Grup infractional specializat in contrabanda, destructurat la Iasi

* Politistii de frontiera din cadrul Serviciului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Iasi, cu suportul de specialitate al politistilor din cadrul – Directiei de Operatiuni Speciale, au destructurat un grup infractional care desfasura activitati ilicite in sfera contrabandei cu tigari si care actiona pe raza judetului Iasi.

* In data de 23 noiembrie a.c. au fost desfasurate 20 perchezitii domiciliare la membrii gruparii, in mai multe locatii de pe raza judetului Iasi, la care au participat politisti de frontiera si efective de jandarmi din cadrul Gruparii de Jandarmi Mobile Bacau.

* In perioada monitorizarii activitatii infractionale, politistii de frontiera au descoperit si retinut in vederea confiscarii peste 653.260 tigarete diferite marci provenite din contrabanda, in valoare de peste 297.567 lei.
* Fata de sapte membri ai grupului a fost dispusa masura retinerii pentru o perioada de 24 de ore, urmand ca in cursul zilei de astazi sa fie prezentati instantei cu propunerea de arestare preventiva pentru 30 de zile, iar fata de alti doi membri a fost luata masura controlului judiciar pentru o perioada de 60 zile.

Monitorizarea membrilor gruparii si modus operandi

Urmare a activitatilor specifice de politie judiciara desfasurate la nivelul Serviciului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi, in cooperare, pe anumite momente actionale, cu S.P.F.Bivolari si S.P.F. Iasi, sub directa coordonare a procurorului de caz din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Iasi, in perioada decembrie 2015 – noiembrie 2016 s-a realizat documentarea activitatilor infractionale desfasurate de membrii unui grup infractional organizat in sfera faptelor de contrabanda cu tigari din R.Moldova, peste raul Prut.

In fapt, din actele administrate in cauza, pana in prezent, au rezultat indicii privind existenta si functionarea unei grupari infractionale care actiona in mod constant si ofensiv pe raza judetului Iasi, in scopul introducerii ilegale de tigarete in Romania, prin achizitionarea de cantitati insemnate de tigarete provenite din fapte de contrabanda de la cetateni moldoveni.

Gruparea le colecta transporta, depozita si comercializa prin intermediari sau direct in scopul obtinerii de beneficii financiare.

Membrii acestora aveau legaturi bine inchegate intre ei pe segmente relationale si momente actionale, cu aport diferit adus la realizarea/indeplinirea rezolutiilor infractionale in functie de sarcinile/posibilitatile de actiune ale fiecaruia in cadrul grupului.

Astfel, urmare a activitatilor specifice desfasurate in baza delegarilor dispuse in cauza, constand in investigatii si supravegheri informativ-operative, a fost identificat grupul infractional organizat, cu denumirea generica de „gruparea Trandafir”, format din cetateni romani si moldoveni, iar pana la acest moment, din actele existente la dosar, s-a conturat implicarea urmatoarelor persoane:

1. G.A., identificat ca fiind liderul grupului infractional organizat, cetatean moldovean, acesta era furnizorul tigarilor de pe teritoriul Rep. Moldova si cel care organiza comiterea fiecarui act de contrabanda, precum si cel care relationa cu beneficiarii tigarilor de pe teritoriul Romaniei cu privire la cantitatile ce urmau a le fi livrate si sumele de bani pe care le primea de la acestia. Din actele administrate la dosarul cauzei rezulta ca numitul G.A. a actionat pe zone distincte situate la frontiera cu Rep. Moldova, stabilind relatii cu cetateni romani care domiciliaza in apropierea raului Prut pentru comiterea constanta de acte de contrabanda.

2. V.V., cetatean moldovean, actiona drept “mana dreapta” a numitului G.A. in derularea actelor de contrabanda si pentru colectarea sumelor de bani de la beneficiari. Numitul V.V. se deplasa frecvent in Romania pentru a-i sprijini pe ceilalti membri ai retelei sa transporte “in siguranta” cantitatile de tigari catre beneficiari, tinand sub observatie itinerariile de deplasare a autoturismelor incarcate cu tigari si circula deseori in postura de antemergator al acestora pentru a putea observa si semnaliza din timp eventuale patrule de politie care ar fi putut pune in pericol operatiunile.

Nivelul al doilea este constituit din persoane destinatare si beneficiare a cantitatilor de tigari, pe care le achizitionau de la numitul G.A., in urma intelegerii prealabile cu acesta si pe care le distribuiau mai departe pe piata neagra din mun. Iasi, urmarind obtinerea ilicita de beneficii financiare.

Astfel, au fost identificati ca beneficiarii unor importante cantitati de tigari, numitii: B.D. zis „Trandafir”- zona Frasuleni si mun. Iasi, jud. Iasi, M.D.I.- zona „SIRAJ”, mun. Iasi, iar pentru zona Piata Nicolina, mun. Iasi a fost identificat M.A., cetatean roman, zis “Tiuja” sau “Tuja”, care dispunea de o retea bine pusa la punct de persoane care desfasurau activitati ilegale sub directa si stricta coordonare a acestuia.

Astfel, au fost identificate numitele M.F.M. si M. S., cetateni romani, care plasau comenzile de tigari provenite din contrabanda, in zona pietii Nicolina si ulterior le comercializau “la pachet” catre populatie.

