GREVA spontana a multor lucratori CFR. Trenurile au mari intarzieri

Un protest spontan declansat miercuri dimineata, incepand cu ora 7:00, de sute de lucratori ai CFR Infrastructura a declansat o un val de dereglari in graficul de circulatie a trenurilor. Toate regionalele CFR au fost afectatate. Peste 100 de trenuri au ramas la peroane. Mii de oameni sunt blocati in gari. Circulatia este blocata pe termen nelimitat.

Angajatii cer o grila de salarizare care sa reflecte importanta muncii lor. Nu mai vor sa munceasca cu minimul pe economie. Si-au exprimat nemultumirea si fata de liderii lor de sindicat, pe care ii acuza ca nu le apara suficient drepturile.

Compania CFR Infrastructura ii sfatuieste pe calatori, intr-un comunicat, sa solicite informatii despre intarzierile care se inregistreaza in traficul feroviar la statiile si agentiile CFR din Bucuresti si din tara si la numarul de telefon 021/9521.

Protestul spontan vine dupa ce sindicatele au cerut majorari salariale, iar compania a refuzat. Sindicatele din CFR au cerut majorari salariale de 25%.

La ora 12:00, unele trenuri inregistreaza intarzieri-record de 400 de minute.

Conducerea companiei si federatiile sindicatele reprezentative se afla deja in negocieri pentru semnatare noului Contractul Colectiv de Munca 2017-2018, negocieri in cadrul carora conducerea CFR SA a anuntat ca in bugetul companiei pentru anul 2017 este inclusa o cresterea a fondului de salarii cu 22,5%, crestere care se va regasi, in urma negocierilor cu partenerii sociali, in salariile angajatilor, arata compania feroviara.

CFR precizeaza, intr-un comunicat, ca „mentine deschis dialogul social si negocierile transparente cu reprezentantii federatiilor sindicale pe marginea definitivarii Contractului Colectiv de Munca pentru perioada 2017-2018”.

Miercuri la ora 15:00 este programata o noua runda de negocieri intre reprezentantii companiei si sindicate.

CFR sustine, de asemenea, ca „aceasta forma de protest incalca procedurile legale, aduce grave prejudicii companiei, prin inregistrarea de pierderi financiare, si afecteaza transportul pasagerilor care si-au procurat deja biletele pentru efectuarea calatoriei, conform graficului de circulatie din Mersul Trenurilor” si cere scuze pasagerilor pentru disconfortul creat, asigurand ca „se depun toate eforturile astfel incat sa asiguram conditii optime de reluare a circulatiei trenurilor”.

Intrucat actualul Contract Colectiv de Munca (CCM) expira miercuri, 22 martie, compania a propus încheierea unui Act Aditional pe o perioada de minimum 30 zile și maximum 90 de zile, astfel incat salariatii sa nu-și piarda anumite drepturi, cum ar fi acordarea sporurilor, plata orelor festive, acordarea bonurilor de masa sau a ajutoarelor sociale.

Negocierile purtate intre administratie si federatiile sindicale reprezentative (semnatare ale Contractului), in vederea incheierii unui nou CCM, s-au desfasurat cu respectarea prevederilor Legii Dialogului Social 62/2011. In cadrul acestor intalniri au fost analizate cu prioritate aspectele privind drepturile salariale si imbunatatirea conditiilor de munca pentru angajatii companiei.
Contractul de mandat al directorului general al CFR Calatori, Iosif Szentes, a fost prelungit, marti, prin decizia Consiliului de Administratie.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.