Home Actualitate Important MARS UNIONIST in MOLDOVA! Cel mai mare din istoria tarii

Important MARS UNIONIST in MOLDOVA! Cel mai mare din istoria tarii

La implinirea a 98 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania, la Chisinau s-a organizat cel mai amplu mars unionist din ultimele decenii.

In 1918, Basarabia a fost prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu Romania. Au urmat Ardealul, Crisana, Banatul, Maramuresul si Bucovina, pentru ca la finalul lui 1918 sa fie creata Romania Mare. In dupa-amiaza zilei de 27 martie 1918 avut loc la Chisinau  sedinta Sfatului Tarii pentru adoptarea unirii.
 
Efectele Unirii au fost insa anulate la 28 iunie 1940, cand Rusia a anexat din nou Basarabia, in baza pactului secret Ribbentrop-Molotov.
 
30 de mii de oameni din toate raioanele Republicii Moldova, dar si din Romania, participa, pe 27 martie 2016,  la Chisinau, la acest mare mars unionist. 
 
O initiativa a liberal-democratilor moldoveni a incercat de a numi ziua de 27 martie ca zi de sarbatoare in Republica Moldova, insa propunerea a fost respinsa de Legislativ, la 17 martie.
 
O initiativa in acest sens, de a decreta 27 martie zi de sarbatoare nationala, exista si la Bucuresti. 
 
Unirea Romaniei cu Republica Moldova a intrat in linie dreapta. 50.000 de persoane au participat duminica la cel mai amplu mars unionist de la Chisinau.
 
Participantii la mara au salutat constituirea Sfatului Tarii 2, forul reprezentantiv al unionistilor din Republica Moldova, care a adoptat Foaia de parcurs a Reunificarii pana in 2018.
 
„Suntem din ce in ce mai multi, iar vocea noastra se aude tot mai puternic. In aceasta zi de sarbatoare, la implinirea a 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania, avem de transmis un mesaj: vom spori eforturile pentru ca centenarul Unirii sa ne gaseasca intregi ca neam”, a declarat declarat George Simion, presedintele Platformei Unioniste Actiunea 2012. 
 
Obtinerea consensului politic prin care partidele politice parlamentare convin asupra ideii de indeplinire a Reunificarii, informarea partenerilor euroatlantici privind optiunea natiunii romane si explicarea avantajelor pe care Reintregirea Romaniei ar aduce-o lumii transatlantice, aprobarea de catre Parlamentul de la Bucuresti a principiilor Reunificarii sunt cateva etape ale Foii de parcurs pe care unionistii le vor realiza pana in 2018.
 

Exit mobile version