de decese premature au fost asociate cu poluarea aerului in 2013, iar costurile externe legate de sanatate, rezultate din poluarea aerului, se ridica anual la peste 10 miliarde EUR. Le cerem Ministerului Mediului, primariilor si consiliilor judetene sa ia masurile necesare ca cetatenii Romaniei sa respire un aer curat!”, declara Alin Tanase, coordonator campanii Greenpeace Romania.

Sursele majore de poluare a aerului in Romania sunt: arderea combustibililor fosili in sectorul energetic, procesele de productie (industria metalurgica, industria chimica etc.), transportul rutier, santierele de constructii, haldele si depozitele de deseuri si sistemele de incalzire individuale.

Praf de Romania este o campanie de responsabilizare si sanatate a Greenpeace Romania, sustinuta de Rusu + Bortun.
.

Exit mobile version