De asemenea, in cadrul aceluiasi nivel au mai fost identificati ca destinatari ai marfii de contrabanda si cu rol de distribuire pe piata neagra din mun. Iasi, numitii P.M. zis “Paganel”, pentru zona „Lidl- Nicolina” si C.B.I. si M.I.R., pentru zona Piata „Chiril”, din mun. Iasi.

Nivelul al treilea este constituit de cetateni romani care domiciliaza in zona de frontiera a Romaniei cu Rep. Moldova si care relationau direct cu G.A. si actionau pentru organizarea si comiterea actelor de contrabanda.

Acestia primeau personal coletele cu tigari, dupa ce erau trecute peste raul Prut, din Rep. Moldova, de catre G.A. impreuna cu complici ai acestuia si ulterior le predau altor persoane care le transportau catre beneficiari.

Nivelul al patrulea este constituit din persoane racolate de membrii gruparii pentru a transporta tigarile provenite din contrabanda sau pentru a supraveghea itinerariile de deplasare, contra unor diferite sume de bani, toti cetateni moldoveni.

Nivelul al cincilea este constituit din persoane racolate de membrii gruparii, lucratori vamali in cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, in persoana numitilor: I. V. si I.G.I., care atunci cand erau in tura de serviciu facilitau trecerea prin P.T.F Sculeni a unora dintre membrii gruparii infractionale.

Totodata, din probatoriul administrat a rezultat faptul ca pe segmentul trecerii ilegale peste frontiera a tigarilor de provenienta R. Moldova, respectiv pe la frontiera verde peste raul Prut, grupul infractional actiona cu preponderenta pe directia localitatilor Vladomira si Hermeziu, zona preferata de G. A. si directia localitatilor Frasuleni, Sendreni, Sculeni zona preferata de catre B.D., care domiciliaza in apropierea raului Prut, aspect care ii permitea supravegherea activitatilor de contrabanda intreprinse, monitorizarea prezentei in zona a lucratorilor de Politie de Frontiera pentru a evita surprinderea si depistarea actelor de contrabanda, racolarea in cadrul grupului infractional a unor persoane care domiciliaza in zona de frontiera, in special tineri fara ocupatie, precum si depozitarea temporara a tigarilor de contrabanda la domiciliul lor pana la stabilirea imprejurarilor in care acestea urmau sa fie transportate pe raza municipiului Iasi.
Membrii „gruparii Trandafir” erau foarte precauti in derularea activitatilor de preluare, transport, detinere, depozitare, valorificare de produse accizabile supuse marcarii (tigari de productie/provenienta Republica Moldova) introduse ilicit in tara, iar relationarea cu „sursele de aprovizionare” cu cantitati de tigari cat si coordonarea actiunilor membrilor grupului erau exercitate cu preponderenta prin intalniri directe ori utilizand un limbaj codificat ori evaziv atunci cand relationau prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanta.

In urma desfasurarii de activitati specifice de monitorizare judiciara si realizarii de capturi intermediare, s-a reusit capturarea cantitatii de 653.260 tigarete, diferite marci, provenite din contrabanda, in valoare de peste 297.567 lei.

La data de 22.11.2016, ora 12.00 a fost dispusa continuarea cercetarii penale in personam, iar cu aceeasi data, ora 14.00, a fost dispusa punerea in miscare a actiunii penale fata de un numar de 34 de inculpati.

Perchezitiile

Avand in vedere situatia de fapt existenta, in data de 23.11.2016, au fost desfasurate 20 de perchezitii domiciliare pe raza jud. Iasi la care au participat 48 politisti de frontiera, din cadrul ITPF Iasi si 60 lucratori din cadrul Gruparii de Jandarmi Mobila Bacau.

Urmare a perchezitiilor efectuate, au fost descoperite si ridicate/ indisponibilizate in vederea continuarii cercetarilor: diferite sume de bani, cantitatea de 56.880 tigarete, de diferite marci, in valoare totala de 25. 900 lei, 39 cartele SIM, 1 binoclu,1 costum scafandru,3 bijuterii tip lant din metal galben,1 tableta,1 laptop,1 memory-stick, 185 recipiente alcool de diferite sortimente (whiskey, vodka, cognac, vin) continand cantitatea totala de 131,2 litri alcool, de provenienta duty-free si cu timbru acciza Rep. Moldova, in valoare totala de 7.144 lei, diferite inscrisuri utile cauzei si 8 autovehicule, in valoare totala de 162.811 lei.

Documentarea si solutionarea acestui caz a fost posibila si datorita beneficierii din partea D.O.S./ IG.P.R. de suport tehnic de specialitate si sprijin/cooperare pe segmentul de supraveghere operativa. Activitatile de politie judiciara continua pentru solutionarea justa si completa a cauzei, urmand a fi initiata si derulata procedura de asistenta juridica internationala.

La data de 23.11.2016 procurorul de caz a emis ordonante de retinere pentru o perioada de 24 de ore fata de 7 membri ai gruparii, M. A., C. N., T. P., M. C., T. G. I., M. D. I. si V. V., urmand ca, in data de 24.11.2016 sa fie prezentati instantei cu propunerea de arestare preventiva pentru 30 de zile, fata de alti doi I. V. si I. G. I. s-a luat masura ,,controlului judiciar pentru o perioada de 60 zile”, iar ceilalti membri ai gruparii sunt cercetati in stare de libertate.

Facem mentiunea ca faptele inculpatilor sunt analizate prin raportare la dispozitile din Codul de procedura penala, referitoare la prezumtia de nevinovatie.

comunicat

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.